Alertă de securitate la Belgrad. Poliţia anchetează o tentativă de asasinat la adresa premierului Vucici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul sârb, Aleksandr Vucici
Premierul sârb, Aleksandr Vucici

Poliţia sârbă a anunţat că i-a mutat pe premierul Aleksandar Vucici şi pe familia sa “într-un loc sigur” sâmbătă, după ce a descoperit mai multe arme, inclusiv un lansator de grenade, ascunse în apropiere de casa părinţilor săi, pe care o vizitează des, relatează Reuters.

Armele, ce includeau grenade şi muniţie pentru puşti, erau ascunse în tufişuri, în Jajinci, în apropiere de o intersecţie unde coloana oficială a lui Vucici încetineşte, de regulă, în drumul către casa părinţilor premierului, a spus ministrul de Interne Nebojsa Stefanovici.

Părinţii lui Vucici, Angelina şi Andjelko, locuiesc la Jajinci. Vucici şi familia sa au o casă în centrul Belgradului, dar Stefanovici a precizat că au fost mutaţi după descoperirea armelor.

 Premierul Vucic nu mai locuieşte în respectiva locaţie, o vilă situată într-o suburbie împădurită a capitalei Belgrad, el stabilindu-se la reşedinţa sa oficială, dar mai vine acolo în vizită la părinţii săi.

Ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic, a confirmat că în acel autoturism s-a găsit un adevărat arsenal, inclusiv un lansator de grenade reactive, grenade de mână şi muniţii pentru pistoale-mitralieră şi pentru puşti cu lunetă. El a precizat că premierul se află într-un loc sigur şi investigaţia este în desfăşurare.

„Vor fi luate toate măsurile pentru a afla cum au ajuns armele acolo. Este tulburător că armele au fost găsite la numai câteva zeci de metri de locul unde autoturismul premierului trebuie să încetinească pentru a vira către casa familiei sale“, a explicat ministrul de interne, menţionând că în aceste condiţii autoturismul lui Vucic poate fi o ţintă uşoară, mai ales dacă atacatorul foloseşte un lansator de grenade.

Prim-ministrul conservator Aleksandar Vucic conduce de patru ani guvernul de la Belgrad, el fiind reînvestit anul acesta în urma alegerilor legislative anticipate desfăşurate în aprilie. Vucic mai afirmat în trecut că a primit ameninţări din cauza reformelor economice pe care le-a promovat.

În luna martie 2003, un grup de poliţişti asociaţi unei grupări din lumea interlopă l-au asasinat pe premierul pro-occidental Zoran Djindici.

În pofida acţiunilor ferme împotriva crimei organizate ce au urmat acelui asasinat, grupările de acest fel îşi fac în continuare simţită prezenţa. Eficientizarea administraţiei şi combaterea corupţiei şi a crimei organizate sunt printre principalele exigenţe formulate de Uniunea Europeană pentru aderarea Serbiei la blocul comunitar. 

Incidentul exacerbează atmosfera deja tensionată din regiune, care a fost lovită puternic de criza migranţilor şi unde ţările balcanice rivale se acuză reciproc adesea de ingerinţă în afacerile interne.

Agenţia militară de informaţii a Serbiei, VOA, este responsabilă pentru securitatea premierului, în timp ce membrii unităţii de elită Cobra îi sunt gărzi de corp.

Stefanovici a refuzat să spună unde se afla Vucici în momentul descoperirii armelor. “Acest lucru este confidenţial (…). Oricum, acum este într-un loc sigur”, a declarat el

Deocamdată nimeni nu a fost arestat în legătură cu incidentul, care are loc la cinci zile după ce autorităţile au reţinut mai multe persoane suspectate de complot în vederea influenţării alegerilor din 16 octombrie, din Muntenegru, dar şi după un val de asasinate în stil mafiot comise la Belgrad.

În Serbia există sute de mii de arme ilegale, inclusiv puşti de asalt, arme antitanc şi explozibili, arme antitanc şi explozibili.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite