Ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis: România şi Franţa pot construi parteneriate ambiţioase în domeniul apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Excelenţa Sa doamna Michele Ramis, ambasadoarea Franţei în România, abordează într-un editorial pentru cotidianul „Adevărul“ tema apărării, un domeniu în care România şi Franţa pot construi parteneriate ambiţioase.

România şi Franţa au o relaţie specială, simbolizată pe 1 decembrie 2018, de lansarea sezonului Franţa-România cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Franţa a fost alături de România, în fiecare etapă a destinului ei. 

Napoleon al III-lea a jucat un rol decisiv în crearea şi emanciparea tânărului stat român, a cărui independenţă a fost recunoscută în 1878.

În Primul Război Mondial, armatele noastre au luptat împreună, în cadrul misiunii franceze conduse de generalul Berthelot, şi au învins trupele Triplei Alianţe, ducând la crearea României moderne. Mai recent, Franţa a susţinut România pentru aderarea la NATO în 2004 şi la Uniunea Europeană în 2007.

Preşedintele Franţei, care a fost recent în vizită în România, a propus să construim pe viitor, pe baza legăturilor noastre istorice profunde, o relaţie şi mai puternică, pentru a ancora România în inima Europei de mâine, o Europă mai sigură.

Proiectul reclădirii Uniunii Europene, prezentat de Preşedintele Macron pe 26 septembrie, la Sorbona, vizează remobilizarea statelor europene în jurul unei ambiţii regăsite. Doar în această Europă, care poate să ne asigure o suveranitate reală, dezvoltarea unei capacităţi militare autonome care să ne protejeze de ameninţări şi care să ne permită să acţionăm împreună, în completarea NATO, reprezintă garanţia credibilităţii noastre. România are locul său în acest proiect.

Franţa salută decizia CSAT de a înscrie ţara în „cooperarea structurată permanentă” prevăzută de Tratatul de la Lisabona între statele membre „care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităţilor militare şi doresc să îşi asume angajamente suplimentare”. 

Salutăm şi dorinţa României de fi parte activă în Fondul european de apărare. O politică europeană de securitate şi de apărare comună presupune nu doar dezvoltarea interoperabilităţii forţelor armate, pentru a fi în măsură să intervină împreună în operaţiuni, dar şi dezvoltarea unei baze industriale solide pentru a se dota cu capabilităţile necesare. 

România a înţeles acest lucru, dorind să-şi modernizeze capabilităţile, mai ales  dezvoltând parteneriate benefice industriei sale naţionale.

România va găsi în Franţa un partener fiabil şi solid pentru o colaborare a industriilor de apărare. Aceste parteneriate pe termen lung vor însemna, pentru România, revigorarea şi modernizarea industriilor sale, transfer de tehnologii de vârf,  crearea de locuri de muncă.

În aeronautică, Airbus Helicopters, prezentă la Braşov din anii 1970, a semnat un parteneriat exclusiv cu IAR pentru a produce aici elicoptere multirol H215M. Airbus Helicopters are, de asemenea, legături cu societăţi locale pentru a le asocia procesului de producţie, dar şi cu şcoli pentru a forma specialişti. 

Scopul este de a oferi României atât capabilităţi militare superioare, cât şi o capacitate de export, pe modelul de succes al Dacia în domeniul auto.

Privind rachetele, MBDA a semnat un acord de cooperare cu ROMARM şi Electromecanica printr-o entitate de producţie locală care creează locuri de muncă specializate, aduce cunoştinţe şi generează transfer de tehnologie, garantând autonomia strategică a României în apărarea aeriană pe rază de acţiune scurtă şi foarte scurtă.

În proiectul de achiziţie a patru corvete pentru Forţele Navale Române, Naval Group propune producţia de nave în România, împreună cu şantierele navale din Constanţa şi lanţul local de subcontractori.

Proiecte de cooperare există şi în domeniul terestru şi în cel al electronicii de apărare cu societăţi ce dezvoltă tehnologie de vârf, care vor permite sprijinirea ecosistemului industrial românesc de apărare.

Decizia de a aloca 2% din PIB pentru apărare şi adoptarea unui plan de achiziţii de echipamente pe 10 ani oferă României, care vrea să depăşească simpla relaţie client-furnizor, ocazia de a face un salt calitativ şi de a ni se alătura pentru a oferi Europei apărării o nouă dimensiune.

Împreună putem face faţă acestei provocări.

Michele Ramis, 

Ambasadoarea Franţei în România

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite