Adevărul Live: Război civil în Ucraina? General (r) Mihai Mărgărit: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina astăzi era previzibil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul (r) Mihai Mărgărit, fost şef al Direcţiei Informaţii Militare din cadrul MApN, a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu, în cadrul emisiunii Adevărul Live, despre posibilitatea declanşării unui conflict sau a unei serii de conflicte majore în estul şi sudul Ucrainei, despre posibila reacţie a comunităţii internaţionale la acţiunile Rusiei şi despre consecinţele acestora pe plan militar şi diplomatic.

General (r) Mihai Mărgărit: Sunt premize pentru declanşarea unui război civil. Separatiştii sunt îndoctrinaţi ideologic, la fel şi naţionaliştii ucraineni. Aceştia din urmă au o atitudine foarte dură, au puternice sentimente antiruseşti. Şi de partea cealaltă, populaţia este la fel de fanatizată. Populaţia este manipulată. Ar dori să trăiască mai bine, este de partea celui care oferă o şansă. Din păcate, Occidentul traversează o perioadă mai critică din punct de vedere economic, euroscepticismul este în creştere. Populaţia este uşor de manipulat.

Putem evoca, în acest moment, două conflicte majore care se desfăşoară în paralel – războiul informaţional şi şantajul energetic, aceastea două formând contextul în care tensiunile locale din Ucraina pot degenera într-o situaţie care să scape de sub control.

General (r) Mihai Mărgărit: Ceea ce se întâmplă în Ucraina astăzi era previzibil. În ianuarie s-au conturat premisele unui război civil. Atunci au apărut arme în mâinile civililor. Provenienţa lor era clară. După dezmembrarea URSS, a fost un haos total. Au fost vândute arme civililor. Mulţi le-au păstrat. Alte arme sunt puşti de asalt specifice trupelor speciale. AKA 100 face parte din seria armelor de guerrilă. Este uşoară, flexibilă, are încărcător de 100 de cartuşe, deci putere de foc foarte mare. 

Cristian Unteanu: Rezultatul dezbaterilor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU este zero.  

General (r) Mihai Mărgărit: Armata nu va trage în popor. Cred că se va merge la limita intimidării şi cedează cel mai slab. Cred că şi Putin evită această variantă finală. Nu cred că vor trage nici forţele speciale, nu va fi un măcel. S-ar putea să fie o agitaţie mai mare. Este o campanie antieuropeană, de fapt.

Trupele ucrainene ar fi fost îndreptăţite să folosească armele. Au fost ocupate clădiri ale statului. S-ar fi putut ajunge la un măcel, dar s-a depăşit acest prag. Nu cred că tensiunile se vor extinde spre sud. Nici Putin nu-şi doreşte asta. Nu-şi poate permite să mai anexeze un teritoriu. Rusia forţează lucrurile pentru a transforma Ucraina într-un stat federal, pentru ca în viitor să aibă un cuvânt de spus. 

General (r) Mihai Mărgărit (foto dreapta): Puncte a câştigat doar Moscova din acest raţionament de forţă. În primul rând, a câştigat Crimeea. Situaţia din Ucraina arată o Europă slăbită, care l-a avantajat pe Putin să-şi pună în aplicare planurile. Asta nu a fost o soluţie a momentului, ci a fost o evoluţie pas cu pas. Putin a gândit şi ca militar, dar şi ca ofiţer de informaţii.  

image

General (r) Mihai Mărgărit: Situaţia din Ucraina va schimba geopolitica regională. În evoluţia către democraţie au apărut fenomene imprevizibile. Crimeea la ora actuală este rezultatul unei analize de risc prost făcute. Sunt probleme nerezolvate încă de la Conferinţa de la Yalta. Şi alte zone din Europa se pronunţă pentru secesiune acum.

S-a creat impresia că NATO este o binefacere pentru toată lumea, s-a indus în rândul populaţiei sentimentul de securitate. Starea de pace îndelungată i-a făcut pe liderii lumii să treacă armata pe planul doi. 

Cristian Unteanu: Este posibil să se intre într-un real război economic, Rusia poate tăia aprovizionarea cu gaze pentru Europa.

General (r) Mihai Mărgărit: Rusia poate tăia gazele, dar nu pe termen lung. Are tot interesul să vândă. Rusia invocă tranzitul prin Ucraina, de care nu este răspunzătoare. Rusia chiar a făcut exerciţii în comun cu Belarus pentru eliberarea unor conducte de gaz. La momentul respectiv, exerciţiile militare au fost de fapt un avertisment pentru Polonia. Rusia poate interveni în forţă să-şi protejeze conductele. Rusia poate invoca orice. 


Jurnalistul Cristian Unteanu, de vorbă cu generalul în rezervă Mihai Mărgărit, la Adevărul Live FOTO David Muntean

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite