Atentate la Bruxelles. Cine sunt fraţii care s-au detonat pe aeroport şi cum a ajuns Belgia atât de vulnerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentate la Bruxelles
Atentate la Bruxelles

Autorităţile belgiene i-au identificat pe autorii atentatelor care au zguduit marţi Bruxelles-ul: doi sunt cei care şi-au detonat bombele la aeroport, iar al treilea, artificierul echipei, e căutat de poliţie.

Cei trei atacatori de la Bruxelles care au fost surprinşi de camerele de luat vederi de pe aeroportul Zaventem şi a căror fotografie a fost făcută publică de poliţie fac parte dintr-o reţea de jihadişti care a pus la cale nu doar atentatele teroriste de marţi, de la Bruxelles, ci şi pe cele din noiembrie anul trecut, de la Paris. Cu toţii se învârt în jurul lui Salah Abdeslam, capturat vineri de poliţia belgiană, în cooperare cu cea franceză, după patru luni de fugă. 

Unul dintre teroriştii care apar în fotografie (în mijloc) cu o mănuşă neagră pe mâna stângă este Ibrahim El Bakraoui, care a detonat o bombă în aeroportul Zaventem şi a murit în explozie. Cel care poartă o pălarie este căutat încă de poliţia belgiană. Cel de-al treilea este Khalid El Bakraoui, fratele lui Ibrahim, care ar fi murit şi el după ce s-a detonat în metrou, în staţia Maelbeeck.

Fraţii Bakraoui erau cetăṭeni belgieni, cunoscuṭi pentru fapte agravate de furt pentru care au fost inculpaṭi în 2010 ṣi respectiv în 2014. În 15 martie, poliṭia a făcut o descindere la Forest (Bruxelles) la o adresă conspirativă de unde fraṭii El Bakraoui au fugit, după ce au deschis focul asupra poliṭiṣtilor. Najim Laachraoui, în vârstă de 24 de ani, este presupusul artificier al centurilor explozive care au folosit în atentatele de la Paris din noiembrie 2015. Najim Laachraoui a fost combatant în Siria între 2014 ṣi 2015. El a revenit din Siria prin Ungaria profitând probabil de fluxul de refugiaṭi, sub un nume fals, anume Sofiane Kayal. Se crede că Najim a părăsit zona la bordul unei maṣini Audi S4, imediat după exploziile de la aeroport. Este căutat acum proprietarul maṣinii. 

De ce atentatorii purtau doar câte o mănuşă 

Ziarul „La Libre Belgique“ susţine că, potrivit autorităţilor, Ibrahim El Bakraoui şi colegul său aveau ascuns în mănuşă detonatorul pentru bombele artizanale ascunse în bagajele purtate pe cărucioare.

Cei trei presupuşi atentatori au ajuns separat la aeroportul internaţional, fiecare adus de un automobil: un taxi, un Renault Clio şi un Audi S4. Proprietarul maşinii Audi S4 este un imigrant din Turcia, iar serviciile secrete îl aveau fişat pentru că a fost anul trecut în Arabia Saudită.

image

Feţele durerii atentatului de la Bruxelles 

Două dintre imaginile cu răniţi au devenit simbolice pentru atentatele de la Bruxelles, iar ziariştii belgieni au reuşit să identifice cele două persoane. „Femeia cu sacou galben“, care apare rănită, cu hainele arse şi cu sânge pe corp, este Nidhi Chaphekar, stewardesă a companiei aeriene indiene Jet Airways.

Aeroport Brussels foto twitter NZherald
image

Bărbatul întins pe jos, cu o baltă de sânge în jurul picioarelor, e baschetbalistul Sebastien Bellin, care a fost rănit la şold şi la gambă. 

Peruanca Adelma Tapia Ruiz (36 de ani) e prima victimă identificată oficial. Femeia se afla pe aeroport în momentul exploziei şi urma să se îmbarce într-un avion spre New York, împreună cu cele două fetiţe gemene de trei ani. Femeia a murit, dar fetiţele au scăpat pentru că au ieşit afară la joacă, iar soţul său după ele. 

Cum a ajuns Belgia atât de vulnerabilă

Împiedicarea atacurilor teroriste este extrem de dificilă în Belgia, ţară profund divizată, cu servicii de securitate slab finanţate şi cu un număr foarte mare de jihadişti, afirmă analişti citaţi de Reuters.

Guvernul belgian a avertizat încă de la sfârşitul săptămânii trecute că ar putea avea loc un atac după ce serviciile de securitate l-au capturat pe cel mai căutat terorist din Europa, Salah Abdeslam, dar atentatele au avut loc mai repede decât se aşteptau.

Belgia a anunţat că a alocat 400 de milioane de euro în plus pentru a-şi moderniza sistemele de securitate, după ce s-a aflat că ţara cu o populaţie de 11 milioane de oameni a servit ca bază pentru atacatorii de la Paris, vinovaţi de moartea a 130 de persoane. Dar atentatele de marţi au arătat cât de multe mai sunt încă de făcut.

Experţi în securitate spun că diviziunile din Guvern, serviciile de spionaj prost finanţate, dar şi deschiderea faţă de predicatorii extremişti şi o piaţă neagră a armelor înfloritoare au făcut Belgia cea mai vulnerabilă ţară din UE în faţa unor atacuri ale militanţilor.

Serviciile belgiene de informaţii, care au numai 600 de angajaţi, adică o treime faţă de Olanda, au neglijat ani la rând problema jihadiştilor, iar acest lucru se vede, spun experţii. Aceasta, în condiţiile în care din regat au plecat foarte mulţi combatanţi în Siria, iar una dintre suburbiile Bruxelles-ului, Molenbeek, a fost descrisă drept „baza jihadismului” în Europa.

Ţara este divizată între francofoni şi flamanzi, iar birocraţia îngreunează împărtăşirea informaţiilor. Există şase parlamente regionale şi comunităţi lingvistice, 193 de departamente locale de poliţie, iar la Bruxelles sunt 19 primari autonomi. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite