Alte trei ţări europene şi UE expulzează diplomaţi ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Încă 89 de diplomaţi ruşi sunt expulzaţi din Uniunea Europeană: 12 din Grecia, 33 din Slovenia, 25 din Spania şi 19 de la Bruxelles.

„Autorităţile elene au declarat indezirabili 12 membri ai unor misiuni diplomatice şi consulare ale Rusiei în Grecia”, a anunţat ministerul de Externe de la Atena.

Secretarul general al MAE grec l-a informat în acest sens pe ambasadorul Rusiei la Atena.

Potrivit MAE gec, „aceşti diplomaţi au fost declaraţi indezirabili porivit dispoziţiilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind afacerile diplomatice şi Convenţiei de la Viena din 1963 privind afacerile consulare”.

În pofida unei relaţii istorice cu Rusia axate pe ortodoxie, Grecia s-a aliniat aliaţilor săi occidentali şi a condamnat ferm invazia Ucrainei, la 24 februarie.

Slovenia şi Spania au anunţat la rândul lor expulzarea a 33, respectiv 25 de diplomaţi ruşi.

Slovenia a luat decizia expulzării ca semn al unui „protest puternic” după descoperirea masacrului comis de armata rusă la Bucea, o localitatea din regiunea Kiev.

Ministerul de Externe al Sloveniei l-a convocat pe ambasadorul Timur Ejvazov şi l-a anunţat în legătură cu o reducere puternică a personalului diplomatic şi administrativ al misiunii ruse.

„Am decis expulzarea din Spania a unor diplomaţi şi funcţionari din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse, care constituie ameninţări pentru interesele de securitate ale ţării noastre şi ca reacţie la evenimentele petrecute în ultimele zile în Ucraina, în special în Bucea”, a declarat marţi ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Albares.

Pe de altă parte, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Afaceri de Securitate Josep Borrell a anunţat marţi că a decis să declare indezirabili 19 membri ai reprezentanţei Rusiei la Uniunea Europeană (UE) din cauza unor „activităţi contrare” statului lor diplomatic.

„Ambasadorul rus a fost convocat de către secretarul general al Serviciului Acţiunii Externe pentru a i se comunica această decizie”, a declarat Borrell.

„Uniunea Europeană acţionează răspunzând unor acţiuni ilegale şi perturbatoare ale membrilor misiunii ruse împotriva intereselor şi securităţii UE şi a statelor sale membre”, a precizat el, referindu-se la acţiuni de spionaj şi dezinformare.

„În virtutea Articolului 16 al Protocolului Tratatului UE, privilegiile şi imunităţile cetăţenilor ruşi vizaţi vor fi revocate, iar ei au obligaţia să părăsească teritoriul belgian. Această decizie intervine în momentul în care se multiplică informaţiile despre atrocităţile comise de forţele ruse într-un anumit număr de oraşe ucrainene ocupate şi care au fost eliberate acum, mai ales la Bucea”, a subliniat şeful diplomaţiei europene. 

Şi România a anunţat marţi expulzarea a 10 diplomaţi ruşi din cauza „activităţilor şi acţiunilor acestora”, care „contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

   

Potrivit MAE de la Bucureşti, „aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, domnul Valeri Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”.

„Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei”, menţionează sursa citată.

Alte ţările europene care au expulzat diplomaţi ruşi după invazia Rusiei în Ucraina sunt: Belgia - 21, Bulgaria - 10, Danemarca - 15, Franţa - 35, Germania - 40, Estonia - 3, Italia - 30, Irlanda - 4, Letonia - 3, Lituania - 4, plus ambasadorul, Macedonia de Nord - 5, Olanda - 17, Polonia - 45 şi Slovacia - 38.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite