Înfrângere pentru Theresa May. Lorzii s-au opus prin vot ieşirii Marii Britanii din uniunea vamală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Premierul britanic Theresa May a suferit o înfrângere stânjenitoare în Camera Lorzilor, care a adoptat prin vot un amendament ce pune în discuţie planul său de a părăsi uniunea vamală, în cadrul examinării textului de lege cu privire la Brexit, relatează AFP.

Acest amendament, susţinut de membri ai majorităţii, opoziţiei laburiste şi centrului, a fost adoptat miercuri seara în Camera superioară a Parlamentului cu 348 de voturi la 225.

Concret, amendamentul înscrie în proiectul de lege posibilitatea ca Regatul Unit să rămână în uniunea vamală, în contextul în care Guvernul conservator s-a angajat să o părăsească, la fel ca piaţa unică, pentru a putea să controleze imigraţia şi să poarte liber negocieri comerciale cu restul lumii.

Însă un divorţ în aceste condiţii provoacă îngrijorare cu privire la eventuale consecinţe asupra economiei şi asupra păcii în Irlanda de Nord, în cazul restabilirii unei frontiere cu Irlanda vecină.

Majoritar favorabili UE, lorzii nu intenţionează să lase examinarea proiectului de lege să treacă fără să-şi lase amprenta asupra lui, aşa cum atestă votul de miercuri.

„Este un moment extrem de important. Camera Lorzilor s-a unit pentru a arăta Guvernului că rămânerea în uniunea vamală este cheia prosperităţii viitoare a Regatului Unit“, a reacţionat liderul Partidului Social-Democrat (centru, susţinător al rămâneii în UE) în Camera superioară Richard Newby.

Acest vot ilustrează încă o dată disensiunile care continuă să existe în interiorul Partidului Conservator pe tema Brexitului, unul dintre cei patru semnatari ai amendamentului fiind Chris Patten, fostul preşedinte al formaţiunii.

Alţii le-au adresat lorzilor un avertisment, precum conservatorul Michael Forsyth, în opinia căruia voinţa Camerei superioare de a remodela textul riscă ”să ridice opinia publică împotriva pairilor (lorzilor)”.

„Vom părăsi uniunea vamală“

„Suntem dezamăgiţi“, a reacţionat Ministerul Brexitului într-un comunicat, subliniind că poziţia Guvernului rămâne „foarte clară“. „Vom părăsi uniunea vamală şi vom stabili un nou şi ambiţios acord vamal cu UE, legând totodată noi relaţii comerciale cu partenerii noştri din întreaga lume“.

În afară de acest subiect spinos, lorzii ar urma să conteste utilizarea de către Guvern a „puterilor lui Henry al VIII-lea“, o dispoziţie care permite modificarea unei legi, exonerându-se de controlul deplin al Parlamentului.

Camera superioară a Parlamentului ar putea de asemenea să fie tentată să schimbe ora Brexitului, stabilită pe 29 martie 2019, la ora Londrei 23.00, adică miezul nopţii la Bruxelles.

Textul se va întoarce după aceea la deputaţi, care l-au adoptat în ianuarie.

Acest proiect de lege guvernamental cu privire la retragerea din UE urmează să permită Marii Britanii să continue să funcţioneze normal atunci când va tăia cordonul cu blocul european. El pune capăt supremaţiei dreptului european asupra dreptului naţional britanic şi organizează transpunerea reglementărilor europene.

Calendarul legislativ va atinge punctul culminant către sfârşitul anului, când Parlamentul se va pronunţa asupra acordului cu privire la ieşirea din UE negociat cu Bruxellesul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite