UPDATE Angela Merkel: Europa va extinde lista cu oficialii ruşi sancţionaţi. Summit-ul UE-Rusia, anulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană va extinde lista cu oficiali ruşi şi ucraineni proruşi vizaţi de interzicerea vizelor şi blocarea conturilor, a anunţat cancelarul Angela Merkel, care a asigurat că sancţiunile economice împotriva Rusiei sunt în continuare posibile, în cazul escaladării situaţiei, relatează AFP. În plus, preşedintele francez, Francois Hollande, a anunţat că summit-ul UE-Rusia din iunie a fost anulat.

"La Consiliului European care începe azi (joi -n.r.), şefii de stat şi de Guvern din UE vor aproba sancţiunile decise în urmă cu două săptămâni (...) Printre acestea se află şi extinderea listei cu persoanele vizate de interzicerea vizelor şi blocarea conturilor", a declarat Angela Merkel joi în Bundestag.

"În cazul escaladării tensiunilor (...) suntem pregătiţi în orice clipă să trecem la cea de-a treia fază a sancţiunilor şi va fi vorba, fără îndoială, de impunerea sancţiunilor economice", a adăugat cancelarul german, înainte de începerea summitului UE de la Bruxelles.

Alipirea Crimeei la Rusia necesită "un răspuns decis şi unanim din partea Europei şi a partenerilor săi", a insistat Merkel.

În ceea ce priveşte viitorul Rusiei în G8 şi organizarea summitului din luna iunie, cancelarul german a declarat că, "atâta vreme cât condiţiile politice nu sunt îndeplinute pentru o reuniune la nivel înalt, nu mai există G8, nici summit, nici formatul actual".

Pregătirile în vederea organizării summitului G8 din iunie, în oraşul Soci, au fost suspendate din cauza situaţiei din Crimeea.

Referitor la consultările guvernamentale ruso-germane prevăzute pentru sfârşitul lunii aprilie, cancelarul Angela Merkel a menţinut opţiunile. "Guvernul german va decide dacă aceste consultări vor avea sau nu loc şi în ce formă", a afirmat Merkel.

Liderii celor 28 de statele membre UE se reunesc joi la Consiliul European de primavara de la Bruxelles, însă sunt departe de un consens în ceea ce priveşte sancţiunile aplicate Rusiei în urma anexarii Crimeei şi până unde ar trebui să meargă cu aceste sancţiuni, notează EU Observer.
 

Un grup de europarlamentari cer Franţei să nu mai vândă nave moderne Rusiei

Un grup de 36 de europarlamentari au adresat o scrisoare preşedintelui francez François Hollande şi Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, în care cer ca Franţa să anuleze imediat vânzarea şi livrarea unor nave militare de asalt ultramode Mistral către Rusia

Din cei 36 de europarlamentari semnatari ai scrisorii, 4 sunt români: 2 de la PDL, inclusiv Monica Macovei, şi 2 de la UDMR. "Sub conducerea Preşedintelui Putin, Federaţia Rusă a comis o agresiune împotriva Ucrainei care a încălcat fundamentele sistemului european de securitate şi cooperare, demarat în 1975. Suveranitatea şi integritatea teritorială ale unui stat membru ONU, OSCE şi al Consiliului Europei au fost încălcate de acţiunea militară unilaterală a Federaţiei Ruse. Parte din teritoriul Ucrainei este în proces de a fi amputată. Suntem serios îngrijoraţi de mesajele mixte trimise Rusiei. Guvernele UE au condamnat agresiunea militară a Rusiei; cu toate acestea, Franţa ia în continuare în considerare livrarea către Rusia a unor nave militare de asalt ultramoderne Mistral. Aceste nave sunt făcute special să desfăşoare operaţiuni de desant rapide şi multiple in teritoriul inamic. Daca navele Mistral sunt livrate Rusiei în contextul actual, rezultatul va fi lovitură dată valorilor fundamentale şi credibilităţii morale ale Uniunii Europene ca întreg", se arată în scrisoare.

Potrivit semnatarilor, mulţi cetăţeni ai Europei recent reunificate au suportat o jumătate de secol rezultatele agresiunii sovietice din 1939 şi 1940 şi în acest moment se simt vulnerabili.

"Dacă Vestul rămâne acum insuficient de determinat să oprească agresiunea rusă împotriva Ucrainei, o Rusie întărită cu arme moderne occidentale ar putea fi tentată în viitorul apropiat să continue lărgirea teritoriului ei. În 2008, imediat după invazia rusă a Georgiei, comandatul Flotei ruse a Mării Negre a a recunoscut că Rusia are mare nevoie de tehnologie occidentală avansată pentru a-şi atinge scopurile teritoriale. El a declarat că dacă Rusia avea la dispoziţie o navă Mistral, atunci forţele sale şi-ar fi putut termina misiunea împotriva Georgiei în 40 de minute", au scris europarlamentarii.

Ei cer ca autorităţile franceze să anuleze imediat vânzarea şi livrarea navelor mistral către Rusia. "Luând notă de comentariile ministrului francez de Externe din 18 martie, conform cărora Franţa va lua în considerare anularea planurilor de a livra două nave Mistral Rusiei dacă Rusia va provoca o altă serie de sancţiuni, cerem ca autorităţile franceze să anuleze imediat vânzarea şi livrarea navelor mistral către Rusia. Amânarea unor astfel de decizii vitale până la “faza a treia a sancţiunilor” nu va face decât să slăbească atât poziţia Ucrainei cât şi cea a UE. Preşedintele Putin a arătat clar că acţiunile agresive ale Rusiei vor continua. Singura mişcare care ar putea avea un efect de trezire a capetelor înfierbântate de la Kremlin este oprirea completă a cooperării militare între statele membre UE şi Rusia, a cărei armată are nevoie disperată de tehnologie militară occidentală modernă. O astfel de mişcare va consolida solidaritatea europeană şi va trimite un mesaj clar că UE este serioasă în opoziţia ei la agresiune", au scris europarlamentarii.

Summitul UE-Rusia, anulat

UE a decis să anuleze summitul prevăzut în iunie cu Rusia, ca reacţie faţă de alipirea Crimeei de către Moscova, a anunţat joi preşedintele francez François Hollande, relatează AFP.

"Există o suspendare a relaţiilor politice (...). Reuniunea UE-Rusia nu poate avea loc în acest condiţii", a declarat şeful statului francez la sosirea la summitul liderilor europeni, la Bruxelles.

În afară de sancţiuni individuale vizând oficiali ruşi şi ucraineni, UE "trebuie să pregătească" sancţiuni economice vizând Rusia, în cazul unei escaladări suplimentare, a adăugat el.

Şi SUA au anunţat noi sancţiuni

 Preşedintele american Barack Obama a anunţat joi noi sancţiuni vizând alţi oficiali ruşi şi o bancă rusească, drept represalii faţă de alipirea Crimeei la Rusia, şi a ameninţat Moscova că Statele Unite vor viza "sectoare-cheie" ale economiei ruse, relatează AFP.

Într-o scurtă intervenţie la Casa Albă, consacrată situaţiei din Ucraina, şeful statului a insistat, de asemenea, asupra faptului că susţinerea Statelor Unite faţă de aliaţii lor din cadrul NATO este "de nezdruncinat".

Şeful Casei Albe a avertizat că există riscuri de escaladare a situaţiei în regiune, arătându-se îngrijorat de indiciile care arată că Rusia s-ar pregăti de o intervenţie şi în sud-estul Ucrainei. În acest sens, preşedintele american a anunţat că a semnat un ordin care prevede că vor fi sancţionaţi nu numai indivizi, ci şi entităţi, instituţii, sectoare ale economiei ruse. Ordinul va intra în vigoare într-o viitoare etapă, dacă Rusia va face pasul mai departe.

Preşedintele Statelor Unite a exclus, miercuri, posibilitatea unei intervenţii militare a ţării sale în Ucraina, însă a promis să lucreze în vederea edificării unui vast front diplomatic împotriva Rusiei, relatează AFP.

"Nu ne vom lansa într-o intervenţie militară în Ucraina", a declarat Obama într-un interviu acordat postului de televiziune din San Diego, în California, afiliat la NBC News.

În schimb, "vom mobiliza resursele noastre diplomatice pentru a asigura o coaliţie internaţională solidă, care va transmite un mesaj clar", a adăugat el.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite