INFOGRAFIE Lacrimile Hiroshimei.  La 70 de ani de la atacul nuclear asupra oraşului japonez, supravieţuitorii şi urmaşii lor au cicatrici fizice şi psihice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Japonezii au aprins lumanari si s-au rugat pentru victimele de la Hirosima
Japonezii au aprins lumanari si s-au rugat pentru victimele de la Hirosima

La 6 august 1945, un bombardier B29 Enola Gay american a lansat o bombă atomică pentru prima oară în istorie. Victimele atacului nuclear au fost locuitorii oraşului japonez Hiroshima. Trei zile mai târziu, oraşul Nagasaki a fost de asemenea vizat de un atac nuclear.

Aproape 80.000 de civili şi 20.000 de soldaţi şi-au pierdut viaţa la Hiroshima (doar în ziua atacului) şi alte 40.000 la Nagasaki (idem). Bilanţul total, incluzând morţii din primele patru luni, nu a fost niciodată stabilit exact, estimările variind între 129.000 si 246.000 de morţi. În cele din urmă, Japonia a acceptat, la 15 august, condiţiile capitulării, ceea ce a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate că la 70 de ani de la primele atacuri nucleare oraşele Hiroshima şi Nagasaki şi-au revenit, fiind în prezent centre comerciale importante, cicatricile fizice şi psihice rămân în rândurile supravieţuitorilor şi urmaşilor acestora. Mai multe ceremonii vor avea loc începând de joi în întreaga Japonie pentru comemorarea acestor evenimente dramatice.

„Brusc, a apărut o lumină albă, argintie“

După primul atac nuclear din istorie, trupuri carbonizate pluteau pe apele râului care traversează Hiroshima. „Brusc, a apărut o lumină albă, argintie“, îşi aduce aminte Sunao Tsuboi, în vârstă de 90 de ani, despre momentul în care bomba atomică s-a transformat într-o minge de foc. „Nu ştiu cum de am supravieţuit şi am trăit atât de mult timp“, se miră ea, având în vedere că temperatura la sol a atins 4.000 de grade în momentul producerii exploziei.

„Ştiu din propria mea experienţă cum o singură bombă a schimbat viaţa atâtor oameni“, spune la rândul său primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, în vârstă de 62 de ani, a cărui mamă a supravieţuit atacului nuclear.

Supravieţuitorii de la Hiroshima şi Nagasaki au îndurat multe, de la boli necunoscute până atunci, precum sângerări, căderi bruşte de dinţi, naşteri premature sau de copii cu malformaţii şi decese subite, până la tulburări psihice. Chiar şi acum, la 70 de ani de la tragedie, victimele atacurilor nucleare evită să vorbească deschis despre tot ce au îndurat.

În schimb, de cealaltă parte a Oceanului Pacific, 60% dintre americani aprobă în continuare folosirea bombei atomice în caz de necesitate. Atacurile nucleare din Japonia ar fi evitat lansarea unei invazii terestre şi ar fi cruţat milioane de vieţi, justifică cei care le susţin. 

Click pe infografie pentru a mări 

infografie hirosima
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite