„Bestia Estului“ loveşte din nou. Europa tremură sub un val de ger siberian VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la Moscova la Paris, Europa a fost cuprinsă duminică de un val rece siberian care se extinde treptat pe continent şi care a făcut deja cel puţin nouă victime - în Franţa, Polonia şi Lituania. În Bulgaria a fost instituit cod roşu şi portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi vânt puternic.

Gerul venit din Siberia a ajuns în Franţa duminică după-amiaza, cu temperaturi de până la -10 ° C, resimţite ca -18 ° C în condiţii de vânt" în nord-estul ţării, potrivit Meteo-France.

Un bărbat fără adăpost de 35 de ani a fost găsit mort în dimineaţa zilei de duminică în Valencia (sud-est), unde termometrul a coborât la -3 grade în timpul nopţii. Primele constatări lasă să se creadă că acesta a murit de frig, au spus autorităţile.

Cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa din cauza valului de ger care a lovit Polonia sâmbătă şi duminică, au anunţat autorităţile din domeniul siguranţei publice, citate luni de DPA.

În total, începând din luna noiembrie 48 de persoane au decedat în Polonia ca urmare a temperaturilor foarte scăzute.

În weekend, temperaturile au ajuns în unele zone din Polonia până la minus 20 de grade Celsius.

Potrivit prognozelor meteorologice, gerul va continua, iar autorităţile au adresat un apel populaţiei să ajute vârstnicii şi persoanele fără adăpost, aceste categorii fiind cele mai vulnerabile în timpul iernii.

În Rusia, Centrul Meteorologic Naţional a anunţat că, între 23 şi 28 februarie, temperaturi "anormal de reci" vor afecta ţara. În noaptea de duminică spre luni, temperaturile în regiunea Moscovei au scăzut la -24 grade Celsius, în timp ce în unele localităţi din centrul Rusiei vor coborî până la -35 ° C.

Furtuni de zăpadă sunt aşteptate în următoarele trei zile aproape în toată Rusia.

În sud-estul Europei, românii vor înfrunta un frig de -25 ° C - temperatură neobişnuită pentru această perioadă a anului - la fel ca vecinii lor din Balcani, scrie AFP.

Bulgaria, cod roşu şi portocaliu de precipitaţii sub formă de ninsoare, vânt puternic

Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că, în perioada 26 - 27 februarie 2018, întreg teritoriul acestei ţări se va afla sub avertizare cod roşu şi cod portocaliu.

Teritoriul Bulgariei va fi afectat de căderi însemnate de precipitaţii sub formă de ninsoare, însoţite de vânt puternic şi temperaturi scăzute, potrivit datelor transmise de Institutul Meteorologie şi Hidrologie local, informează MAE, potrivit unui comunicat al MAE.

Codul roşu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi vânt puternic este valabil pentru regiunile: Smolian şi Kârdjali.

În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă va ajunge la 40 cm. Vântul va sufla dinspre nord-est atingând o viteză medie de 15-20 m/sec. Viscolul va duce la formarea troienelor de zăpadă.

Cod portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi temperaturi scăzute este valabil pentru următoarele regiuni: Vidin, Montana, Vraţa, Pleven, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo şi Târgovişte.

Aici vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă va ajunge la 20-30 cm, iar în zonele montane la 35 cm. Vântul va sufla dinspre nord-est, atingând o viteză medie de 20-30 m/sec. Viscolul va duce la formarea troienelor de zăpadă şi se vor înregistra temperaturi mult scăzute sub zero grade şi pe timpul zilei.

Codul portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare şi vânt puternic va acoperi următoarele regiuni: Dobrici, Varna, Burgas, Sliven, Yambol, Ruse, Razgrad, Silistra şi Şumen.

În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă va ajunge la 10-20 cm, iar în zonele montane la 30 cm. Vântul va sufla dinspre nord-est atingând o viteză medie de 15-20 m/sec. Viscolul va duce la formarea troienelor de zăpadă. Va fi frig fiind înregistrate temperaturi sub zero grade şi pe timpul zilei.

Codul portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare va cuprinde regiunile: Sofia Regiune, Sofia, Pernik, Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora şi Haskovo.

În aceste regiuni vor cădea însemnate cantităţi de precipitaţii sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă va ajunge la 10-30 cm, iar în zonele montane la 30-35 cm. Viscolul va duce la formarea troienelor de zăpadă.

MAE recomandă să se urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autoturismele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului.

Pe perioada instituirii codului de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse în condiţii de viscol puternic, potrivit MAE.

În centrul Europei, în Austria şi Ungaria, dar şi în Marea Britanie şi chiar în Italia şi Spania, autorităţile au cerut locuitorilor să se pregătească pentru efectele acestui fenomen cunoscut sub numele de "Moscova-Paris", provocat de mase de aer rece venite din Siberia.

„Bestia Estului“ a lovit şi Marea Britanie cu vânturi siberiene şi temperaturi care  vor coborâ până la -8 grade C potrivit meteorologilor.

Vremea geroasă este dată de presiunile înalte asupra Scandinaviei şi a vânturilor din est. Marea Britanie se aşteaptă să fie cel mai rece februarie din ultimii cinci ani.

Avertismente de zăpadă puternică au fost emise în toate regiunile Regatului Unit de luni după-amiaza până marţi noapte.

Meteorologul Alex Burkill a spus că temperaturile ar putea fi similare cu cele din martie 2013; al doilea record de cea mai rece vreme, înregistrat în mai mult de 100 de ani, potrivit Express.

Cod portocaliu şi cod galben de ninsori, vânt şi ger în Serbia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia că prognozele meteorologice locale indică, pentru perioada 26-28 februarie 2018, precipitaţii abundente sub formă de ninsoare, însoţite de intensificări ale vântului şi temperaturi scăzute, fapt pentru care s-au emis coduri portocaliu şi galben pentru întreg teritoriul sârb.

Şcoli închise şi la Roma

Şcolile şi mai multe atracţii turistice din capitala Italiei sunt închise luni, după ce la Roma a nins pentru prima dată din 2012, informează DPA.

Colosseum-ul, cea mai vizitată atracţie turistică a Italiei, a fost închis în prima zi a acestei săptămâni, alături de Forumul Roman şi de Colina Palatină, iar autorităţile le-au solicitat rezidenţilor să evite deplasările.

Prin urmare, circulaţia era neobişnuit de liniştită luni în capitala Italiei, iar pe străzi puteau fi văzute persoane fotografiind condiţiile meteorologice neobişnuite.

Serviciul de transport public din Roma funcţiona la capacitate redusă, iar traficul feroviar în şi dinspre oraş a fost grav perturbat.

Autorităţile locale şi organizaţiile caritabile catolice au lăsat deschise peste noapte mai multe biserici, metroul şi gările pentru a oferi găzduire persoanelor fără adăpost.

În mai multe oraşe italiene au fost înregistrate ninsori luni, în special în cele din regiunile centrale. Duminică, meciul de fotbal dintre Juventus şi Atalanta a fost anulat la Torino din cauza căderilor de zăpadă.

 Autorităţile de la Roma au decis, de asemenea, să reducă liniile de circulaţie au autobuzelor la aproximativ 120 de linii strategice.

Vehiculele care au voie să circule luni sunt echipate cu roţi speciale, iar staţiile de metrou rămân deschise.

Câteva staţii de metrou din Roma vor permite persoanelor fără locuinţă să se adăpostească de ninsoare.

„Bestia Estului“ a lovit Marea Britanie

Fenomenul hibernal aşa-numit "Bestia din Est" a lovit Marea Britanie luni dimineaţă, aducând ninsori, drumuri blocate şi probleme de trafic, relatează Press Association.

În unele părţi ale Marii Britanii frigul va fi resimţit mai puternic decât în Cercul Arctic, în condiţiile în care temperaturile foarte scăzute vor continua în următoarele zile. Biroul meteorologic a emis avertizări de ninsori pentru nord-estul, centrul şi sud-estul Londrei marţi şi estul Scoţiei miercuri. Acesta a avertizat că unele comunităţi rurale ar putea fi izolate, cu pene de curent şi probleme de semnal pentru telefonia mobilă.

Medicii au avertizat că sistemul de sănătate publică (NHS) ar putea avea de furcă în a face faţă unei presiuni suplimentare provocate de vreme. Oamenii sunt îndemnaţi să verifice dacă vecinii vulnerabili sau bătrânii nu se confruntă cu probleme de sănătate în perioada de frig accentuat. În acelaşi timp, autorităţile fac apel la oameni să anunţe consiliul local dacă văd persoane fără locuinţă care dorm afară.

Serviciile feroviare ar urma să fie anulate sau întârziate pe măsură ce zăpada se va depune. Până la mijlocul săptămânii, în cea mai mare parte a Marii Britanii s-ar putea produce întârzieri în transportul rutier, feroviar şi aerian.

Transport for London (TfL) a avertizat pasagerii să verifice înainte de a efectua călătorii, întrucât sunt posibile probleme şi la metrou şi în transportul de suprafaţă din cauza prognozei de temperaturi scăzute. La rândul său, operatorul feroviar C2C a avertizat că ar putea fi anulate sau întârziate cursele de după ora 21.00.

Vremea rece accentuată de vânt, care ar putea fi resimţită în unele regiuni din Marea Britanie ca o temperatură de -15 grade Celsius, rivalizează cu prognozele pentru zone din nordul Norvegiei şi Islanda.

Met Office a mai anunţat că un strat de peste 20 cm de zăpadă s-ar putea acumula până miercuri în unele zone din Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord.

Vremea geroasă este dată de presiunile înalte asupra Scandinaviei şi a vânturilor din est. Marea Britanie se aşteaptă să fie cel mai rece februarie din ultimii cinci ani.

Meteorologul Alex Burkill a spus că temperaturile ar putea fi similare cu cele din martie 2013; al doilea record de cea mai rece vreme, înregistrat în mai mult de 100 de ani, potrivit Express.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite