VIDEO Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev. Ianukovici face demersuri pentru eventuala demitere a Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii ucraineni proeuropeni au dus lupte grele cu forţele de ordine care încercau să-i evacueze din Piaţa Independenţei
Protestatarii ucraineni proeuropeni au dus lupte grele cu forţele de ordine care încercau să-i evacueze din Piaţa Independenţei

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni s-au reunit în centrul Kievului, miercuri noapte spre joi, după o zi marcată de ciocniri mortale cu poliţia, relatează AFP. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru dezbaterea eventualei demiteri a Guvernului, o revendicare solicitată de manifestanţii proeuropeni de la Kiev.

UPDATE 17.00 Viktor Ianukovici s-a întâlnit cu preşedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, şi i-a cerut să convoace o sesiune extraordinară pentru „soluţionarea rapidă” a crizei şi pentru validarea rezultatelor negocierilor cu opoziţia, a comunicat Preşedinţia Ucrainei.

Ribak a precizat că sesiunea extraordinară ar urma să fie convocată săptămâna viitoare.

UPDATE 16.30 Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov i-a îndemnat joi pe preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Barack Obama să ajute lansarea unor negocieri în Ucraina, unde confruntări violente între manifestanţi şi poliţie, la Kiev, s-au soldat cu cinci morţi, relatează AFP.

„Vladimir Vladimirovici (Putin), domnule Obama, vă cer să (...) faceţi un pas decisiv pentru a ajuta Ucraina să reia calea unei dezvoltări paşnice”, îi îndeamnă Gorbaciov pe cei doi şefi de stat într-o scrisoare deschisă. „Sunt sigur că aveţi forţa necesară să atingeţi acest scop. Părţile aflate în confruntare urmează să se aşeze la masa negocierilor”, a adăugat el. „Nu se poate să nu vedeţi că acest curs al evenimentelor ameninţă nu numai Ucraina şi vecinii săi, ci şi Europa şi lumea întreagă.”


UPDATE 15.30 Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a asigurat joi pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că nu intenţionează să declare starea de urgenţă în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly, relatează AFP.


UPDATE 14.20 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut, joi, Administraţiei de la Kiev să protejeze vieţile manifestanţilor, după confruntările violente soldate cu moartea a cinci protestatari. „Cerem Guvernului ucrainean să garanteze libertăţile fundamentale, în special dreptul la manifestaţii paşnice, şi să protejeze vieţile protestatarilor, evitând forţa", a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă organizată la Berlin. 

„Nici eu, nici ministrul de Externe, Frank Walter Steinmeier, nu credem că sancţiunile sunt pe ordinea de zi deocamdată”, a declarat Merkel


UPDATE 13.40 Opozantul Vitali Kliciko a îndemnat joi poliţiştii şi manifestanţii de pe strada Gruşevski, la Kiev, scena unor condruntări violente începând de duminică, să suspende ostilităţile până la ora 18.00 GMT (20.00, ora României), în aşteptarea negocierilor prevăzute cu puterea, relatează AFP.

„Voi reveni până la ora (locală) 20.00 şi vă voi prezenta ceea ce s-a negociat”, a declarat fostul boxer, citat de agenţia Interfax.

El a discutat, de asemenea, cu reprezentanţi ai poliţiei, care i-au promis să nu mai folosească grenade asurzitoare şi lacrimogene până la ora respectivă, potrivit aceleiaşi surse.


UPDATE 11.00 Uniunea Europeană poate întrerupe relaţiile oficiale cu Ucraina dacă se va confirma că forţele de ordine au tras în manifestanţi cu arme de foc, a avertizat un vicepreşedinte al Parlamentului European, Jacek Protasiewicz.  „Dialogul cu Ucraina se află în pericol şi poate fi întrerupt astăzi. Sângele pe străzi schimbă totul'', a declarat vicepreşedintele forului legislativ european.

„Informaţiile care vin din Ucraina sunt şocante. În cazul în care va fi confirmat faptul că poliţia a deschis focul împotriva manifestanţilor, relaţiile Uniunii Europene cu Ucraina se vor schimba radical. Noi nu mai putem avea relaţii cu Ucraina ca şi înainte'', a afirmat Protasiewicz.


În pofida temperaturilor de minus 10 grade, militanţi din cadrul opoziţiei s-au mobilizat pentru a consolida baricadele care protejează Piaţa Independenţei.

Accesul în Piaţa Independenţei, aflată de două luni în centrul unei mişcări de contestare generate de refuzul autorităţilor ucrainene de a semna Acordul de Asociere cu UE, este restricţionat în unele locuri.

La câţiva sute de metri, pe strada Gruşevski, unde confruntări violente au avut loc duminică, ciocnirile continuau între manifestanţi şi forţele de ordine.

Opozanţii aruncau cu cocteiluri Molotov în direcţia scutierilor, de care sunt separaţi de o baricadă în flăcări.

Victor Ianukovici are 24 de ore la dispoziţie ca să pună capăt vărsărilor de sânge din Ucraina, în caz contrar protestatarii vor riposta. Este ultimatumul acordat de opoziţie, după ce negocierile cu puterea de la Kiev, menite să pună capăt haosului din ţară, au eşuat. Între timp, medicii au anunţat că cinci oameni şi-au pierdut viaţa în timpul violenţelor.  După trei ore de discuţii cu Victor Ianukovici, liderii opoziţiei au anunţat că cererile lor, inclusiv organizarea alegerilor anticipate, nu au fost acceptate.

„Poliţiştii se pregătesc să evacueze lumea din Piaţa Independenţei. Trebuie să facem tot ce putem ca să-i oprim. Dacă, până mâine, (joi n.r)  preşedinte nu va accepta revendicările noastre, noi vom ieşi pe străzi, într-un număr mai mare şi vom merge în ofensivă. Doar alegerile anticipate vor soluţiona această situaţie fără vărsări de sânge", a declarat liderul opoziţiei Vitali Kliciko.


Totodată, liderul fracţiunii Batkivşina, Arsenii Iaţeniuc, a declarat că există două căi de soluţionare a problemei şi a anunţat un ultimatum pentru Ianukovici.

„Prima cale este să oprim vărsarea de sânge şi să păstrăm viaţa fiecărui om care este prezent pe Euromaidan. Pentru această cale ne-au rămas 24 de ore. Dacă asta nu se va întâmpla, atunci eu nu am de gând să trăiesc cu ruşine. Mâine vom merge înainte împreună, chiar dacă voi primi un glonţ în frunte", a declarat Iaţeniuk, citat de presa ucraineană.

În cadrul şedinţei de guvern de miercuri, premierul Mikola Azarov i-a numit pe protestatari terorişti şi a dat ordin poliţiei să investigheze incidentele din Kiev.

Miercuri au intrat în vigoare modificările la legislaţie, care limitează dreptul la întrunire. Aceste a şi fost motivul declanşării violenţelor din ultimele zile.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite