Bulgaria: Partidul de centru-dreapta al fostului premier a câştigat alegerile, dar criza politică nu s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de bulgari au protestat în stradă , la Sofia, după anunţul rezultatelor alegerilor la închiderea urnelor FOTO Novinite.com
Sute de bulgari au protestat în stradă , la Sofia, după anunţul rezultatelor alegerilor la închiderea urnelor FOTO Novinite.com

În Bulgaria, partidul de centru-dreapta (GERB) al fostului premier Boiko Borisov pare să fi câştigat alegerile parlamentare anticipate, obţinând 31,4 % din voturi potrivit primelor rezultate oficiale comunicate luni, la Sofia, după numărarea a 69 % din voturi.

Partidul Socialist Bulgar s-a clasat pe poziţia a doua, cu 27,4% din voturi, urmat de Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi a minorităţii turce), cu 9,2% şi Partidul naţionalist Ataka, cu 7,6%, potrivit Reuters

Pentru moment, doar aceste patru partide depăşesc pragul de 4 la sută, dar foarte aproape de acest barem se află însă Frontul Naţional de Salvarea a Bulgariei şi Mişcarea Bulgaria cetăţenilor, a fostului comisar european bulgar Meglena Kuneva.

 Faţă de situaţia din Parlamentul precedent, GERB va avea cu 17-20 de deputaţi mai puţin, iar socialiştii îşi vor dubla prezenţa. Va putea aduce anumite modificari votul în străinătate, mai ales în ceea ce priveşte Partidul turc.

Institutul austriac SORA, mandatat de opoziţia bulgară să facă o numărătoare paralelă a voturilor, creditează GERB cu 30,1 la sută din voturi, iar PSB cu 26,1 la sută, în contextul în care sondajele efectuate la ieşirea de la urme oferă date similare, relatează AFP. Comisia electorală va anunţa rezultatele parţiale luni în jurul prânzului.

Proteste după anunţarea rezultatelor

Anunţarea rezultatelor la ieşirea de la urne a provocat proteste în centrul Sofiei. Protestatarii au strigat lozinci împotriva partidului GERB care a câştiga alegerile, dar şi împotriva Partidului Socialist Bulgar. Printre manifestanţi, puteau fi observaţi susţinătorii unui partid mic ultranaţionalist, VMRO, ce nu a intrat în parlament.

Pentru prima dată după 1989, în parlament nu va fi reprezentată dreapta tradiţională. Analiştii avertizează că formarea viitorului guvern va fi extrem de grea, dacă nu  imposibilă.

Nimeni  nu vrea alianţă cu Borisov

Liderul socialiştilor, Serghei Stanişev, s-a declarat dispus să înceapă discuţii cu celelalte partide în afară de GERB pentru formarea unui guvern de experţi. O alianţă între GERB, socialiştii sau etnicii turci pare aproape exclusă, iar naţionaliştii de la Ataka anunţaseră în campania electorală că nici ei nu vor intra într-un guvern cu GERB.

Teoretic, există posibilitatea că cele trei partide, în afară de GERB, să formeze un guvern, dar asta ar însemna că etnicii turci şi ultranaţionalişti de la Ataka să accepte să facă parte din aceeaşi alianţă.

Ar mai fi şi varianta unei coaliţie între socialişti şi partidul turc. Pentru postul de prim-ministru a fost deja lansată candidatura lui Plamen Oreşearski, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Stanişev, dar Oreşearski nu este membru al PS.

Socialiştii şi etnicii turci au fost parteneri de coaliţie în perioada guvernării lui Stanişev (2005-2009), însă acum nu este sigur că vor avea un număr suficient de deputaţi pentru a guverna împreună. Cu 17-20 de deputaţi mai puţin faţa de vechiul Parlament, GERB nu va putea forma un Guvern minoritar în frunte cu Borisov.

Dacă în urma scrutinului nu va fi format niciun Guvern, Cabinetul interimar condus de diplomatul Marin Raikov va rămâne la conducere până la eventuala organizare a altoralegeri, în toamnă.

Un astfel de impas nu ar face decât să agraveze situaţia economică a ţării, cea mai săracă din UE, unde creşterea nu a atins decât 0,8 la sută anul trecut şi unde aproape o persoană din cinci este şomeră, potrivit datelor oficiale.

Unii politologi nu exclud o reluare a crizei sociale din iarnă. Zeci de mii de bulgari au ieşit atunci în stradă în marile oraşe pentru a protesta faţă de preţurile mari la electricitate. Şapte persoane, dintre care au decedat, şi-au dat foc.

Mişcarea spontană s-a transformat, sub influenţa unor multiple grupări ale societăţii civile, într-o vastă mobilizare împotriva sărăciei cronice, a şomajului şi corupţiei care afectează clasa politică şi instituţiile statului.

  Acuzaţii de fraude

 În ajunul alegerilor din Bulgaria, Procuratura a confiscat 350 de mii de buletine ilegale de la compania Multiprint, proprietate a unui activist al partidului GERB. Unii lideri ai Opoziţiei şi-au acuzat oponenţii că pregăteau fraudarea a 10% din vot. Procuratura a mai confiscat duminică 30 de mii de buletine ilegale. A avut loc un comerţ activ cu voturi în cartierele de romi. Procuratura a iniţiat peste 30 de anchete penale.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite