VIDEO „Cultura noastră este cea mai bună din lume. În ea nu există niciun loc pentru femei”. BBC a difuzat în avans documentarul despre violul din India

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mukesh Singh nu se consideră vinovat pentru ce a păţit fata şi spune că a vrut să-i dea o lecţie
Mukesh Singh nu se consideră vinovat pentru ce a păţit fata şi spune că a vrut să-i dea o lecţie

Postul britanic BBC Four a devansat cu patru zile data difuzării documentarului „Fiica Indiei”, care a fost interzis în India. Filmul tratează violul din decembrie 2012, când o tânără de 23 de ani a fost violată şi torturată de şase bărbaţi într-un autobuz. Dincolo de detaliile privind agresiune brutală, filmul şochează prin declaraţiile bărbaţilor care condamnă victima pentru că „nu avea ce căuta pe stradă”.

Documentarul interzis de o instanţă din India pentru că „oferă platformă viziunilor arhaice ale unui violator” a fost difuzat de postul britanic BBC Four mai devreme cu patru zile şi postat integral pe YouTube, o practică neobişnuită pentru trustul media din Regatul Unit. 

Jurnaliştii încearcă astfel să combată interdicţia dată de justiţia indiană, difuzând documentarul cu patru zile înainte de data programată. Filmul trebuia să aibă premiera pe 8 martie, ziua internaţională a femeii, urmând a fi difuzat în acelaşi timp de mai multe posturi din şapte ţări. 

Documentarul prezintă violul care a avut loc într-un autobuz din Delhi la 16 decembrie 2012 şi care a dat naştere unei mişcări de protest fără precedent în societatea indiană, bazată pe patriarhat şi organizată în caste. 

Instanţa a decis să interzică difuzarea documentarului pentru că acesta conţine numeroase declaraţii făcute de Mukesh Singh, unul dintre cei şase bărbaţi. Afirmaţiile bărbatului au şocat întreaga lume. Printre altele, el spune: „O fată decentă n-ar umbla pe străzi la 9 seara. O fată este mult mai vinovată pentru un viol decât un băiat. Băiatul şi fata nu sunt egali. Fetele să vadă de curăţenie şi gospodărie, nu să se vânture prin discoteci şi baruri noaptea, făcând lucruri necuvenite şi purtând haine nepotrivite”, spune el. 

„Atunci când este violată, o fată n-ar trebui să riposteze. Ar trebui să tacă şi să accepte violul. Dacă ar fi făcut şi ea aşa, atunci bărbaţii ar fi lăsat-o în pace după ce terminau cu ea şi l-ar fi bătut doar pe băiatul care era cu ea”, a spus bărbatul care a fost deja găsit vinovat pentru viol şi ucidere şi riscă să fie condamnat la moarte. 

„Am vrut să le dăm o lecţie”. Documentarul despre violul care a şocat întreaga lume a fost difuzat

Documentarul arată însă că viziunea lui Mukesh este reprezentativă pentru majoritatea bărbaţilor indieni. Avocaţi, psihologi din închisori şi specialişti în cultura indiană arată că, de fapt, violatorii nu consideră că greşesc cu nimic atunci când violează o femeie. În primul rând, arată ei, ea n-ar trebui să iasă din casă decât în condiţii extraordinare şi atunci este de preferat să fie însoţită de un bărbat. „Femeia este ca o floare, este delicată. Bărbatul este ca un spin, puternic, care o protejează. Dacă pui o floare într-un templu, va fi venerată. Dacă o duci într-o mahala, va fi batjocorită”, explică M.L. Sharma, unul dintre avocaţii violatorilor care au fost condamnaţi la moarte pentru faptele lor. 

„Fata aia era la nouă noaptea pe stradă, alături de un băiat. În societatea noastră, aşa ceva nu este permis, niciodată nu ne lăsăm fetele să iasă după 18.30 seara cu un necunoscut. Avem cea mai bună cultură. În cultura noastră nu există niciun loc pentru femei”, continuă avocatul. „Dacă este într-adevăr foarte necesar, foarte important, foarte bine, să iasă din casă. Dar să fie însoţită de o rudă, tată, unchi. N-ar trebui să iasă seara cu prietenul”, spune AP Singh, alt avocat al violatorilor. 

„De fiecare dată când se întâmplă aşa ceva, fata este învinovăţită, toţi spun că n-ar fi trebuit să iasă sau n-ar fi trebuit să poarte hainele alea. Băieţii sunt cei care ar trebui acuzaţi şi întrebaţi de ce fac aşa ceva”, plânge însă mama fetei. 

„Vorbiţi despre o prietenie între un bărbat şi o femeie. Îmi pare rău, dar aşa ceva nu are loc în societatea noastră. O femeie înseamnă imediat că ai pus sexul în ochii bărbatului”

Nu pot spune de ce a avut loc acest incident, acest accident. În primul rând, pentru a le da (victimelor - n.r.) o lecţie.

Mukesh, condamnat la moarte pentru viol şi crimă 

„Ideea din spatele unui viol în grup este a transmite un mesaj, că această limită dintre bărbaţi şi femei nu trebuie încălcată”, spune Maria Misra, istoric şi scriitor, profesor la Universitatea Oxford. 

„Principalul lor argument este «Avem dreptul să ne distrăm, toată lumea are dreptul să se distreze. Cei bogaţi o fac cu ajutorul banilor, plătind, dar noi avem curaj şi o rezolvăm aşa, prin curaj»”, spune doctorul Sandeep Govil, psihiatrul din închisoarea în care se află acum vinovaţii. 

victima viol india decembrie 2012 FOTO globaldetroithuman.wordpress.com

La jumătatea lunii decembrie 2012, o tânără de 23 de ani a fost violată cu brutalitate într-un autobuz, în Delhi, de şase bărbaţi, printre care şi şoferul vehiculului. Femeia, identificată ulterior drept Jyoti Singh (foto dreapta), studentă la Medicină, se întorcea de la cinematograf, unde fusese alături de un prieten. În drumul spre casă, tânăra a fost atacată de şase bărbaţi străini, printre care şi şoferul autobuzului. 

Agresorii l-au snopit în bătaie pe amicul fetei, după care l-au aruncat din mers. El a fost însă cel care a scăpat ieftin. Fata a fost violată şi torturată ore la rând de cei şase, străpunsă cu o bară de metal, muşcată, bătută şi apoi aruncată din autobuz. Răngile pline de sânge au fost recuperate din autobuz, iar medicii au confirmat că fata a murit din cauza rănilor interne provocate cu acestea. Fata suferise însă şi leziuni cerebrale, făcuse pneumonie pentru că a fost lăsată pe stradă cu hemoragie şi făcuse o infecţie din cauza muşcăturilor. 

Două săptămâni mai târziu, fata a murit într-un spital din Singapore din cauza leziunilor interne severe la nivelul uterului, al intestinelor şi abdomenului. Sute de mii de femei şi bărbaţi au ieşit atunci pe străzi pentru a cere politicienilor nu neapărat înăsprirea pedepselor pentru vinovaţi, ci mai ales aplicarea legii. În cele mai multe cazuri, poliţiştii refuză să accepte plângerile victimelor sau le înregistrează prea târziu, atunci când acestea deja se sinucid. Au existat numeroase situaţii în care femeile care au încercat să depună plângeri au fost violate încă o dată chiar în secţiile de poliţie. Asta pentru că majoritatea bărbaţilor indieni este convinsă că femeile sunt cele vinovate.

 
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite