Brexit. Incident rasist într-un tramvai: „Trebuie să fii repatriat; eşti un papagal“. MAE îndeamnă cetăţenii români să semnaleze cazurile de discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul semnalelor referitoare la faptul că rezultatul referendumului provoacă tensiuni şi reacţii izolate la adresa cetăţenilor UE din Marea Britanie, cu caracter care poate fi considerat discriminatoriu, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetăţenii români care au cunoştiinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice competente, cât şi Ambasada României la Londra, se arată într-un comunicat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai informează că rezultatul referendumului organizat la data de 23 iunie în Marea Britanie nu produce în prezent efecte juridice asupra activităţii de protecţie şi asistenţă consulară prestate de Ambasada României la Londra în interesul şi beneficiul comunităţii româneşti locale. MAE asigură comunitatea românească de sprijinul autorităţilor române, în acest sens.

MAE: „Menţionăm că nu s-a înregistrat o creştere suplimentară a solicitărilor de asistenţă consulară determinată de perspectiva, respectiv de rezultatul referendumului din data de 23 iunie.

Creşterea volumului de servicii consulare efectuate, pe parcursul anului curent, de către misiunea diplomatică română a fost determinată de afluxul cetăţenilor români către Marea Britanie şi se înscrie în tendinţa constantă a ultimilor ani. 

Incidente rasiste după Brexit 

Un adolescent care circula cu tramvaiul în Manchester a fost filmat în timp ce îl jignea pe un bărbat pe care îl considera imigrant.

„Trebuie să fii repatriat; eşti un papagal, coboară acum din tramvai! Coboară acum din tramvai, te voi termina, îi termin pe toţi. Să taci, nici măcar nu eşti din Anglia, imigrant nenorocit! Coboară acum din tramvai; dacă nu sari acum din tramvai, te dau eu jos!", a strigat adolescentul spre un bărbat.

Autorităţile au confirmat că există reclamaţii privind un incident xenofob. "Este vorba de un abuz dezgustător care pur şi simplu nu îşi are locul în societate", a comunicat Poliţia din Manchester.

Doi bărbaţi - în vârstă de 20 şi 18 ani - şi un băiat în vârstă de 16 ani au fost reţinuţi pentru încăierare, după ce poliţia a fost sesizată.

Echipe de comando engleze încearcă să intimideze străinii din Anglia, iar o familie de imigranţi ar fi găsit fecale de câine în cutia poştală, a povestit o româncă din Rugby (centrul Marii Britanii), pentru Associated Press, preluată de news.ro.

„Înainte de vineri (ziua anunţării rezultatelor referendumului – n.r.), trăiam într-o societate tolerantă (...). Sunt aici (în Marea Britanie – n.r.) de 13 ani, dar niciodată nu am simţit că trebuie să ascund de unde vin. Însă, începând de vineri, lucrurile s-au schimbat complet”, a declarat Oana Gorcea, o româncă de 32 de ani care locuieşte în Regatul Unit din adolescenţă.

Femeia, care lucrează pentru o companie multinaţională din Rugby (135 de kilometri nord-vest de Londra), a povestit că strada sa este patrulată „de echipe engleze de comando, care se plimbă şi încearcă să intimideze oamenii care nu sunt albi, care nu sunt englezi”.

Potrivit ei, în cartier se vorbeşte că o familie de imigranţi a găsit fecale de câine în cutia poştală.

Povestea lui Gorcea, la fel ca a multor altora, a apărut în ultimele zile pe reţelele sociale. Est-europeni, musulmani, chiar şi americani sau germani s-au plans de hărţuire şi de acte de intimidare.

Peste 100 de incidente rasiste s-au înregistrat de când Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, iar mulţi dintre vinovaţi au invocat explicit Brexitul, relatează The Independent.

Un clip care ar fi fost filmat în Hackney (nord-estul Londrei) vineri dimineaţă arată un bărbat care se ceartă cu cineva aflat într-o maşină. La un moment dat, bărbatul strigă “Întoarce-te în ţara ta”.

Un grup a fost creat pe Facebook, intitulat “Worrying Signs” (Semne Îngrijorătoare), pentru a documenta presupusele incidente în care imigranţii sunt vizaţi de comentarii xenofobe.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter, un italian a fost agresat doar pentru că a întrebat pe cineva cum a votat la referendum. Victima a avut nevoie de copci şi şi-a pierdut un dinte în urma atacului.

În vestul Londrei, sediul Asociaţiei Culturale Poloneze a fost vandalizat  şi acoperită cu graffiti. Poliţia a demarat o anchetă în acest dosar.

Sâmbătă, poliţia britanică a deschis o anchetă după ce mai mulţi polonezi din Cambridgeshire au primit prin poştă mesaje rasiste, după referendumul la care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE.

Comunitatea poloneză a primit nişte carduri pe care scria “Plecaţi din UE – fără viermi polonezi”. Mesajul era tradus şi în poloneză.

Liderii campaniei pro-Brexit au condamnat atacurile. „Niciodată nu am încurajat sau aprobat un astfel de comportament şi, aş adăuga, nu aş face-o nicioodată”, a declarat liderul UKIP, Nigel Farage.

Imigranţii au reprezentat una dintre temele centrale ale campaniei pentru referedum. Campania anti-UE a susţinut că Marea Britanie nu îşi va putea controla niciodată graniţele cât timp face parte din blocul comunitar şi au insistat asupra ajutoarelor sociale plătite de stat către imigranţi.


MAE oferă informaţii detaliate cu privire la procedurile consulare prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate. Acesta  cuprinde un portal informatic accesibil la adresa www.informatiiconsulare.ro, un Call-Center şi un Mail-Center (Telefon call-center: +44 20 76027328; +44 20 76029833​; +44 20 76036694​; +44 20 76025193 / Mail-Center : contact@informatiiconsulare.ro). Astfel, accesând adresa www.informatiiconsulare.ro, cetăţenii români pot obţine toate informaţiile consulare de care au nevoie.

Totodată, la nivelul reţelei consulare a României a fost lansat un proiect de anvergură,  Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC), care oferă posibilitatea accesării online a serviciilor consulare, obţinerea de informaţii utile de natură consulară, programarea în vederea depunerii cererilor etc. Proiectul SIMISC  va funcţiona, la finalul primului semestru al acestui an, la un număr de 95 misiuni diplomatice şi oficii consulare,  urmând a fi implementat la Ambasada României din Londra în al doilea semestru al anului 2016.

Este în curs de operaţionalizare şi noul Consulat General al României la Manchester. În plus, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români informaţii de interes din domeniul consular prin intermediul paginii de Facebook a Departamentului Consular, se mai arată în comunicatul MAE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite