Trei portavioane vor fi implicate într-un amplu exerciţiu militar, pe fundalul vizitei preşedintelui Trump în Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei portavioane aparţinând marinei militare americane, împreună cu grupurile de nave aferente, vor conduce un amplu exerciţiu militar în Pacificul de Vest în zilele următoare într-o nouă etalare a forţei militare, pe fundalul vizitei preşedintelui Trump în Asia şi al ameninţării reprezentate de către Coreea de Nord, au afirmat oficialii americani.

Oficialii americani anunţaseră anterior că un astfel de exerciţiu era luat în considerare, dar că decizia de a demara acest exerciţiu în Pacificul de Vest a venit ulterior.

La acest exerciţiu vor lua parte portavioanele USS Nimitz, USS Ronald Reagan şi USS Theodore Roosevelt, plus grupurile de nave ce le însoţesc în mod normal. Un exerciţiu de asemenea anvergură nu a mai avut loc în această regiune din anul 2007, atunci când trei portavioane însoţite de 17 avioane, inclusiv bombardiere strategice B-52, au executat un amplu exerciţiu în apropiere de Insula Guam.

Asemenea exerciţii ample au rolul de a reaminti în mod eficient asupra capabilităţilor unice ale armatei americane de a mobiliza rapid o forţă militară fără egal, o capabilitate pe care administraţia Trump s-a grăbit să o sublinieze în contextul în care Phenianul încearcă să-şi ducă la capăt programele balistice şi nucleare.

Asemenea exerciţii „demonstrează o capacitate pe care nicio altă naţie din lume nu o are în acest moment”, a afirmat Gen. Lt. Kenneth McKenzie.

Oficialii americani ce au discutat cu Reuters detaliile acestui exerciţiu au dorit să-şi menţină anonimatul, şi nu au specificat alte detalii, precum data sau locaţia exactă a desfăşurării acestui exerciţiu.

Conform CIA, Coreea de Nord s-ar afla la doar câteva luni distanţă de dezvoltarea capabilităţii de a lovi teritoriul Statelor Unite cu o rachetă capabilă să transporte o încărcătură nucleară, un scenariu pe care Trump a jurat să-l prevină.

Secretarul Apărării, James Mattis, în cadrul vizitei sale din Asia de luna trecută, a subliniat în repetate rânduri că diplomaţia reprezintă soluţia preferată de către Statele Unite în rezolvarea acestei crize. Însă, acesta a avertizat Phenianul că armata sa nu poate face faţă alianţei dintre Statele Unite şi Coreea de Sud, şi că diplomaţia este cel mai eficientă „atunci când este susţinută de o forţă militară credibilă”.

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Trump, acesta şi-a intensificat retorica împotriva programelor militare dezvoltate de către regimul lui Kim Jong-un, odată cu demararea turneului diplomatic în Asia. Aflat în Japonia, Donald Trump a reiterat ameninţările la adresa Phenianului, susţinând că „perioada de răbdare strategică” faţă de Coreea de Nord este încheiată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite