Bulgaria se transformă într-o fortăreaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai trupelor speciale bulgare, detaşaţi la graniţa cu Macedonia
Membri ai trupelor speciale bulgare, detaşaţi la graniţa cu Macedonia

Guvernul bulgar a staţionat trupe la graniţa cu Macedonia, care sunt pregătite să se ocupe de un eventual val de imigranţi în cazul în care situaţia din ţara vecină se va înrăutăţi. La graniţa cu Turcia Bulgaria va prelungi gardul de sârmă ghimpată cu 130 de kilometric pentru a opri afluxul de imigranţi din Orientul Mijlociu.

Trupe de comando din cadrul Unităţii Specializate de Combatere a Terorismului (SOBT) a Ministerului de Interne desfăşoară exerciţii comune de capturare de terorişti în zonele împădurite şi deluroase cu unităţile similare macedonene, relatează site-ul novinite.com.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că aceste măsuri au fost luate în eventualitatea unui val de imigranţi din Macedonia, a precizat postul de radio Darik. 

După ce Borisov a convocat marţi Consiliul de Securitate al ţării, a devenit clar că Guvernul va lua măsuri în cazul în care situaţia din Macedonia va escalada, cea mai mare îngrijorare fiind un aflux de imigranţi. 

Sunt aşteptate noi proteste, duminică,  în Macedonia

Potrivit premierului bulgar, sunt aşteptate noi tensiuni în Macedonia duminică, atunci când opoziţia a programat un protest antiguvernamental pentru a cere demisia premierului Nikola Gruevski.

Punctele de control de la graniţă au fost puse în alertă, pentru a primi macedonenii cu paşapoarte bulgare, al căror număr este de aproximativ 90.000 de persoane. Borisov a explicat că nu va fi o problemă pentru deţinătorii de paşapoarte bulgare să intre în ţară şi a anunţat că Bulgaria ar trebui să fie pregătită pentru o eventuală criză umanitară. 

Ministrul Apărării, Nikolai Nencev, a confirmat că armata va oferi asistenţă în asigurarea pazei la graniţă. Nencev a adăugat că aceasta include asistenţă pentru poliţia de frontieră şi Ministerul de Interne în general, asigurând că deocamdată nu există niciun motiv de îngrijorare.

Şeful Statului Major al armatei, viceamiralul Rumen Nikolov, a declarat miercuri că serviciile de securitate bulgare vor stabili în curând dacă evenimentele din Macedonia sunt spontane sau au fost planificate. 

macedonia

Opt poliţişti macedoneni şi 14 membri ai unui grup înarmat au fost ucişi în confruntări înregistrate la 9 şi 10 mai la Kumanovo, în apropiere de frontiera cu Kosovo. Alţi 37 de poliţişti macedoneni au fost răniţi în aceste violenţe. Poliţia macedoneană a precizat că a acţionat pe baza unor informaţii referitoare la indivizi înarmaţi „infiltraţi“ dintr-o ţară vecină (presa locală susţinând că este vorba de Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi), care intenţionau să comită „acte teroriste“ în Macedonia.

Parchetul macedonean a anunţat că există 18 kosovari printre cele 30 de persoane de origine albaneză inculpate pentru 'terorism' şi care au fost arestate după confruntările de la Kumanovo. Dintre cei 30 de inculpaţi, '18 sunt kosovari, 11 sunt cetăţeni macedoneni, dintre care doi trăiesc în Kosovo şi unul provine din Albania, dar locuieşte în Germania. Majoritatea au intrat ilegal în Macedonia', a anunţat Parchetul de la Skopje, într-un comunicat de presă.

Gard de sârmă ghimpată la frontiera cu Turcia

Probleme are Bulgaria şi în sud-estul ţării, la graniţa cu Turcia, unde relieful este dificil, dar propice trecerilor frauduloase a frontierei, potrivit unui amplu reportaj făcut în zonă de cotidianul francez „Le Monde“.

Zeci de mii de imigranţi aleg această rută pentru a intra în Europa, cei mai mulţi sirieni fugiţi din ţară din cauza războiului. Alţii vin tocmai din Irak, scrie Le Monde, izgoniţi de ororile organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Obligată de această presiune migratorie în creştere, Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniune, se vede obligată să dea tot mai mulţi bani pentru securizarea graniţei cu Turcia, mai scrie Le Monde. În consecinţă, autorităţile de la Sofia au luat decizia, în iulie anul trecut să construiască un zid de sârmă ghimpată, făcut pe cheltuiala guvernului, înalt de trei metri şi lung de 30 de kilometri.

gard sarma ghimpata

Dar, se pare că acesta nu a fost deajuns. Uniunea Europeană a acordat 15 milioane de euro, Sofiei  pentru instalarea de camere de luat vederi pe toată graniţa cu Turcia. În plus, de luna viitoare, gardul de sârmă ghimpată va fi prelungit cu încă 130 de kilometri.

În 2015, 5486 de străini, în principal sirieni, au intrat în cea mai săracă ţară a Uniunii Europene, de trei ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Jumătate dintre ei au venit clandestin, în ciuda prezenţei unui gard de sârmă ghimpată 30 km ridicat la frontiera cu Turcia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite