Anchetatorii turci încearcă să-i identifice pe atacatorii de pe aeroportul din Istanbul FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii turci examinează imaginile surprinse de camerele de supraveghere, precum şi înregistrările video realizate de pasageri, în încercarea de a îi identifica pe atacatori. Autorităţile spun că atacatorii ar fi putut să fie cetăţeni străini, însă informaţia nu a putut să fie confirmată.

UPDATE 14.00 Cei trei kamikaze de pe Aeroportul Internaţional Ataturk din Istanbul sunt străini, şi anume un cetăţean rus originar din Daghestan, un uzbek şi un kârgâz, au anunţat autorităţile turce, citate de Reuters.

Serviciul kârgâz de securitate a refuzat să comenteze informaţia, în timp ce cel din Uzbekistan nu a putut fi contactat, transmite Reuters.

Jihadiştii ISIS au coborât dintr-un taxi şi au deschis focul la intrarea în aeroport, înainte de a se arunca în aer.

Yildirim a precizat că unul dintre atacatori s-a detonat în faţa aeroportului, în vreme ce ceilalţi doi jihadişti şi-au activat centurile explozive în interiorul terminalului de plecări.

Imaginile arată un atacator care este împuşcat de poliţiştii turci în interiorul aeroportului, acesta rămâne la pământ circa 20 de secunde înainte de a se detona.

Premierul Binali Yildirim a susţinut că primele semne indică spre gruparea teroristă Stat Islamic, iar informaţia a fost confirmată de către CIA.

Presa turcă a publicat joi primele imagini de pe camerele de supraveghere cu doi dintre presupuşii atentatori sinucigaşi de pe aeroportul internaţionale Ataturk, din Istanbul, relatează Sky News.

Unul dintre atacatori s-a detonat la parterul terminalului Sosiri, în timp ce celălalt a urcat şi s-a aruncat în aer în sala de Plecări.

Cel de-al treilea a aşteptat afară şi s-a aruncat în aer în momentul în care mulţimea panicată a ieşit din clădire, au spus oficiali turci.

Premierul turc Binali Yildirim a dezvăluit că atacatorii au fost opriţi, iniţial, de serviciile de securitate ale aeroportului. „Când teroriştii nu au putut trece de scanere, de poliţie şi de controalele de securitate, s-au întors, şi-au luat armele din valize şi au deschis focul la întâmplare la un punct de control”, a explicat şeful Guvernului.

image
image

Însă, nicio grupare nu a revendicat până la această oră atentatul terorist.

   

Autorităţile turce au anunţat miercuri noaptea că bilanţul atentatului terorist de pe aeroportul internaţional Ataturk-Istanbul a fost revizuit la 43 de morţi, după ce un rănit critic a decedat în spital ca urmare a rănilor suferite. Alte 239 de persoane au fost rănite, dintre care 40 sunt internate la terapie intensivă, scrie BBC.

Autorităţile au confirmat că 40 de persoane sunt internate la terapie intensivă, printre care se numără şi cetăţeni străini din Afganistan, Pakistan, Uzbekistan, Ucraina, Arabia Saudită şi Elveţia.

Un jurnalist, faţă în faţă cu unul dinte terorişti

Un bărbat care se întorcea din luna de miere cu soţia sa a povestit momentul în care a venit faţă în faţă cu unul dinte atacatorii de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, relatează The Independent.

Jurnalistul american de origine irakiană Steven Nabil şi soţia sa se întorceau la New York când a avut loc masacrul. Trei bărbaţi au ajuns la aeroport cu un taxi şi au deschis focul în clădirea terminalului Sosiri Internaţionale. După ce au fost răniţi de ofiţerii de poliţie, toţi trei şi-au detonat centurile cu explozibil.

Jurnalistul a povestit pe Twitter că soţia sa, care a fost rănită în atac, se afla la o cafenea, în timp ce el se dusese să cumpere pizza, în momentul în care a început atacul.

Atunci când a auzit focurile de armă, a fugit înapoi la soţie. “Am coborât pe scări şi am văzut sala goală şi teroristul trăgând în noi”, a spus el.

La un moment dat, cuplul a fost “faţă în faţă cu atacatorul, în timp ce acesta trăgea” la întâmplare, a scris jurnalistul pe contul său de pe reţeaua de socializare.

“Am fugit înapoi, mi-am luat soţia şi am tras-o în magazin, am forţat uşa şi am aşteptat îngroziţi în timp ce atacatorul trăgea în faţa magazinului. Abia am scăpat”, a adăugat Nabil.

Cei doi s-au ascuns într-un dulap, unde au stat 45 de minute. “Când gloanţele s-au apropiat, am luat-o în braţe şi am sărutat-o”, a scris Nabil. El şi-a implorat soţia să rămână calmă, “pentru că zgomotul îi putea atrage pe atacatori”.

În cele din urmă, atacul s-a încheiat, iar jurnalistul şi soţia sa au fost salvaţi.

Un medic militar tunisian care încerca să-şi convingă fiul să nu se alăture Statului Islamic, printre morţi

Un medic militar tunisian care încerca să-şi recupereze fiul ce se alăturase Statului Islamic în Siria a murit în urma atacului sinucigaş de marţi din aeroportul din Islanbul. Ministerul Apărării din Tunisia a confirmat că generalul de brigada Fathi Bayoudh, doctor militar, este printre cei ucişi. 

O sursă de rang înalt din securitatea tunisiană a dezvăluit pentru presa tunisiană că acesta se deplasase în Turcia pentru a încerca să-şi convingă fiul să părăsească Statul Islamic.  

image

"Bayoudh s-a dus în Turcia într-o încercare de a-şi întâlni fiul, care se alăturase Statului Islamic în Siria acum câteva luni împreună cu prietena sa", a spus sursa citată.  

Aceasta a precizat că fiul generalului sirian a fost acum reţinut de militarii turci de la graniţa cu Siria. 

"Fiul lui Bayoudh a călătorit cu prietena lui -care îi era colegă la facultatea de medicină - acum câteva luni, ceea ce a dus la câteva încercări ale tatălui de a-l convinge să se întoarcă", a declarat sursa din domeniul securităţii. 

Atacatorii au profitat de hibele de securitate

Autorităţile anchetează acum şi posibilele hibe de secutritate pe care ar fi putut să le folosească atentatorii, cu toate că pasagerii care folosesc aeroportul Ataturk trebuie să treacă prin doua controale de securitate: unul înainte de a intra în clădirea terminalului, iar cel de-al doilea atunci când li se verifică paşapoartele.

Cu toate acestea, zona de Sosiri Internaţionale are o serie de hibe de securitate pe care atacatorii este posibil să le fi exploatat, afirmă CNN.

"Sunt măsuri dure de securitate la intrarea în sala de Plecări Internaţionale", susţine corespondenta CNN la Istanbul. „Are loc un proces întreg de verificare. Există un scanner cu raze X şi trebuie să treci printr-un detector de metale. Dar la Sosiri, bineinţeles, nu ai acelaşi nivel de securitate, deci doi dintre atacatori ar fi mers la Sosiri", mai spune corespondenta CNN.

Oamenii care intră în zona de Sosiri, de la parter, trebuie să treacă prin detectoare de metale, dar procesul este supravegheat de mai puţini agenţi de securitate.

De asemenea, la 500 de metri distanţă de intrarea în terminal, se află un punct de control al vehiculelor, dar numai maşinile suspecte sunt oprite şi verificate.

"Atentatul s-a produs într-o zonă care nu este, oficial, securizată. Călătorii stăteau la coadă pentru a trece de primele controale de securitate pentru a intra în zona sigură. Acest prim filtru este în exterior, nu este o zonă considerată drept sigura. Acelaşi lucru s-a întamplat în Belgia, atentatul a avut loc în zona deschisă" accesului publicului larg, susţine expertul securitate aeriană Xavier Tytelman.

Experţii în securitate mai spun că dacă se întăresc controalele, se formează cozi, care sunt ţinte vulnerabile. „Daca securiză o zonă atentatul va avea loc la punctul de control, chiar şi aflat la distanţa de doi kilometri, sau va avea loc într-un alt loc deschis", suţine consultantul pentru securitate aeriană Xavier Tytelman.

Aşa s-a întâmplat, de altfel, în cazul celui de al treilea atacator de pe aeroportul Ataturk. El s-a detonat în parcare, înainte de primul punct de control. Nu este clar dacă teroristul a vrut să se detoneze acolo sau a luat o decizie de ultim moment.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite