Statul Islamic a cucerit fosta fortăreaţă din Afganistan a lui Osama bin Laden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţea de grote de la baza din Tora Bora  FOTO Arhivă AFP
Reţea de grote de la baza din Tora Bora  FOTO Arhivă AFP

Gruparea Statul Islamic a preluat controlul asupra Tora Bora, ultima fortăreaţă a lui Osama bin Laden, în estul Afganistanului, şi a revendicat un atentat sinucigaş, comis joi seara la o moschee şiită de la Kabul, soldat cu cel puţin patru morţi, relatează AFP.

Liderul Al-Qaeda s-a baricadat la Tora Bora cu scopul de a scăpa de americani după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Reţeaua de grote, deosebit de greu accesibilă, a făcut atunci obiectul unei dure bătălii şi unor bombardamente intensive, în decembrie 2001, după care bin Laden a cucerit zonele tribale şi s-a refugiat în Pakistan, unde a fost ucis într-un raid de către forţele speciale americane în mai 2011.

Această cucerire - extrem de simbolică - a Statului Islamic, care i-a dislocat pe talibani de acolo, a avut loc miercuri dimineaţa, potrivit unor surse locale concordante, contactate de AFP.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat pentru AFP că Tora Bora le-a fost luată de Daech, acronimul arab al organizaţiei jihadiste sunnite. ”Am încercat să rezistăm, dar am eşuat, iar şapte dintre mujahedinii noştri au căzut martiri în aceste lupte”.

Potrivit purtătorului de cuvânt, luptele continuă. ”Împreună cu locuitorii, planificăm o operaţiune în vederea recucerii Tora Bora”, a spus el.

Talibanii au fugit 

Însă, potrivit unui reprezentant tribal din regiune, Juma Khan, "talibanii au fugit atunci când luptători Daech şi-au lansat ofensiva”. ”Ne-au lăsat singuri cu femeile şi copiii”, s-a plâns el AFP. „Suntem sute de familii care am fugit atunci când a venit Daech”.

În provincia Nangarhar, la frontiera cu Pakistanul, se află numeroşi insurgenţi talibani, dar şi din Daech, care a transformat zona în poarta sa de intrare în Afganistan.

Tora Bora se află la câteva zeci de kilometri de principala lor bază în estul afgan, districtul Achin, unde forţele americane staţionate în Afganistan afirmă că îi urmăresc neîntrerupt din vara lui 2016.

”Combatanţi Daech au venit în număr mare, miercuri dimineaţa, prin munţi, cu scopul de a lansa asaltul asupra Tora Bora”, a declarat un locuitor din Tora Bora, Gul Rafiq. "Talibanii nu au opus rezistenţă”, a dat el asigurări AFP.

Parlamentari au interpelat autorităţile miercuri, în Parlament, cerând măsuri puternice împotriva avansării Statului Islamic.

”Daech şi-a transferat centrul activităţilor la Tora Bora”, a acuzat un deputat din Kabul, Allah Gul Mujahid. "Ei au sute de combatanţi în districtele Khogyani şi Azra, care sunt pe cale de a fi recrutate”, şi-a exprimat el îngrijorarea.

Statul Islamic a revendicat de asemenea un atentat la Kabul, la o moschee, în care au fost ucişi trei civili şi un poliţist şi în care au fost rănite alte opt persoane.

Rivalii lor talibani au condamnat atentatul, iar unul dintre purtătorii lor de cuvânt a subliniat că nu ar viza locuri de cult.

Anul trecut, un val de atacuri vizând şiiţi afgani a fost revendicat de Statul Islamic, care-i consideră apostaţi. Capitala afgană a fost ţinta unei serii de atacuri de la începutul Ramadanului, inclusiv a unui atentat devastator cu un camion-capcană, pe 31 mai, în cartierul diplomatic, soldat cu peste 150 de morţi.

La începutul lui aprilie, armata americană a lansat cea mai puternică bombă convenţională, prima oară de când a fost concepută, ţintind o reţea de grote şi tuneluri folosită de Daech la Achin.

Operaţiunea s-a soldat, potrivit unui bilanţ oficial, cu 96 de morţi în rândul jihadiştilor.

Trupe ameericane prezente în Afganistan cu mandat NATO dispun de autoritatea de a urmări ameninţarea teroristă. Cu acest titlu, ele au efectuat, începând din iulie 2016, numeroase atacuri aeriene asupra unor poziţii aparţinând Statului Islamic la Achin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite