Interdicţii ciudate în ţările asiatice: Iran interzice cuvântul „vin“, Arabia Saudită ar putea renunţa la şah pentru că „e o pierdere de timp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţia nu s-a pronunţat cum sau dacă va schimba numele "vin" menţionat de atâtea ori şi în Coran FOTO Getty
Instituţia nu s-a pronunţat cum sau dacă va schimba numele "vin" menţionat de atâtea ori şi în Coran FOTO Getty

Ministerul Culturii din Iran a decis interzicerea folosirii cuvântului „vin“ în cărţile publicate în această ţară, precum şi numele unor animale străine sau a mai multor preşedinţi străini, pentru a-i proteja pe iranieni de „atacul violent al culturii occidentale“, conform instituţiei.

Şeful editurii care publică lucrări de orientare islamică din cadrul ministerului, Mohammad Selgi, a declarat pentru o publicaţie locală că „personalul editurii trebuie mai întâi să citească pagină cu pagină cărţile ce urmează să fie publicate pentru a se asigură că acestea necesită sau nu modificări de redactare în conformitate cu promovarea principiilor revoluţiei islamice“. De asemenea, cărţile publicate în Iran trebuie, conform lui Selgi, să cenzureze insulta la adresa profeţilor.

„Cuvinte precum  «vin» , numelor unor animale străine, precum şi numele unor preşedinţi străini sunt, de asemenea, interzise în conformitate cu noile reglementări“, a declarat Mohammad Selgi.

Deşi alcoolul este interzis in ţara islamică, consumul încă se situează la cote înalte. Potrivit unor rapoarte de anul trecut, arată RT.com, Ministerul Sănătăţii iranian ar urma să înfiinţeze în anii următori 150 de centre de tratament pentru a veni în sprijinul abuzului de alcool din familii.

Cultura viţei de vie este veche de mii de ani în Iran, oraşul Shiraz – unul dintre marii producători de vin –  a dat numele vinului „Shirazi“. Există chiar o legendă care spune că vinul din Shiraz produs în Franţa s-a făcut cu struguri aduşi din Iran cu secole în urmă. Cele mai mari regiuni producătoare de vin din Iran, în special roşu, sunt Qazvin, Orumiyeh, Shiraz şi într-o măsură mai mică provincia Esfahan.

Şahul ar putea fi interzis în Arabia Saudită, pentru că e „o pierdere de timp“

Recent, un alt anunţ făcut de marele muftiu al Arabiei Saudite, şeicul Abdullah al-Sheikh, care a emis un decret religios prin care condamnă şahul şi îl numeşte joc de noroc, a înfierat opiniile. Acesta a declarat, înr-un interviu televizat, că şahul este interzis in islam, spunând că intra în categoria jocurilor de noroc şi căeste o pierdere de timp, bani şi o cauză de ură şi duşmănie între jucători“, potrivit The Guardian. Al-Sheikh a justificat decizia referindu-se la un verset din Coran care interzice „substanţele intoxicante, jocurile de noroc, idolatria şi divinatia“. Decretul nu are însă forţă legislativă, iar până acum statul saudit nu şi-a exprimat vreo părere.

Dupa Revoluţia Islamică din 1979, în Iran a fost interzis şahul în public de către clerici pentru că era asociat cu jocurile de noroc.  Aproape zece ani mai târziu, în 1988, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Rouhallah Khomeini, a ridicat interdicţia, spunând că este permis câtă vreme nu este jucat ca joc de noroc. Iranul are acum o confederaţie activă de sah şi trimite jucatori la competiţii internaţionale, mai scrie The Guardian.

image

Alte interdicţii stranii: Pokemon, vuvuzela

Musulmanii plasează, în general, şahul, un joc bazat pe aptitudini, într-o categorie diferită de jocuri precum cele care implica zarurile, însa atenţioneaza că nu trebuie să impedice activităţile obişnuite ale unei persoane, cum ar fi cele cinci rugăciuni ale zilei. Pariurile, de orice fel, sunt interzise.

Decizia de a interzice jocul este cu atât mai surprinzătoare cu cât jocul de şah a devenit popular în Persia, în urmă cu mai bine de două mii de ani, de unde a pătruns apoi în lumea arabă. Astfel de edicte aparent ciudate nu sunt neobişnuite pentru figurile religioase ale Arabiei Saudite. De pildă, la începutul anilor 2000, clericii au emis un edict prin care interziceau faimoasa franciză Pokémon, iar în timpul Cupei Mondiale de Fotbal din Africa de Sud (2010), clericii au spus că folosirea vuvuzelei este înterzisă dacă sunetul emis este mai mare de 100 decibeli.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite