Chinezii, principalii beneficiari ai „vizei de aur” a portughezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Financial Times” prezintă într-un articol de miercuri un reportaj despre modul ales de unele state europene, mai ales cele din Peninsula Iberică, încercă să atragă fonduri prin acordarea „vizelor de aur” celor care pot achiziţiona cel puţin o proprietate în ţara lor.

Statele Unite, Canada şi Australia au fost mult timp prima alegere în ceea ce priveşte destinaţiile de emigrare pentru chinezi, însă mai multe guverne din UE, cum ar fi Portugalia, Cipru, Grecia, Ungaria, Letonia şi Spania au oferte din ce în ce mai atractive pentru cei care îşi doresc să cumpere proprietăţi în ţările europene. În plus, odată cu aceste proprietăţi, cetăţenilor care investesc le sunt oferite permise de şedere chiar dacă sunt cetăţeni non-europeni.

Astfel, prin punerea de o parte a câteva sute de mii de euro pentru o casă sau un apartament, investitorii pot primi dreptul de a trăi într-o ţară UE şi să circule liber. Portugalia este statul european care are în derulare programul de vize cel mai succes de până acum, după cum susţine şi „Financial Times” care a analizat această politică promovată de unele state europene şi banii pe care acestea îi cer.

Un birou care are parte de o privelişte minunată: albastrul a oceanului şi palmierii care se văd în apropiere. Această scenă este posibilă în Estoril, o staţiune din Portugalia din apropierea Lisabonei. În staţiunea din apropierea oceanului şi-a cumpărat un apartament şi Edmund Zhao, un cetăţean chinez care a renunţat la ţara sa pentru Portugalia.

„Am lucrat mai mult de 16 ore pe zi, şapte zile pe săptămână, 365 de zile pe an”, a declarat Zhao, om din conducerea Greentown China şi acţionar al acestei firme. „Încă zece ani precum aceştia şi mi-aş fi petrecut timpul cheltuind banii pe facturi de spital”. Anul trecut s-a mutat în Portugalia şi-a deschis o companie de consultanţă. „Aici îţi poţi închide telefonul după ora şase seara. Nimeni nu te mai sună (n.r. – pentru probleme de muncă)”.

Zhao este unul dintr-un număr tot mai mare de oameni de afaceri chinezi care pleacă din China pentru a profita de aşa-numită „viză de aur”, o schemă de şedere oferită de mai multe ţări din zona euro.

Zhao a ales să-şi cumpere un apartament în Estoril pentru care a cheltuit aproape 500.000 de euro. „Marea, cerul, aerul, soarele, oamenii. Îmi place totul”, a afirmat noul rezident.

„Oamenii sunt îngrijoraţi de schimbările politice sau de o criză economică şi vor confortul de a şti că pot pleca”, a afirmat un potenţial cumpărător chinez, sub protecţia anonimatului. Promisiunea unui spaţiu unde nu este atâta aglomeraţie, aerul curat şi certitudinea unui sistem de învăţământ care garantează o educaţie mai bună pentru copii lor, îi fac pe aceşti chinezi să aleagă Portugalia.

Paulo Portas, vicepremierul Portugaliei şi arhitectul principal al sistemului de vize lusitan, susţine că proiectul său a reuşit reînvierea unei pieţe a imobiliarelor anterior paralizată de recesiune. Până în prezent, această politică a adus aproape 900 de milioane de euro în Portugalia, în mai puţin de doi ani, iar până la sfârşitul lui 2015 este prognozată suma de 2 miliarde de euro.

Portugalia este văzută drept un punct de deschidere şi spre alte zone vorbitoare tot de portugheză: Brazilia sau Angola. Astfel, investitorii chinezi îşi pot extinde afacerile, plecând din Portugalia, pe continentul african sau sud-american.

Din 1360 de „vize de aur” acordate de statul portughez, 81% au mers la cetăţeni chinezi. Cetăţenii din afara spaţiului UE care cumpără o proprietate de minim 250.000 de euro în Grecia sau 300.000 de euro în Cipru, pot primi, de asemenea, drept de rezidenţă.

Spania, la fel ca şi Portugalia,  solicită achiziţia unei proprietăţi de minim 500.000 de euro pentru eliberarea unei „vize de aur”, iar până în prezent o treime din cele 134 de permise acordate sunt ale cetăţenilor chinezi, iar trendul este ascendent. După cinci ani, statul portughez acordă şi drept de şedere permanent, iar Spania după zece ani.

Măsurile luate de actuala putere portugheză nu sunt agreate de toţi politicienii. Ana Gomes, membru al Parlamentului European din partea statului lusitan, a condamnat sistemul „de vânzare a naţionalităţii în rate” şi consideră că tot ceea ce se întâmplă în prezent este o ameninţare la adresa „valorilor şi securităţii” UE. În plus, Gomes argumentează că nu este corectă politica aleasă deoarece le este permis accesul şi stabilirea în ţara din Peninsula Iberică doar a celor cu banii, în timp ce vieţilor celor care vin, de exemplu, pe diferite nave maritime nu contează.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite