Care este cel mai bun „post“ de la Vatican: „Papa Francisc mi-a spus că am cea mai plăcută muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Don Corrado este „sufletul Papei, coborât în stradă“, susţin oamenii fără adăpost din preajma Bazilicii „Sfântul Petru“, din Roma. Altfel spus, este preotul care trebuie să se ocupe de activităţi caritabile şi îndeplineşte dorinţele Suveranului Pontif în acest sens.

Într-un material dedicat lui Don Corrado, jurnaliştii site-ului american „The Daily Beast“ vorbesc despre munca de zi cu zi a acestuia, dar şi despre relaţiile sale cu Papa Francisc, de care este apropiat.

Odată instalat în post, în 2013, Don Corrado a adus unele noutăţi în activitatea caritabilă. În primul rând, a făcut o prioritate din igiena oamenilor fără adăpost care beneficiază acum de duşuri regulate, sunt tunşi şi bărbieriţi.

Don Corrado, al cărui nume real este Konrad Krajewski, este un  preot polonez în vârstă de 50 de ani, care a reformat rolul celui care distribuie pomeni din partea Papei. Acest post a existat încă din secolul al XII-lea, dar a fost mai degrabă unul formal, de reprezentare a biroului care colecta şi împărţea banii destinaţi activităţilor caritabile.

Papa Francisc a vrut, însă, mai multă activitate şi a cerut să se găsească modalităţi noi de a ajuta sărmanii, aşadar i-a spus lui Don Corrado că postul său nu ar presupune muncă de birou.

Cea mai mare problemă este, spune Don Corrado, că Papa insistă să îl însoţească noaptea, în deplasările sale. Unul dintre „proiectele“ sale a debutat surprinzător, când l-a invitat pe unul dintre oamenii străzii din zona Bazilicii "Sfântul Petru", un bărbat pe nume Franco, pentru a lua cina la restaurant.

Don Corrado a povestit că, iniţial, bărbatul a refuzat. „Nu pot să te însoţesc la restaurant, pentru că duhnesc“, i-a spus Franco. „Aici nimeni nu moare de foame, e uşor să găseşti ceva de mâncare în fiecare zi. Dar nu avem baie şi nu putem face duş“, i-a spus Franco.

Aceea a fost conversaţia care l-a inspirat pe Don Corrado şi, ulterior, l-a determinat să elaboreze un plan de construcţie a unor duşuri cu apă caldă, gratuite, disponibile ca şi băile din Piaţa Sfântul Petru care sunt folosite de turişti. Până acum, mai multe parohii i-au urmat exemplul şi au construit sau au promis să construiască propriile duşuri publice.

Acum, Don Corrado  a dezvoltat acest proiect. Din 16 februarie, un grup de frizeri voluntari vor tunde şi bărbieri săracii, în fiecare luni. Până acum, biroul de la Vatican a primit, din donaţii, sute de foarfece, lame de ras şi prosoape.

„În primul rând, vrem să redăm demnitatea oamenilor“, a arătat Corrado.

„O persoană care nu are ocazia să se spele este respinsă în societate. Cu toţii ştim că un om al străzii nu poate intra într-un restaurant sau într-un local, pentru că ar fi refuzat. E suficient să faci un duş, să îţi speli hainele; trebuie să te şi bărbiereşti şi să te tunzi. Nu doar pentru a-ţi reda demnitatea, dar şi pentru a te feri de boli“, a explicat el.

Când Francisc l-a numit pe Corrado, în august 2013, preotul polonez îndeplinea deja activităţi caritabile şi era cunoscut pentru faptul că întreprindea drumuri, în miez de noapte, pentru a le duce sărmanilor mâncarea rămasă la cantina papală.

Înainte de a fi numit de Francisc, el a asistat la ceremoniile papale, în perioada lui Papa Ioan Paul al II-lea şi susţine că a fost inspirat când a ajutat la beatificarea Maicii Teresa, cunoscută şi ea pentru activităţile sale caritabile.

Vorbind cu jurnaliştii, Don Corrado le-a povestit că Papa i-ar fi spus că nu doreşte ca el să îşi facă treaba stând la birou. Totodată, Papa i-a transmis că nu doreşte să vadă vreun ban în contul destinat activităţii caritabile.

„Mi-a spus că ar trebui să îi cheltuiesc, nu să îi ţin acolo ori să-i investesc. Adesea mă întreabă dacă am nevoie de mai mulţi bani şi îmi spune că am cea mai plăcută muncă dintre toate“, a povestit el.

Citeşte şi:

Papa Francisc: lăsaţi iPhone-ul şi Twitter şi începeţi să vorbiţi între voi

Papa Francisc sfătuieşte familiile să pună deoparte smartphone-urile şi să mai lase Twitter-ul, şi să înveţe din nou să comunice, notează „The Telegraph“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite