30 de morţi în Turcia, în urma unui atac atribuit organizaţiei teroriste Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 30 de persoane au murit şi alte zeci au fost rănite într-un atentat comis luni la un centru cultural din oraşul turc Suruc şi atribuit grupării radicale Stat Islamic (SI), relatează site-ul ziarului Hurriyet.

Reacţia Ministerului Afacerilor Externe din România

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atacul terorist care a avut loc pe 20 iulie 2015, într-un centru cultural din oraşul turc Suruc şi transmite condoleanţe membrilor familiilor victimelor şi întreaga sa compasiune persoanelor rănite în acest tragic eveniment, arată un comunicat al de presă al instituţiei.

„Suntem solidari cu Turcia, un partener strategic al României, şi susţinem eforturile autorităţilor turce în lupta împotriva terorismului”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.


Explozia a avut loc în grădina Centrului Cultural Amara, din oraşul Suruc, aflat în sud-estul Turciei, la graniţă cu oraşul sirian Kobane.

"Suntem îngrijoraţi că numărul deceselor va creşte. Vinovaţii vor fi găsiţi în curând şi vor fi judecaţi", a declarat ministrul de Interne al Turciei.

În prezent, există presupunerea că explozia ar fi fost cauzată de o femeie în vârstă de 18 ani, presupus membru al grupării teroriste Stat Islamic.

Aproximativ 300 de delegaţi ai Federaţiei Asociaţilor Tineretului Socialist (SGDF) erau cazaţi în acest centru cultural.

Dacă într-adevăr se va confirma faptul că atacul de vineri din Suruc a fost făcut de un membru al grupării teroriste Statul Islamic, ar fi pentru prima dată când pe teritoriul Turciei este purtată o asemenea acţiune de militanţii grupării menţionate. 

În Suruc, în ultimele luni, au fost primiţi numeroşi refugiaţi sirieni care au emigrat din Kobane din cauza conflictelor din zonă.

Explozia s-a produs în timp ce tineri turci şi kurzi erau adunaţi la centrul cultural, de unde urmau să plece într-o excursie la Kobane, peste graniţa cu Siria, de unde forţele kurde siriene i-au alungat luna trecută pe jihadiştii Statului Islamic.
 

Din septembrie 2014, în oraşul Kobane au loc lupte între susţinătorii grupării teroriste Stat Islamic (IS) şi militanţii kurzi, după ce IS au preluat controlul asupra oraşului, obligând tot mai mulţi rezidenţi sirieni să emigreze în Turcia.
 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat atentatul sinucigaş , denunţând un „act de teroare“, relatează Reuters.

„Suntem în doliu din cauza unui act de teroare care s-a soldat cu 30 de morţi şi numeroşi răniţi. Îi blestem şi îi condamn pe autorii acestei violenţe, în numele poporului meu”, a declarat Erdogan, în cursul unei vizite oficiale în partea de nord a Ciprului, ocupată de Turcia din anul 1974.
 

Două persoane au fost ucise într-un atentat cu maşină capcană în oraşul sirian kurd Kobane, după puternica explozie produsă luni peste graniţă într-un centru cultural din oraşul turc Suruc, în care 27 de persoane au fost ucise şi în jur de 100 rănite, a declarat un oficial local, relatează DPA.

Explozia a avut loc în apropierea unui punct de control al Unităţilor de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), în apropiere de o şcoală aflată în sudul oraşului Kobane, a precizat sursa citată.

Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omuloui (OSDO), a declarat că doi luptători ai miliţiilor YPG au fost ucişi în atentat.

Momentul exploziei:

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite