Comisia Europeană va acorda compensaţii fermierilor irlandezi, în lipsa unui acord pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comisia europeana

Comisia Europeană a convenit să acorde compensaţii fermierilor din Irlanda pentru prăbuşirea preţurilor cărnii de vită şi lactatelor, în eventualitatea unui Brexit fără acord, potrivit ediţiei irlandeze a publicaţiei Sunday Times, care a citat surse din guvernul de la Dublin şi UE, transmite Reuters.

Fermierii ar beneficia de ajutoare de urgenţă de sute de milioane de euro, care ar compensa prăbuşirea pieţei şi pierderea clienţilor britanici, a arătat publicaţia.

Ministrul Agriculturii, Michael Creed, a spus luna trecută că Dublinul va solicita ajutoarele respective pentru industria agricolă şi piscicolă.

Cu legături apropiate cu Marea Britanie, în special în sectoare cu forţă de muncă dezvoltată, cum este industria agroalimentară, economia irlandeză, dependentă de exporturi, este considerată cea mai vulnerabilă între celelalte 27 de state carre rămân în UE la un Brexit dezordonat.

Detaliile planului de sprijin au fost finalizate între Creed şi comisarul pentru Agricultură Phil Hogan.

Un purtător de cuvânt al lui Creed a spus că cei doi s-au întâlnit lunea trecută pentru a discuta posibilul impact al unui Brexit fără acord asupra industriei agroalimentare şi cea piscicolă din Irlanda.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Într-un comunicat, ministrul a subliniat necesitatea de a lua măsuri de reacţie, inclusiv ajutoare excepţionale, iar comisarul Hogan a reiterat disponibilitatea UE de a reacţiona şi a susţine Irlanda.

Sunday Times a mai relatat că măsuri similare au fost luate când Rusia a interzis importurile de produse agricole din UE şi ar putea fi aplicate şi producătorilor de flori din Olanda şi Belgia şi producătorilor danezi de lactate şi şuncă, care exportă masiv în Marea Britanie.

Theresa May va căuta o soluţie "pragmatică" privind acordul Brexit cu Bruxellesul

Premierul britanic, Theresa May, a declarat duminică că va căuta o soluţie "pragmatică" la impasul parlamentar asupra condiţiilor în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, încercând să redeschidă discuţiile cu Bruxellesul, relatează Reuters.

 Cu mai puţin de două luni până în momentul în care Marea Britanie urmează să părăsească Blocul Comunitar pe 29 martie, preocupările cresc privind riscul unei ieşiri dezordonate "fără acord".

Membrii Parlamentului, care au respins luna trecută acordul Brexit negociat de May cu UE, au însărcinat-o să se întoarcă la Bruxelles pentru a renegocia condiţiile privind graniţa post-Brexit dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

UE a respins redeschiderea discuţiilor asupra aşa-numitei "backstop", o politică care să asigure menţinerea unei frontiere deschise pe insula Irlandei, dacă Marea Britanie şi UE nu reuşesc să ajungă la un acord comercial pe termen mai lung înainte de sfârşitul unei perioade de tranziţie.

 "Deputaţii au afirmat că, odată cu schimbările aduse în cazul graniţei nord-irlandeze, ar sprijini înţelegerea pe care am convenit-o cu Bruxelles-ul pentru a ieşi din UE", a scris May pentru pblicaţia Sunday Telegraph.

"Când mă întorc la Bruxelles, mă voi lupta pentru Marea Britanie şi Irlanda de Nord, voi fi înarmată cu un mandat proaspăt, cu idei noi şi cu o nouă hotărâre de a conveni o soluţie pragmatică care să îi ofere poporului britanic Brexitul pentru care au votat", a adăugat aceasta.

Ministrul britanic al Comerţului, Liam Fox, a declarat că ar fi "iresponsabil" ca UE să refuze redeschiderea negocierilor despre Brexit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite