Angajaţii unei grădini zoologice din Danemarca au tranşat un leu în faţa a sute de copii
0Principala atracţie dintr-o grădină zoologică din Danemarca a fost un animal mort. Doi biologi au disecat un leu în faţa a 400 de vizitatori ai grădinii zoologice, mulţi dintre care erau copii. Tranşarea leului în vârstă de nouă luni a început cu tăierea limbii.
Conducerea grădinii zoologice din Danemarca a considerat că tranşarea unui leu în faţa vizitatorilor a fost în scop educativ, biologii care executau operaţiunea explicând în acelaşi timp detalii despre organele şi părţile corpului expuse. „Motivul pentru care îl disecăm este că sunt multe de învăţat în tranşarea unui leu“, a spus îngrijitorul Michael Wallberg Sørensen.
Unii dintre adulţii şi copiii prezenţi şi-au acoperit nasurile. „Nu ar fi ciudat dacă aş sta aici, tăind un animal care miroase a flori sau a altceva? Animalele moarte miros a animale moarte. Nu sunt multe de spus despre asta“, ar fi spus şi ghidul grădinii zoologice, Rasmus Kolind, citat de AFP. Kolind a glumit apoi cu spectatorii: „Vrea cineva un ochi?“.
„Vrea cineva un ochi?“, a glumit ghidul Grădinii Zoologice din Odense FOTO AP
Pentru a avea cât mai mulţi spectatori cu putinţă, evenimentul tranşării leului a fost programat în timpul vacanţei şcolare. Mulţi dintre cei care au vizitat grădina zoologică joi ştiau dinainte de eveniment.
Peste 130.000 de persoane au semnat o petiţie împotriva disecţiei animalului. „Grădina Zoologică Odense trebuie să înţeleagă că lipsa de respect pentru animale este inacceptabilă“, se arată în petiţie. Leul fusese ucis mai devreme în acest an din cauza suprapopulării.
Reacţiile celor care au participat la eveniment au fost împărţite. O fetiţă a declarat că „a fost amuzant de privit, dar şi un pic scârbos“. Potrivit oficialilor grădinii zoologice, unii copii au plecat înainte de terminarea disecţiei.
„Acest scenariu este incredibil de danez“, spune o jurnalistă FOTO AP
Însă alţii nu au fost atât de şocaţi de eveniment. Editorialista site-ului „Local“, Jessica Alexander, consideră că disecţia este un lucru bine înrădăcinat în cultura daneză. „Fie că sunteţi şocaţi, fascinaţi sau furioşi, acest scenariu este incredibil de danez. Părinţii tind să fie foarte cinstiţi cu copiii lor, despre viaţă şi moarte, despre bine, rău sau despre ceea ce este urât. Pentru mulţi străini, onestitatea daneză poate fi cam aspră, ceva asemănător unui ciocan în faţă“, scria Alexander.
„Mulţi danezi cred că această experienţă le oferă copiilor lor un adevăr care îi poate ajuta să-şi facă alegerile pe viitor. Aceste alegeri pot fi orice, de la dorinţa de a deveni veterinar, până la aceea de a deveni vegetarian sau activist pentru drepturile animalelor“, se arată în editorialul Jessicăi.
Grădina Zoologică din oraşul Odense a disecat multe animale în public, în ultimii 20 de ani. Anul trecut, la Grădina Zoologică din Copenhaga a fost ucisă o girafă sănătoasă care apoi a fost disecată în mod public.
Unele organizaţii sunt de părere că adevăratele probleme de la grădinile zoologice continuă să fie ignorate. „Ele sunt mereu suprapopulate din cauza înmulţirii exagerate şi ucid lei şi sute de alte animale care sunt considerate surplus“, a declarat pentru „Sky News“ Joanna Swabe, şeful Societăţii Umane Internaţionale.
Leul este adus pentru disecţie în faţa spectatorilor FOTO AP