Septimius Pârvu, la Adevărul Live: Demersul privind votul uninominal în Republica Moldova este un calcul politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate dezbaterile din ultima vreme de peste Prut sunt legate de trecerea la votul uninominal, un subiect deloc străin României. Unii îl consideră un demers neserios, alţii îl văd drept singura soluţie pentru aşteptările cetăţenilor de a se simţi reprezentaţi în Parlament. Dincolo de declaraţiile politicianiste, ce ar însemna în prezent votul uninominal pentru Republica Moldova: un calcul politic sau o necesitate?

Subiectul a fost dezbătut la Adevărul Live cu Septimius Pârvu, specialist în bună guvernare şi procese electorale la Expert Forum.

Apropie aleşii de cetăţeni?

Sistemul uninominal de vot nu apropie deputaţii de alegătorii lor, afirmă Septimius Pârvu.

„Teoria ar zice că este posibil, pentru că teoretic candidaţii sunt mai apropiaţi de zonele respective, cunosc mai bine problemele respective. Dar experienţa, din păcate şi în România, ne-a arătat că nu este aşa. Experienţa din România, şi cred că la fel e şi în Republica Moldova, este că dai foarte greu de parlamentarul tău oricum ar fi, orice sistem ai ales. În practică, nu am văzut (…) o apropiere mai bună de interesele locale“, a declarat la Adevărul Live reprezentantul Expert Forum.

Un calcul politic sau o necesitate?

În opinia sa, votul uninominal nu este potrivit în prezent pentru Republica Moldova, întrucât ar consolida forţele politice cu resurse administrative şi cu cel mai mare bazin electoral şi ar încuraja clientelismul.

„Este un sistem care funcţionează unde ai o democraţie consolidată, unde ai partide vechi. Unul din efectele negative ale acestui sistem, mai ales în fostele ţări comuniste, este că încurajează clientelismul, nepotismul şi atragerea de alocări clientelare la nivel local. În Republica Moldova cei mai avantajaţi de acest sistem ar fi, probabil, Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor şi toţi acei de la nivel local care reprezintă interesele celor două partide“, a remarcat expertul în procese electorale.

Potrivit lui, propunerea Partidului Democrat din Republica Moldova privind trecerea la sistemul uninominal nu vine din necesitate, ci „din calcule politice“.

Soluţii

„Dacă vrem să schimbăm ceva, haideţi să schimbăm modul în care ajung oamenii pe liste, să nu mai acceptăm corupţi, să nu mai avem campanii murdare cu şpăgi. Atât timp cât calitatea politică este proastă, sistemul (de alegere, n. red.) nu are nicio relevanţă, iar schimbarea acestuia nu va rezolva situaţia (Republicii) Moldova“, a subliniat Septimius Pârvu.

„Sistemul proporţional pe liste de partid deschise ar fi potrivit atât în România, cât şi în Republica Moldova, pentru că permite să votezi de pe o listă lungă pe cel pe care îl vrei tu. Dacă tot vorbim de reformă, acesta ar fi sistemul, nu uninominalul. Cred că vor avea loc campanii interesante dacă se va ajunge la acest sistem“, a conchis invitatul Adevărul Live.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite