Austria şi ţările balcanice vor reducerea sau oprirea completă a fluxului de imigranţi

Austria şi ţările balcanice vor reducerea sau oprirea completă a fluxului de imigranţi

Imigranţi dintr-un centru de refugiaţi din Austria FOTO AP

Austria, Slovenia, Croaţia, Bulgaria, Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, ţări aflate pe ruta refugiaţilor către Occident, au cerut, într-o declaraţie comună publicată miercuri, la Viena, reducerea şi chiar oprirea completă a fluxului de migranţi, relatează „Belfast Telegraph”, citat de news.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este imposibilă procesarea unui număr nelimitat de migranţi şi solicitanţi de azil”, se arată într-o declaraţie semnată de miniştrii de interne şi de externe din cele 10 ţări.

Documentul citează „resursele şi capacităţile de primire limitate, potenţialele consecinţe pentru securitatea internă şi coeziunea socială, precum şi provocările în ceea ce priveşte integrarea”.

În acelaşi timp, declaraţia se concentrează în special pe măsuri pentru reducerea fluxului de migranţi. Astfel, oficialii au cerut standarde comune de înregistrare, dar şi criterii identice pentru cei care au şanse reale de a primi azil, în condiţiile în care dreptul la azil nu presupune alegerea unei ţări preferate.

„Fluxul de migranţi în Balcanii de Vest trebuie redus substanţial”, se arată în documentul ce are 19 puncte. De asemenea, miniştrii au subliniat că toate ţările prezente la conferinţă vor refuza accesul tuturor celor care călătoresc „fără documente, cu documente falsificate sau migranţilor care dau declaraţii false despre naţionalitatea sau identitatea lor”.

Într-o pauză a conferinţei, ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a declarat că ţara sa nu vrea numai să reducă fluxul de refugiaţi, ci să îl oprească.

Poziţia sa dură a evidenţiat încă o data că Austria ignoră criticile UE, după ce a impus limite asupra numărului de migranţi care tranzitează ţara.  În plus, Viena a instituit controale la frontierele cu Italia, Slovenia şi Ungaria.
citeste totul despre: