Brexit. Conferinţă de presă comună Angela Merkel-Theresa May. Merkel: Marea Britanie are nevoie de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul premier al Marii Britanii Theresa May s-a deplasat la Berlin, miercuri, pentru o primă discuţie cu omologul german Angela Merkel despre procesul de ieşire a ţării din Uniunea Europeană. Cei doi lideri au ţinut o conferinţă de presă comună la sfârşitul întrevederii, din care lasă de înţeles că Marea Britanie nu va fi presată să invoce articolul 50 al tratatului de la Lisabona, care ar demara negocierile de ieşire, conform „The Guardian”.

În special, Angela Merkel a părut să susţină pregătirea în prealabil a invocării articolului, în ciuda faptului că primele reacţii din partea liderilor blocului comunitar după referendumul din 23 iunie somau Marea Britanie să nu amâne declanşarea procesului de părăsire a Uniunii Europene.

„Din punctul meu de vedere este complet de înţeles că la doar câteva zile după referendum, la doar câteva zile după ce un nou guvern a fost format în Marea Britanie, acest guvern trebuie să se gândească mai întâi la ce interese ar. Şi cred că este interesul tuturor ca Marea Britanie să aibă o poziţie bine definită atunci când vor începe negocierile”, a declarat cancelarul german.

Despre declanşarea articolului 50, Merkel a zis:

„Aşa este trecut în tratat (n.r. - Tratatul de la Lisabona). Trebuie să aşteptăm invocarea articolului pentru a avea o idee despre cum vede Marea Britanie ieşirea (din Uniunea Europeană) şi cum îşi imaginează relaţiile viitoare. Nimeni nu vrea ca lucrurile să rămână în aer. Nu cred că cetăţenii britanic vor asta, şi nici statele membre ale Uniunii Europene nu doresc asta. Dar este în interesul tuturor ca această problemă să fie pregătită atent, ca poziţiile să fie clar definite şi delimitate. Şi cred că este absolut necesar să există o perioadă de pregătire pentru aceasta”.

Theresa May a fost în asentimentul cancelarului german, punctând şi că Marea Britanie nu-şi va părăsi „prietenii europeni” după ieşirea din Uniunea Europeană. 

„Am zis destul de clar că Brexit înseamnă Brexit şi că Marea Britanie va trece cu succes peste asta. Dar vreau să fiu la fel de clară astăzi că nu ne vom părăsi prietenii europeni. Marea Britanie va rămâne o ţară deschisă şi Germania va rămâne un partener vital şi prieten special pentru noi. Natura relaţiilor se va schimba în urma ieşirii din Uniunea Europeană, dar vrem amândouă să menţinem cele mai apropiate relaţii economice între ţările noastre”, a declarat noul premier britanic.

image

FOTO Stefan Rousseau/PA

Premierul britanic a evitat să dea răspunsuri clare la întrebările dificile

May a răspuns evaziv unor întrebări specifice ale jurnaliştilor prezenţi, referitoare la aspecte ale părăsirii Uniunii Europene şi a relaţiilor ulterioare cu blocul comunitar şi numirea lui Boris Johnson ca ministru de Externe.

Întrebată dacă va sacrifica comerţul cu UE pentru a exercita un control mai strict asupra imigraţiei, recunoscând că britanicii doresc mai mult control asupra accesului în ţară, dar punctând că relaţii comerciale bune sunt vitale pentru economia ţării. 

Uniunea Europeană se bazează pe patru libertăţi în privinţa mişcării libere între ţările membre: a bunurilor, a serviciilor, a persoanelor incluzând muncitorii şi a capitalului, şi este greu de crezut că ignorarea parţială a uneia dintre acestea va fi acceptată concomitent cu păstrarea celorlalte puncte.

May a declarat însă că o migraţie sustenabilă ar trebui să scadă sub numărul net 100.000 de persoane pe an; anul trecut, migraţia netă în Marea Britanie – constând în diferenţa dintre numărul de imigranţi şi cel de emigranţi - a fost de 333.000 de persoane. Ultimul an în care migraţia netă înregistrată în Marea Britanie a fost sub pragul desemnat de May a fost 1997.

Întrebată de un jurnalist german de ce l-a nominalizat pe liderul campaniei Brexit, Boris Johnson, pentru postul de ministru de Externe dat fiind faptul că acesta „nu prea vrea să joace acest joc”, Theresa May a răspuns din nou evaziv, susţinând că a nominalizat „o echipă de miniştri care va avansa poziţia guvernului britanic”, şi că nevoia de relaţii pozitive cu alte state va sta la baza programului urmărit de cabinetul său.

Numirea lui Boris Johnson ca ministru de Externe a stârnit controverse în presa occidentală, politicianul britanic având o întreagă istorie de declaraţii controversate şi insulte aduse liderilor străini.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite