Povestea mătuşii lui Kim Jong Un, femeia din spatele execuţiei propriului soţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kim Kyong-hui, mătuşa liderului nord-coreean, Kim Jong Un, a supravieţuit epurării politice şi execuţiei soţului său, Jang Song-Thaek, numele ei apărând din nou în ştirile agenţiei de stat, sâmbătă.

Agenţia Centrală de Ştiri a Coreei de Nord a prezentat ieri, lista cu oficialii care fac parte din comitetul de organizare a funeraliilor de stat pentru un fost secretar de partid, Kim kuk-tae, decedat vineri la 89 de ani. 

Participarea la organizarea acest tip de evenimente este o mare onoare pentru membrii de partid nord-coreeni. În plus, mătuşa lui Kim este chiar preşedinta comitetului, în ceea ce pare a fi un semnal puternic cu privire la jocurile politice de la Phenian. 

Tradiţional, familia unui „trădător“ al regimului este la rândul ei exclusă din viaţa publică, iar ulterior este executată sau trimisă în lagărele de muncă din Coreea de Nord.

Ştirea a provocat reacţii în întreaga lume, deoarece ridică semne de întrebare cu privire la adevăratele motivaţii care au stat în spatele execuţiei lui Jang, inclusiv  implicarea a soţiei sale.

„Decizia finală asupra epurării lui Jang Song Thaek a fost luată de Kim Jong Un şi soţia lui Jang, Kim Kyung-hui“, a declarat Lee Yun-keol, şeful centrului de Informaţii strategice pentru Coreea de Nord, din Seul.

Jang a fost sacrificat de către soţia şi nepotul său pentru menţinerea regimului dinastiei Kim“

Kim Kyung-hui, în vârstă de 67 de ani, este o forţă de temut în interiorul dinastiei Kim, ca fiică a primului lider al naţiunii- preşedintele etern, Kim Il Sung, soră a celui de-al doilea lider, Kim Jong Il şi mătuşa celui de-al treilea, tânărul Kim Jong Un.

O figură emblematică a familiei de conducători a Coreei de Nord, Kim Kyung-hui a intrat în partidul comunist de la o vârstă fragedă şi este recunoscută pentru sfidarea tatălui său, Marele Lider, în momentul căsătoriei cu Jang. Cei doi s-au cunoscut în timpul studenţiei, la Universitatea din Phenian, continuându-şi relaţia şi după încheierea studiilor. Kim Kyung-hui l-a urmat pe Jang la Moscova, unde ambii au continuat să studieze. În 1972, cuplu şi-a oficializat relaţia, iar Kim Kyung-hui a născut o fetiţă, Jang Kum-song.

Fiica celor doi a fost trimisă să studieze la Paris, însă a refuzat să se mai întoarcă după ce părinţii ei s-au opus relaţiei pe care ea o avea în acel moment. Afectată de atitudinea părinţilor ei, Jang Kum-song se sinucide în 2006.

Ascensiunea „Mătuşii“

De-a lungul timpului, Kim Kyung-hui a deţinut mai multe poziţii de rang înalt în interior aparatului de stat. Mătuşa lui Kim Jong Un este general de armată, şefa departamentului de organizare şi ghidare a partidului şi un membru important al departamentului economic. În plus, ea este prima deţinătoare a unui restaurant de tip fast-food, Samtaeseong Diner, unde sunt serviţi hamburger, prezentaţi drept „carne tocată şi pâine“, deoarece propaganda de stat susţine că hamburgerii sunt „un simbol al degenerării americane“.

Până în 2009, fusese o figură discretă, însă din acea perioadă începe să apară tot mai des alături de fratele ei în timpul turneelor pe care acesta le făcea prin ţară.

Doi ani mai târziu, odată cu moartea lui Kim Jong Il, mătuşa actualui lider şi soţul ei au devenit protectorii tânărului lor nepot, acaparând şi mai multă putere şi susţinând trecerea conducerii în mâinile lui Kim Jong Un. Observatorii internaţionali speculau în urmă cu doi ani, că adevăraţii conducători ai Coreei de Nord vor fi Jang şi soţia sa, Kim Kyung-hui.

Dar Jang era recunoscut drept un afemeiat, iubitor de alcool şi a mai căzut o dată, în 2004, din graţiile regimului, ca urmare a stilului său de viaţă.

La execuţia sa, mass-media de stat l-a portretizat pe Jang ca fiind un „ticălor ordinar, care ducea o viaţă depravată, într-un stil capitalist decadent“, acuzându-l că a acumalat datorii de peste 8 milioane de euro la jocurile de noroc.

Analiştii se întreabă dacă Kim Kyung-hui se săturase de „derapajele lui“ şi astfel, a pus la cale înlăturarea sa, deoarece observatorii internaţionali ai regimului de la Phenian susţin că execuţia lui Jang nu ar fi putut avea loc decât cu binecuvântarea soţiei lui. Publicaţia americană The Atlantic a descris-o pe mătuşa liderului suprem „la fel de răzbunătoare şi inflexibilă“ ca şi fratele ei.

Este greu de estimat ce se va întâmpla în interiorul aparatului de stat nord-coreean– unele voci au speculat că mătuşa va fi următoarea ţintă, sau chiar văduva ultimului preşedinte, tatăl lui Kim.

În timp ce observatorii occidentali încearcă să desluşească această enigmă a Coreei de Nord, întrebarea rămâne: cine este următorul?

Citiţi mai multe pe aceeaşi temă

Coreea de Nord: unchiul liderului Kim Jong-un a fost executat

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, destituit recent din funcţiile de conducere, a fost executat, joi, după ce în aceeaşi zi a fost condamnat la moarte de către un tribunal militar, a informat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, potrivit BBC.

Unchiul lui Kim Jong-un, numit „ticălos ordinar de trei ori blestemat”. De ce foloseşte Coreea de Nord insulte grave?

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, executat joi după ce a fost acuzat de „înaltă trădare”, a fost numit de puterea de la Phenian „ticălos ordinar”, potrivit comunicatului oficial emis de agenţia de stat. Comunitatea internaţională a observat predilecţia Phenianului de a folosi declaraţii extrem de ofensatoare faţă de cei căzuţi în dizgraţie, iar o serie de analişti a analizat motivele acestui limbaj oficial presărat cu insulte.

De ce şi-a eliminat Kim Jong Un propriul unchi din viaţa politică

Episodul catalogat drept cea mai dramatică epurare publică din istoria Coreei de Nord, televiziunea de stat a Phenianului a oferit luni imagini cu înlăturarea Jang Song-Thaek unchiul liderului Kim Jong Un din viaţa politică, după ce a fost săltat chiar în mijlocul unei şedinţe guvernamentale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite