Cine este noul preşedinte al Parlamentului European: Antonio Tajani, fost ofiţer în Forţele Aeriene ale Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonio Tajani, noul preşedinte al Parlamentului European
Antonio Tajani, noul preşedinte al Parlamentului European

Antonio Tajani, candidatul Partidului Popular European, a fost ales noul preşedinte al Parlamentului European, cu 351 de voturi, a anunţat preşedintele în exerciţiu al PE, Martin Schulz. Contracandidatul lui Tajani, socialistul Gianni Pittella a obţinut 282.

Tajani este un politician cu experienţă, fost vicepreşedinte al Europarlamentului, fost comisar european pentru Industrie şi Antreprenoriat şi fost vicepreşedinte al Comisiei Europene, notează agerpres.ro. 

Înainte de a intra în politică, Tajani a fost ofiţer în Forţele Aeriene ale Italiei şi a lucrat apoi ca jurnalist, editor al secţiunii de afaceri parlamentare a publicaţiei "Il Settimanale", prezentator al radiojurnalului de la postul public de radio şi director al biroului de la Roma al cotidianului "Il Giornale". A fost trimis special în Liban, Uniunea Sovietică şi Somalia. 

În 1994 a fost unul dintre fondatorii partidului Forza Italia şi coordonator regional al formaţiunii politice în Lazio până în 2005. 

În primul guvern al lui Berlusconi (1994-1995), Tajani a fost purtător de cuvânt. 

A fost ales în 2002 la Congresul de la Estoril unul dintre cei 10 vicepreşedinţi ai Partidului Popular European şi a fost reales în această funcţie la Congresul de la Roma, în 2006, şi în 2009 la Conferinţa de la Bonn şi în 2012 la Bucureşti. 

Tajani a făcut valuri în 2014, când a refuzat indemnizaţia de 13.000 de euro e lună acordată de Comisia Europeană foştilor vice-preşedinţi ai Comisiei Europene timp de trei ani după încetarea mandatului. Politicianul italian a spus atunci că este o obligaţie morală să nu accepte aceşti bani atâta vreme cât activează ca euro-parlamentar. 

Tajani este europarlamentar din 1994, iar din iunie 1999 până în mai 2008 a fost şeful delegaţiei Forza Italia în Parlamentul European. 

Ca membru al PE, a fost membru al Comisiei pentru Politică Externă şi a Delegaţiei pentru relaţiile cu Israelul. Mai mult, este unul dintre membrii Convenţiei Europene care a pus la punct textul Constituţiei Europene care nu a mai intrat în vigoare, pentru că a fost respinsă la referendumurile din Franţa şi Olanda. 

După victoria lui Tajani în cursa pentru preşedinţia Parlamentului European, PPE controlează toate cele trei instituţii europene cheie : PE, Consiliul European (Donald Tusk) şi Comisia Europeană (Jean-Claude Juncker).

Antonio Tajani este o imagine oarecum controversată, ca urmare a acuzaţiilor cu privire la rolul jucat în scandalul Dieselgate. De asemenea, acesta este cunoscut pentru poziţia conservatoare cu privire la rolul femeilor în societate şi familie.

Preşedintele PE coordonează toate lucrările Parlamentului şi ale organelor sale constitutive, precum şi dezbaterile din şedinţele plenare. El reprezintă Parlamentul în toate afacerile juridice şi relaţiile externe.

De asemenea, el semnează bugetul UE pentru ca acesta să devină operaţional, dar şi toate actele legislative adoptate prin procedura legislativă ordinară.

Majoritatea legislaţiei UE are nevoie de aprobarea parlamentului European, astfel că preşedintele instituţiei are un rol crucial în negocierile privind normele propuse de Comisie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite