Şeful Pentagonului: România şi alte cinci ţări est-europene vor găzdui armament american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria, România, Polonia şi ţările baltice au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, a anunţat marţi seful Pentagonului, Ashton Carter, în timpul unei vizite la Tallinn, relatează Reuters.

Seful Pentagonului a anunţat că Statele Unite vor pre-poziţiona tancuri, artileri şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, dându-le astfel asigurări aliaţilor din cadrul NATO neliniştiţi din cauza intervenţiei Rusiei în Ucraina. 

În timpul vizitei sale la Tallinn, Carter a declarat că ţările baltice - Estonia, Lituania şi Letonia -, alături de Bulgaria, România şi Polonia au acceptat să găzduiască elemente ale acestui echipament. O parte din echipament va fi amplasat în Germania. 

După ce Rusia a anexat Crimeea anul trecut, liderii NATO au fost de acord să intensifice exerciţiile şi rotaţia trupelor în ţările membre NATO din estul Europei, precum şi stocarea de armament greu pentru a fi folosit în caz de urgenţă. 

Statele Unite nu au dezvăluit oficial unde anume în Europa va fi amplasat echipamentul dar informaţiile apărute în presă în legătură cu planificarea militară au generat un răspuns furios din partea Moscovei înaintea turneului lui Carter în Europa din această săptămână. 

Un oficial din cadrul Ministerului rus de Interne a declarat că staţionarea de tancuri şi armament greu în statele NATO de la graniţa cu Rusia a fi cel mai agresiv act al Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale în acest an. Carter a condamnat "retorica dezlănţuită" a Rusiei privind armamentul nuclear.

O fişă de informare furnizată de armata americană afirmă că pre-poziţionarea SUA va include aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi. Mare parte se află deja în Europa, au declarat oficialii. 
 

SUA nu iau în calcul readucerea armelor nucleare în Europa
 

Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, a declarat că Washingtonul nu ia în calcul reinstalarea de arme nucleare în Europa, ca răspuns la retorica nucleară a Rusiei.

Potrivit lui Lute, „o decizie de a readuce arme nucleare, care se aflau în Europa în urmă cu 30 de ani, nu este luată în calcul“.

„În prezent are loc o evaluare la Washington şi în paralel la NATO pentru a analiza toate consecinţele faptului că Rusia vorbeşte despre armele sale nucleare şi despre ce se poate vedea în realitate în ceea ce priveşte dezvoltarea şi instalarea de arme nucleare“, a declarat Douglas Lute, precizând că această evaluare continuă.

„Referitor la aceasta şi la acţiunile de răspuns care ar trebui adoptate nu s-a luat încă nicio decizie“, a spus Lute.

Ambasadorul american la NATO a amintit că Washingtonul a acuzat Federaţia Rusă de încălcarea „unuia dintre principalele acorduri din perioada de după războiul rece: acordul de neproliferare a armelor de distrugere în masă cu rază medie de acţiune“. 

Jobbik cere guvernului ungar să reziste presiunilor SUA privind amplasarea de armament greu în estul Europei

Guvernul Ungariei ar trebui să reziste presiunilor Statelor Unite ale Americii vizând amplasarea de armament greu şi de trupe în ţări NATO din centrul şi estul Europei, susţine partidul radical naţionalist Jobbik, potrivit agenţiei oficiale MTI.

Decizia în acest sens aşteptată la reuniunea ministerială a NATO de miercuri şi joi, de la Bruxelles, ar putea pune în pericol Ungaria, a declarat purtătorul de cuvânt al Jobbik, Adam Mirkoczki.

SUA au adoptat o serie de măsuri 'provocatoare şi destabilizatoare', alimentând tensiuni în diferite regiuni, a subliniat reprezentantul Jobbik.

„Nu este nicio exagerare să afirmăm că SUA au creat o situaţie care aminteşte de Războiul Rece“, a adăugat Mirkoczki, referindu-se la tensiunile cu Rusia.

Rusia nu ameninţă nici Ungaria şi nici comunitatea maghiară din statul vecin Ucraina, a mai declarat purtătorul de cuvânt, criticând guvernul ucrainean pentru că „trimite unguri din regiunea ucraineană Transcarpatia la abator“.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite