Biserica Ortodoxă din Cipru vrea ieşirea din zona euro. Patriarhul Chrysostomos atacă UE: „Cu creierele de la Bruxelles, este evident că euro nu va rezista”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprioţii au protestat în repetate rânduri faţă de intenţiile guvernanţilor de a le impozita depozitele bancare
Ciprioţii au protestat în repetate rânduri faţă de intenţiile guvernanţilor de a le impozita depozitele bancare

Patriarhul Chrysostomos, conducătorul puternice Biserici Ortodoxe din Cipru, a anunţat că este în favoarea unei ieşiri organizate a statului din zona euro. Săptămâna trecută, Patriarhul a pus la dispoziţia statului patrimoniul şi banii Bisericii, pentru a contribui la ieşirea din criză.

Biserica Ortodoxă din Cipru se implică tot mai mult în derularea crizei economice care ameninţă să ducă la colapsul întregului sistem financiar cipriot. Dacă săptămâna trecută Biserica şi-a pus averea la dispoziţia statului pentru a ajuta la ieşirea din criză, acum feţele bisericeşti s-au implicat în dezbaterea privind viitorul Ciprului în zona euro.

„Va trebui să consacrăm tot atât timp (procesului de ieşire din zona euro - n.r.), cât cel necesar pentru a intra în zona euro. Nu este uşor”, a declarat patriarhul Chrysostomos, citat de AFP. 

"Cu un astfel de comportament, euro nu poate rezista, nu spun ca se va prabuşi mâine dar, cu creierele care se afla la Bruxelles, este sigur că pe termen lung nu va rezista şi cel mai bine este să te gândeşti la o modalitate de a scapa", a declarat acesta, intr-un interviu acordat cotidianului grec „Realnews”.

Patriarhul Chrysostomos a confirmat disponibilitatea Bisericii de a-şi da averea pentru achitarea datoriei publice a Ciprului. 

Biserica Ortodoxă este dispusă să-şi ipotecheze proprietăţile, iar banii obţinuţi să fie folosiţi pentru răscumpărarea obligaţiunilor guveranamentale emise de stat, a anunţat miercuri Patriarhul Chrysostomos al II-lea al Ciprului. 

Parlamentul cipriot a respins marţi seară acordul de finanţare de urgenţă oferit de UE şi FMI. Printre condiţiile împrumutului se număra şi naţionalizarea parţială a depozitelor populaţiei, măsură fără precedent la nivel mondial de la izbucnirea crizei. 

"Tot patrimoniul Bisericii este la dispoziţia ţării pentru a împiedica scufundarea", a declarat Patriarhul, potrivit AFP, adăugând că averea Bisericii se ridică la zeci de milioane de euro. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite