VIDEO Alegeri SUA 2016. Faptele: Contradicţii şi inexactităţi în prima dezbatere Trump-Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump şi Hillary Clinton s-au înfruntat luni într-o dezbatere ce ar putea schimba soarta cursei către Casa Albă, dar care a fost presărată cu numeroase contradicţii şi inexactităţi, relatează Associated Press, care prezintă o listă a acestora.

Candidatul republican DONALD TRUMP a negat acuzaţiile contracandidatei sale democrate Hillary Clinton că a susţinut războiul din Irak: „Greşit. Greşit“. „Este o prostie a presei avansată de ea (Clinton - n. red.). Eu am fost împotriva războiului din Irak“.

ADEVĂRUL: Nu există dovezi că Trump şi-a exprmat opoziţia publică faţă de război înainte de invazia americană. În schimb, el şi-a exprimat o susţinere voalată, într-un interviu acordat CNN în 2002. El a fost întrebat dacă susţine o posibilă invazie şi a răspuns „Da, cred că da“.

Mai mult, pe 21 martie 2003, la numai câteva zile după lansarea invaziei, Trump a declarat: „Se pare că este un succes enorm din punct de vedere militar“.

Omul de afaceri a început să îşi exprime îndoielile în legătură cu conflictul la mult timp abia spre sfârşitul anului 2003.

- CLINTON a negat acuzaţia lui Trump că a descris aşa-numitul Parteneriat Trans-Pacific drept un „standard de aur“ pentru acordurile comerciale. „Am spus că sper că va fi un acord bun“, a declarat ea.

ADEVĂRUL: Trump are dreptate. În calitate de secretar de Stat, în timpul unei vizite din 2012, în Australia, Clinton a descris acordul care se prefigura drept „strandardul de aur“ al acordurilor comerciale. Mai mult, ea a pledat în favoarea acordului în mai multe zone al lumii.

Clinton a început să îşi exprime opoziţia faţă de acord abia în primarele democrate, când l-a înfruntat pe Bernie Sanders, care i se opunea vehement.

- TRUMP a fost acuzat de Clinton că a numit încălzirea globală o minciună inventată de chinezi. „Nu am spus aşa ceva“, a răspuns el.

ADEVĂRUL: Într-un mesaj publicat pe Twitter în 2012, Trump a scris: „Conceptul încălzirii globale a fost creat de şi pentru chinezi, pentru a face industria americană necompetitivă“. Ulterior, el a susţinut că glumeşte, dar a repetat de-a lungul anilor că schimbarea climatică este o farsă în beneficiul Chinei.

„Ninge în Texas şi Louisiana, temperaturi negative record în toată ţara şi nu numai. Încălzirea globală este o minciună scumpă“, a scris el, din nou, pe Twitter în 2014.

- TRUMP: „Sunt sub audit de aproape 15 ani“.

ADEVĂRUL: Trump nu a oferit niciodată dovezi opiniei publice că este sub audit. O scrisoare publicată de avocaţii săi nu menţionează termenul, ci descrie situaţia taxelor sale drept sub supraveghere continuă. „Supraveghere“ nu este un termen oficial pentru nici un fel de acţiune a Fiscului.

Trump a refuzat să prezinte documentele oficiale de audit oferite de Fisc. Iar foşti oficiali de la Fisc şi-au exprimat scepticismul că cineva ar fi vizat de un audit atât de des. Trump invocă auditul ca motiv pentru care nu îşi face publică declaraţia fiscală.

- CLINTON: În cadrul măsurilor de consolidare a economiei, ea susţine că a cerut ca studenţii să poată urma studii superioare fără să plătească nimic, „astfel încât mai mulţi tineri să poată avea parte de educaţie“.

ADEVĂRUL: Clinton a propus ca taxele de şcolarizare să fie acoperite de stat pentru studenţii care frecventează colegii sau universităţi publice şi ale căror familii câştigă mai puţin de 125.000 de dolari pe an.

Studenţii ar trebui să achite, însă, costul camerei şi mâncării, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din costul mediu anual pentru un an la facultate, adică 18.943 de dolari.

În plus, experţii se tem de o serie de efecte secundare. Este posibil ca universităţile şi colegiile să crească taxa de şcolarizare, dacă aceasta va fi achitată de Guvern, ceea ce va creşte costurile pentru contribuabili. De asemenea, este posibil ca mai mulţii studenţi să aleagă colegiile publice, tot din cauza subvenţiilor, ceea ce poate duce tot la creşterea costurilor.

- TRUMP CĂTRE CLINTON: „Ai luptat împotriva ISIS toată viaţa ta de adult“.

ADEVĂRUL: Clinton s-a născut în 1947 şi are 68 de ani. A devenit adult în 1965. ISIS s-a dezvoltat din al-Qaida în 2013 - anul în care Clinton a părăsit Departamentul de Stat.

- TRUMP: „Tatăl meu mi-a oferit un împrumut mic în 1975“.

ADEVĂRUL: Trump a primit mai mult decât un împrumut mic. În afară de finanţarea de un milion de dolari oferită de tatăl său, el a primit garanţii pentru credite, pachete de salvare şi alte beneficii de pe urma moştenirii sale viitoare.

Tim O’Brien a notat într-o carte din 2005 că Trump a scos 10 milioane de dolari din fondul său de moştenire în perioade dificile şi că a primit o parte din proprietăţile imobiliare ale tatălui său, care au fost vândute în cele din urmă cu sute de milioane de dolari.

- TRUMP: Preşedintele Barack Obama „a dublat (datoria naţională - n. red.) în aproape opt ani. Avem 20.000 de miliarde de dolari datorie, iar ţara noastră este un dezastru“, a spus Trump.

ADEVĂRUL: Îngrijorarea lui Trump faţă de datorie nu ţine cont de faptul că politicile propuse de el ar duce la o creştere mult mai mare a acesteia faţă de politicile lui Clinton, potrivit estimărilor Comisiei pentru un Buget Federal Responsabil, o organizaţie independentă din punct de vedere politic.

Reducerile de taxe promise de Trump vor creşte deficitul cu 5.300 de miliarde de dolari în următorii 10 ani, în timp ce propunerile lui Clinton îl vor creşte cu 200 de miliarde.

Acestor creşteri li se adaugă o alta estimată automat, de circa 9.000 de miliarde de dolari pentru următorii zece ani, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului. Astfel, până în 2025, datoria publică va fi de 23.300 de miliarde, dacă va fi Clinton preşedinte, şi de 28.400 de miliarde, dacă va fi Trump preşedinte.

- TRUMP: „Banca Centrală, prin faptul că ţine dobânzile la acest nivel, face lucruri politice. Banca Centrală este mai politică decât secretarul Clinton“.

ADEVĂRUL: Este o acuzaţie recurentă formulată de Trump, care nu se bazează pe nicio dovadă. Sarcina Băncii Centrale a SUA este să îmbunătăţească economia şi, în măsura în care acest lucru se întâmplă, liderii politici şi partidele lor pot avea de câştigat. Dar preşedinţii nu pot obliga instituţia, care este independentă, să facă nimic.

- TRUMP: „Nu afli prea multe din declaraţiile fiscal“.

ADEVĂRUL: „Americanii vor afla multe dacă Trump îşi va face publice declaraţiile fiscale, ca toţi candidaţii la preşedinţie. Acestea vor furniza informaţii vitale despre avere, despre taxele plătite, despre eforturile de a evita taxele, suma exactă a donaţiilor - date care nu pot fi obţinute din altă parte. De aceea, toţi candidaţii partidelor importante din ultimii 40 de ani au făcut publice declaraţiile de impozit pe ultimii ani.

- TRUMP a spus că un caz de discriminare rasială din anii ’70, care viza compania sa, a fost închis „fără recunoaşterea vinovăţiei“ şi că astfel de cazuri au apărut la mulţi dezvoltatori imobiliare.

ADEVĂRUL: Prima parte este corectă, a doua falsă. Trump şi tatăl său au luptat cu înverşunare într-un proces deschis în 1973 de Departamentul de Justiţie, pentru că ar fi refuzat să închirieze apartamente într-o clădire cu populaţie majoritar albă către persoane de culoare.

Potrivit martorilor, în dreptul persoanelor de culoare care cereau apartamente era trecută litera „C“ de la „coloraţi“.

În cele din urmă, Trump a ajuns la o înţelegere cu procurorii, în baza căreia omul de afaceri nu a fost obligat să admită că a fost vorba de discriminare. Potrivit documentelor oficiale, Trump şi tatăl săi au „eşuat şi neglijat“ să respecte legea privind accesul egal la locuinţe.

Trump nu a avut dreptate când a spus că mulţi dezvoltatori imobiliari au avut astfel de probleme - a fost o chestiune specifică clădirilor închiriate de el şi tatăl său.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite