SUA: Turcia a cerut oficial extrădarea imamului Fetullah Gulen, dar nu pentru acuzaţii legate de puciul eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fethullah Gulen FOTO thewarjournal.co.uk
Fethullah Gulen FOTO thewarjournal.co.uk

Turcia a cerut oficial marţi extrădarea clericului de opoziţie Fethullah Gulen, aflat în Statele Unite, pe care Guvernul de la Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, a anunţat Departamentul american de Stat, citat de Reuters.

"Suntem acum în măsură să confirmăm că Turcia a solicitat extrădarea lui Gulen", a declarat Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, în cadrul unui briefing. El a precizat că solicitarea oficială nu este legată de tentativa de puci din Turcia, de pe 15 iulie, de care Ankara îl consideră vinovat pe Gulen. 

Turcia nu a furnizat vreo probă Statelor Unite cu privire la presupusul rol jucat de fostul imam Fethullah Gülen în tentativa de lovitură de stat de la jumătatea lui iulie, a declarat miercuri o sursă din anturajul vicepreşedintelui amerian Joe Biden, aflat în vizită în Turcia, relatează AFP.

Un oficial american a confirmat că Washingtonul a primit din partea Ankarei o cerere de extrădare a lui Gülen, vizat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi care trăieşte din 1999 într-un exil autoimpus în Statele Unite.

Turcia a trimis "patru cereri diferite de extrădare a lui Gülen, (...) toate legate de acuzaţii de activităţi infracţionale anterioare loviturii de stat" eşuate de la 15 iulie şi care datează din 2015 şi dinainte, a precizat acest cadru al administraţiei americane care-l însoţeşte pe Biden.

"Turcii nu au trimis vreo cerere de extrădare legată de implicarea lui Gülen în tentativa de lovitură de stat. Ei nu au prezentat nici proba unor eventuale legături ale lui Gülen cu lovitura de stat", a insistat el, reiterând ceea ce a anunţat marţi seara Departamentul de Stat.

Turcia afirmă de mai multe săptămâni că a trimis autorităţilor americane o cerere de extrădare a lui Gülen, în vârstă de 75 de ani, refugiat în Pennsylvania (est). Ankara îl acuză că a urzit puciul eşuat de la 15 iulie.

Washingtonul pare să nu se grăbească să dea curs cererii, în pofida presiunilor turce.

Gülen neagă ferm orice implicare în puciul eşuat.

Însă acest caz a tensionat şi mai multe relaţiile deja reci, de mai multe luni, între aliaţii american şi turc din cadrul NATO.

"Nici preşedintele (american Barack Obama), nici vicepreşedintele (Joe Biden) nu pot lua o decizie în acest sens în mod unilateral", a subliniat oficialul citat, amintind faptul că procesul de extrădare ţine de justiţia americană.

El a avertizat totodată că o "politizare" a cazului ar fi "contraproductivă".

Biden a declarat miercuri, în cadrul vizitei la Ankara, că "înţelege sentimentele puternice" ale autorităţilor turce cu privire la Gülen şi a dat asigurări că Washingtonul "cooperează" cu aliatul său.

Ankara cere insistent Washingtonului extrădarea lui Gulen, un aliat al Turciei în cadrul NATO, în contextul în care autorităţile americane nu se grăbesc să acţioneze în acest dosar.

Autorităţile turce nu formulaseră, însă, o cerere oficială în acest sens.

Statele Unite au cerut Ankarei să ofere dovezi clare ale implicării lui Gulen în tentativa de puci, înainte de a analiza o eventuală extrădare.

O delegaţie oficială americană se află marţi şi miercuri în Turcia pentru a discuta acest dosar.

Fostul imam, în vârstă de 75 de ani, care s-a autoexilat în Statele Unite, respinge ferm orice implicare în tentativa de lovitură de stat din Turcia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite