Autorităţile turce au arestat 43 de jurnalişti şi au emis mandate de reţinere pentru alţi peste 100 după puciul eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma pentru Jurnalism Independent (P24) susţine că autorităţile turce au arestat 43 de jurnalişti în investigaţia privind lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie şi au emis mandate de reţinere pentru alţi peste o sută de ziarişti.

La zece zile după lovitura de stat eşuată, procurorii au emis mandate de arestare pe numele a 42 de jurnalişti, acuzaţi de legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen.

Între timp, 42 de angajaţi ai postului de televiziune TRT au fost reţinuţi la 11 august. Printre jurnaliştii reţinuţi se numără inclusiv prezentatorii postului de televiziune.

Pe lângă arestarea şi reţinerea unui număr ridicat de jurnalişti, autorităţile turce au emis o interdicţie de călătorie pentru toţi angajaţii instituţiilor de presă din întreaga ţară.

Circa 74.562 de paşapoarte au fost anulate ca parte a investigaţiei privind lovitura de stat eşuată, iar 200 de jurnalişti au primit interdicţie din a intra în clădirea legislativului turc.

Peste 81.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi din funcţie pentru legături cu mişcarea clericului musulman, printre care se numără judecători, procurori, soldaţi, poliţişti, academicieni, medici, profesori universitari, oameni de afaceri, funcţionari, precum şi jurnalişti.

De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru rolul jucat în orchestrarea loviturii de stat.

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat, care dezminte toate acuzaţiile şi susţine că se va întoarce pe teritoriul turc doar atunci când vinovăţia sa este demostrată de un organ de investigaţie independent.

Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite