FOTO Statele Unite au început instalarea unor părţi-cheie ale sistemului antirachetă THAAD în Coreea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata Statelor Unite a început desfăşurarea sistemului de apărare antirachete THAAD în Coreea de Sud, în contextul tensiunilor regionale cauzate de testele nucleare ale Coreei de Nord, anunţă Reuters, citând mass-media locală.

Statele Unite şi Coreea de Sud au căzut de acord să desfăşoare sistemul THAAD în răspuns la ameninţările venite din partea Coreei de Nord şi a creşterii tensiunilor dintre cele două tabere. China a afirmat că nu intenţionează să pună presiuni suplimentare asupra regimului de la Phenian pentru a nu destabiliza balanţa strategică de securitate regională.

Statele Unite au demarat mobilizarea acestui sistem de apărare la începutul lunii martie, după ce Coreea de Nord a testat patru rachete balistice. Coreea de Sud a anunţat miercuri că părţi-cheie ale unui controversat sistem de apărare antirachetă american au fost instalate pe teritoriul său.

Potrivit agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap, este vorba despre două sau trei lansatoare, interceproare de rachete şi cel puţin un radar.

Aproximativ 200 de locuitori din zonă şi protestatari s-au adunat în faţa unui centru al comunităţii locale, unii împroşcând cu sticle cu apă.

image

FOTO AFP

image

FOTO AFP 

Atât Casa Albă, cât şi Seul-ul, au refuzat să mediatizeze această operaţiune, ce a devenit o temă de dezbatere în alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud.

Marţi, un submarin american a ajuns în Coreea de Sud, pe fondul tensiunilor generate de cel mai recent test balistic al Phenianului. USS Michigan este un submarin nuclear care transportă 154 de rachete de croazieră Tomahawk, 60 de membri ai trupelor speciale şi minisubmarine şi se va alătura unui grup de nave de luptă condus de portavionul Carl Vinson.

Submarin nuclear USS Michigan in Coreea de Sud FOTO AFP

   

Demersuri în vederea instalării THAAD în acest an au înfuriat atât Phenianul, cât şi Beijingul, cu care administraţia preşedintelui american Donald Trump speră să coopereze în vederea dezarmării nucleare a Nordului.

China, tot mai frustrată de aliatul ei nord-coreean, şi Rusia consideră radarele puternice ale sistemului american drept o ameninţare la adresa securităţii lor.

Preşedintele american Donald Trump a trimis mai multe active militare americane în regiune, într-o demonstraţie de forţă şi a exercitat presiuni asupra Beijingului să exercite la rândul său presiuni asupra aliatului său nord-coreean. Preşedintele chinez Xi Jinping, care a vorbit cu Trump luni la telefon, a îndemnat la reţinere atât Phenianul, cât şi Washingtonul.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la formare, aceasta se pare că a renunţat la un test nuclear sau unul cu rachete balistice, aşa cum apreciau serviciile de informaţii occidentale, optând în schimb pentru punerea în scenă a unui gigant exerciţiu de bombardament de artilerie.

Presa oficială nord-coreeană scria miercuri dimineaţa că liderul Kim Jong-un a supravegheat personal exerciţiile. În cadrul acestor exerciţii submarine au lansat torpile asupra unor machete ale unor nave inamice de război, ”iar avioane de vânătoare şi bombardiere au zburat razant cu marea şi au lansat bombe asupra ţintelor”, potrivit KCNA.

Şi marina militară a Coreei de Sud a pus în aplicare propriul exerciţiu de foc, împreună cu un grup de distrugătoare americane, ce în curând vor fi acompaniate de grupul de nave al portavionului USS Carl Vinson.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite