Japonia: „situaţie de urgenţă” la centrala nucleră Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii Tepco cercetează nivelul de radioactivitate de la centrala Fukushima. FOTO: Reuters
Specialiştii Tepco cercetează nivelul de radioactivitate de la centrala Fukushima. FOTO: Reuters

Autoritatea de Reglementară Nucleară (NRA) din Japonia a declarat marţi „situaţie de urgenţă” la centrala nucleară Fukushima-Daiichi din cauza scurgerilor radioactive de la reactoarele fisurate care ajung în ocean. Tepco, operatorul centralei, a publicat duminică primele estimări oficiale privind materialul radioactiv care s-a scurs din martie 2011 până în prezent.

Între 20.000 şi 40.000 de miliarde de becquereli (unitate de măsură a radioactivităţii) s-au scurs în apele oceanului din luna mai 2011 până în iulie 2013, potrivit estimărilor Tokyo Electric Power (Tepco). Deocamdată, consecinţele asupra omului şi asupra faunei marine sunt greu de estimat, potrivit specialiştilor niponi citaţi de Reuters.

Pânza freatică contaminată depăşeşte limitele maxime de radioactivitate şi îşi crează drum din ce în ce mai aproape de suprafaţă, a declarat Shinji Kinjo, liderul NRA. „În momentul de faţă suntem în stare de urgenţă”, a mai spus Kinjo.

Duminică,Tepco a transmis pentru prima oară informaţii oficiale despre pagubele provocate de seismul care a lovit pe 11 martie 2011 nord-estul Japoniei şi care a distrus centrala Fukushima, compusă din patru reactoare nucleare. Accidentul de la Fukushima-Daiichi este considerat cel mai grav incident din ultimii 25 de ani, de la tragedia din Cernobîl.

Cercetările specialiştilor din cadrul Tepco au dezvăluit la sfârşitul lunii iulie că apa freatică, puternic contaminată de tritiu, stronţiu, cesiu şi alte substanţe radioactive, nu rămâne captivă sub pământ, aşa cum au susţinut în ultimele săptămâni autorităţile, ci comunică cu apele oceanului.

Măsurile anunţate deocamdată de Tepco reprezintă soluţii temporare. Compania a fost ţinta criticilor dure din cauza eşecului de preveni şi de a gestiona dezastrul de la Fukushima şi pentru că a muşamalizat mai multe nereguli.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite