Adevărul Live cu MRU şi Răzvan Theodorescu, despre protestele din Ucraina. „Este un teritoriu de cel mai mare interes pentru România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul „Adevărul” Cristian Unteanu a discutat cu fostul premier şi ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu şi cu academicianul Răzvan Theodorescu despre protestele din Ucraina, care continuă fără întrerupere de două luni.

Principalele declaraţiile ale invitaţilor Mihai Răzvan Ungureanu şi Răzvan Theodorescu, la Adevărul Live:

Ucraina este un teritoriu de cel mai mare interes pentru România şi este, în acelaşi timp, în peisajul european, o zonă de contact şi de marginalitate. Ucraina este marginalitatea lumii slave, de unde şi numele ei.

În cancelariile europene se făcea o confuzie între Rusia şi Ucraina, deşi Ucraina este cu totul altceva decât Rusia. Singurul lucru care le leagă este leagănul creştinismului rusesc, care este Kievul. Ucraina este un spaţiu legat de zona pontică, de Balcani, de Europa Centrală, subliniază academicianul Răzvan Theodorescu.

Clivajul între Ucraina de Răsărit şi cea Apuseană este un clivaj care ţine în foarte mare parte de orientarea confesională: există o zonă ortodoxă (nu a Rusiei, ci occidentalizată) şi există zona greco-catolică şi catolică. Aceasta este o Ucraină deschisă spre Europa germanică, care nu a vrut să aparţină Uniunii Sovietice.

În ce măsură acest clivaj poate deveni exploziv? Poate să alimenteze conflictul din Ucraina?

După ce URSS-ul a explodat, a avut pe plan politic două întrebări constante: între ce alege, între Est sau Vest? Poate că această fractură Est/Vest poate fi definită şi confesional, însă trebuie luată în considerată şi civilizaţia urbană veche, declară fostul premier şi ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu.

image

A doua mare temă este tema raportului între minorităţi. Acestea două nu au căpătat un răspuns, iar clivajul nu mai poate fi camuflat de discursul politic şi a devenit ca magma unui vulcan.

Ucraina merge spre alegeri prezidenţială şi se aseamănă cu Egiptul: neliniştea, revolta s-a răspândit şi în capitalele regiunilor.

În ceea ce priveşte posibilitatea unui război civil, există o nelinişte la nivel internaţional, accentuată de unele semne: oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov s-a arătat îngrijorat şi a spus că economia ţării va fi prima care va suferi, iar agenţia de rating S&P a calificat Ucraina drept ţară instabilă şi fără perspective de redresare, cu o piaţă improprie investiţiilor.

Până unde ar putea merge similitudinea cu Egiptul?

image

Asemănarea merge până al comparaţia cu Frăţia Musulmană. Cred că Rusia, istoric vorbind, Rusia va fi foarte mulţumită să vadă o Ucraină care nu va merge sre Bruxelles şi nu va avea niciun interes să aibă o explozie vizibilă. Aceste răbufniri se vor a fi controlate de la Moscova, a spus academicianul Răzvan Theodorescu (foto dreapta).

Nimănui nu-i convine o Ucraină supusă unui asemenea martiraj, prăbuşită în anarhie şi dezordine, a dăugat Mihai Răvan Ungureanu. În continuare, fostul oficial a scos în evidenţă că „o Ucraină puternică este Ucraina europeană, partenera Uniunioi Europene. Rusiei îi convine o epidermă mai moale în raportul cu EU. UE nu-i convin nici gândire lui Putin: de a avea între statele membre şi CSI (Comunitatea Statelor Independente) un tampon de ţări, o zonă intermediară a căror decizie politică să fie amprentată de ambiguitate, ţări construite în ciuda imposibilităţii de a fi stabile”.

„Din experienţă personală”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, „am două uimiri: tăcearea pe care factorii de politici români o adoptă în ce priveşte problema Ucraina. Cred că un mesaj de solidaritate este de maximă urgenţă. În continuare, privesc cu regret că nu a mai existat un oficial român care să traverseze graniţa Tisei şi să transmită un mesaj de susţinere românilor din Maramureş”.

 Răzvan Theodorescu a intervenit şi a întărit afirmaţiile fostului ministru de Externe, spunând că „Ucraina nu este o preocuparea guvernului român, în momentul de faţă. Şi, în genere, Ucraina nu a interesat în ultima vreme, deşi este un partener istoric al României, a spus . 

De fapt, ce se întâmplă în oraşele ucrainene este o revoluţie în felul ei nou de a fi, la început de secol XXI, a decalarat fostul premier.

Este o revoluţie antirusească? Care este scopul ei?

Este prea devreme să spunem asta, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu. Partidele de opoziţie nu sunt strada, sunt doar o parter a ei. Dacă pentru cele trei partide de opoziţie demersul este drumul european. Nu putem să aplicăme xact acelaşi lucru şi oamenilor din stardă.

Strada este multiformă, iar Rusia a dat dovadă de-a lungul timpului de o strategie inteligentă şi subtilă de manipulare, a adăugat academicianul român. 

Ucraina, cu societatea explodând, poate crea o serie de noi problele pentru UE?

Politica de extindere a UE a suferit foarte mult în ultima perioadă. În faţa unei presiuni puse de o Ucraină instabilă, UE are tendinţa de a se retrage şi de a se ascunde. Iar parteneriatul euro-asiatic capătă o consistenţă tot mai fare faţă de cooperarea cu UE.

Se prăbuşeşte stabilitatea frontului european: Turcia, supusă unor tensiuni interne enorme; Grecia, probleme economice, sociale, politice. Ucraina, partener principal al Alianţei Nord-Atlantice, în flăcări. Cum arată flancul nordic al Alianţei Nord-Atlantice? Aşadar, UE este supusă unei presiuni suplimentare, subliniază Mihai Răzvan Ungureanu.

De ce Ucraina este vital importantă pentru România?

Pentru că este în vecinătatea noastră cea mai importantă politic, economic, cultural, a răspuns academicianul Răzvan Theodorescu.

Mihai Răzvan Ungureanu a atrs atenţia asupra faptului că Ucraina înseamnă pentru România „mai bine de o pătrime din totalul graniţelor noastre politice, este casa a peste 200.000 de nativi români şi este vecinul pe care nu l-am tratat niciodată cum trebuie, ţară care nu şi-a făcut încă loc în conştiinţa noastră”.

Pe aceeaşi temă:

FOTO VIDEO Imagini dramatice în timpul revoluţiei din Cernăuţi. Lupte violente între protestatari şi Miliţie. Sediul administraţiei regionale, devastat

Ucraina, în pragul războiului civil. Suntem pregătiţi să apărăm românii din nordul Bucovinei, Herţa şi nordul şi sudul Basarabiei?

VIDEO Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev. Ianukovici face demersuri pentru eventuala demitere a Guvernului

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite