Bătălia pentru Mîkolaiv. Cum au rezistat forţele ucrainene ofensivei iniţiale asupra oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mîkolaiv FOTO Anadolu Agency
Mîkolaiv FOTO Anadolu Agency

Vreme de trei zile forţele ruseşti au încercat să preia controlul asupra Mîkolaiv, însă duminică armata ucraineană i-a împins înapoi în afara oraşului şi au recâştigat aeroportul, oprind temporar avansul Rusiei de-a lungul Mării Negre. Luni dimineaţă, forţele ruse au reluat atacul.

„Puţini s-au aşteptat la o asemenea forţă a poporului nostru, atunci când eşti nedormit de trei zile şi când ai doar o raţie de hrană uscată pentru că restul a ars, când afară sunt temperaturi negative şi nu ai nimic care să-ţi ţină de cald, când trebuie să lupţi constant, este foarte greu din punct de vedere fizic. Dar oamenii noştri au îndurat toate astea”, a spus într-un interviu, epuizat, colonelul Sviatoslav Steşenko de la Brigada a 59-a a armatei ucrainene, relatează NYT.

Zgomotul înăbuşit al artileriei ruse arată că ruşii -ce au printre obiective cucerirea Mîkolaiv, după ce au luat Herson - sunt destul de aproape de periferia oraşului. Faptul că armata a reuşit să apere acest port crucial aflat la circa 100 de kilometri de Odesa, în măsura în care intenţia preşedintelui rus Vladimir Putin era să invadeze rapid aceste oraşe, evidenţiază două tendinţe ale războiului.

Performanţa în scădere a armatei ruse după ce a întâmpinat probleme de logistică, a luat decizii tactice inexplicabile şi a avut de suferit de pe urma moralului scăzut.

De cealaltă parte, armata ucraineană a arătat o capacitate de rezistenţă dârză şi o eficienţă neaşteptate, reuşind să respingă cu succes şi să încetinească, cel puţin momentan, avansul armatei invadatoare.

De trei zile, soldaţii din Brigada a 59-a a armatei ucrainene alături de alte unităţi militare şi de apărare terestră au respins atacul rusesc de-a lungul mai multor fronturi, înfruntând baraje dure de artilerie, atacuri cu elicoptere şi lovituri de rachetă care au lovit şi cartiere civile.

Populaţia civilă din alte oraşe asediate, precum Mariupolul încercuit, Irpin de lângă Kiev şi din capitală a căzut victimă  bombardamentelor neîntrerupte ale ruşilor chiar şi în timp ce erau evacuaţi.

„Ne batem cu ei zi şi noapte, nu îi lăsăm să doarmă. Se trezesc dimineaţa obosiţi şi dezorientaţi. Starea lor morală şi psihologică e la pământ”, a spus generalul maior Dmitri Marcenko, cel care conduce despre eforturile de apărare ale oraşului Nikolaev asupra căruia forţele ruse au reluat luni asaltul, după ce fuseseră respinse în afara oraşului.

    

Guvernatorul regiunii Mîkolaiv, Vitali Kim, a explicat că forţele ruseşti se predau în număr neaşteptat de mare şi că au abandonat atât de mult echipament că armata şi lucrătorii localii nu fac faţă să le strângă pe toate.

„Suntem într-o stare de spirit bună, acum”, spune el.

Totuşi, un oficial militar de rang înalt a spus sub condiţia anonimatului că forţele ruseşti par să se regrupeze şi să pregătească un contraatac, posibil mult mai puternic decât anterior. Rusia depăşeşte încă Ucraina în materie de trupe şi arme avansate, iar acum forţa aeriană a Rusiei e dominantă pe cer.

În ciuda avertismentelor aproape frenetice ale Casei Albe cu mai multe săptămâni înainte de invazia din 24 februarie, primul atac al ruşilor a luat prin surprindere unitatea  condusă de colonelul Steţenko, a admis acesta. Brigada sa se afla în acel moment la un antrenament în apropiere de graniţa cu Crimeea, la periferia unui oraş numit Oleşki, şi era doar pe jumătate grupată când a primit ordin să se pregătească de luptă.

„Dacă am fi primit ordin cu trei sau patru zile înainte, am fi putut să ne pregătim, să săpăm tranşee”, a spus el.

Forţa rusă care s-a revărsat din Crimeea era de cinci ori mai mare decât unitatea sa, astfel că a copleşit-o rapid. Brigada sa nu avea suport aerian şi puţine sisteme antiaeriene funcţionale, întrucât majoritatea fuseseră trimise la Kiev. În plus, o bună parte din tancurile şi blindatele de luptă fuseseră distruse în atacul iniţial al aviaţiei ruse.

Comandantul brigadei, colonelul Oleksandr Vinogradov, a pierdut contactul cu conducerea superioară, fiind forţat să ia decizii din mers, a mai spus Steţenko, care a fost tot timpul alături de el. Fiind  împrejmuiţi şi suferind pierderi grele după atacurile aeriene ale ruşilor, colonelul a ordinat unităţilor sale de tancuri şi artilerie încă în picioare să ţintească şi să găurească o unitate de trupe aeropurtate de asalt ce se poziţionase în spatele brigadei ucrainene.

Manevra a permis principalei forţe de luptă ucrainene să traverseze un pod peste râul Nipru şi să se retragă spre vest, la aproximativ 45 de mile de Mîkolaiv, unde s-ar fi putut regrupa şi conecta cu alte unităţi pentru a continua lupta.

„Avioanele de luptă ale inamicului au atacat tancurile noastre, mai multe tancuri au fost lovite şi arse, iar restul au rămas, nu au fugit”, a spus colonelul Steţenko. „Ştiau că în spatele lor erau alţi oameni şi şi-au dat viaţa pentru a-şi croi drum pe pod”.

    

Tactica a funcţionat, dar costurile au fost mari. Retrăgându-se la Mîkolaiv, brigada colonelului Stetsenko a trebuit să sacrifice Herson, care la 2 martie a devenit primul oraş important ce a căzut în mâinile forţelor ruse. Nu au avut de ales, a spus colonelul Steţenko. Dacă ar fi încercat să apere Herson, forţele ruse i-ar fi putut flanca şi i-ar fi oprit, deschizând un drum spre vest şi spre Odesa.

Cu o barbă albă, tunsă îngrijit şi  scobituri adânci în jurul gurii, unde ar fi putut fi cândva gropiţe, colonelul Steţenko este o prezenţă neobişnuită pe câmpul de luptă. Are 56 de ani şi se retrăsese din armată de un deceniu când a decis să se reînroleze în 2020. Atunci, forţele ucrainene luptau deja cu o insurgenţă susţinută de Kremlin în estul Ucrainei, iar colonelul Steţenko a simţit că trebuie să îşi facă partea sa. .

„Ştiam că mulţi oameni care au servit deja erau obosiţi”, a spus el. „Este greu să trăieşti atât de mult fără familii şi aveam nevoie de oameni care să slujească. Aşa că m-am dus la centrul de recrutare şi am semnat un contract.”

Colonelul Steţenko a slujit alături de ruşi ca tânăr soldat în armata sovietică în anii 1980, când a fost detaşat în Orientul Îndepărtat. Acum, soldaţii din aceleaşi garnizoane ruseşti în care şi-a petrecut tinereţea luptă împotriva lui.

.„Acum ei sunt duşmanii mei”, a spus el. „Şi fiecare dintre ei care vine aici cu arme, care vine aici ca un invadator, trebuie să ştie că voi face ce îmi stă în putere pentru a mă asigura că rămâne aici ca îngrăşământ pentru pământul nostru.”

Forţele ucrainene au recucerit aeroportul Mîkolaiv, a anunţat luni guvernatorul regiunii, Vitali Kim, relatează AFP.

„Drumurile sunt deschise. Noi controlăm podurile. Puteţi să plecaţi din Mîkolaiv şi din alte oraşe în deplină siguranţă”, a spus Vitali Kim.

Reporterul NYT Michael Schwirtz a publicat un clip cu bombardamentele din noaptea de duminică spre luni.

„Din locul unde mă aflu, am putut vedea luminile atacului luminând cerul nopţii deasupra unor întinderi mari ale oraşului”, a scris Schwirtz alături de un clip de 10 secunde.

Primarul oraşului, Oleksandr Senkevici, a confirmat informaţia într-un mesaj postat pe Facebook, în care a scris că trupele ruse au vizat clădiri rezidenţiale din oraş, distribuind şi un videoclip cu un bloc cuprins de flăcări.

„Sunt multe obuze în oraş care nu au explodat... nu vă apropiaţi, nu le ridicaţi şi nu încercaţi să le mutaţi singuri”, a avertizat acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite