INFOGRAFIE China pune la punct un tun electromagnetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe fotografii apărute recent pe internet sugerează că armata chineză e în posesia unei arme noi: este vorba de un tun electromagnetic (tun EM) instalat pe o navă. Tunurile EM folosesc energia electromagnetică pentru a propulsa proiectilul, ceea ce le conferă viteza şi eficienţa unui tun, combinate cu raza de acţiune a unei rachete.

Fotografiile distribuite pe Twitter arată că nava de debarcare pentru tancuri chinezească „Haiyang Shan“, cu indicativul 936, are o turelă specială instalată la prova - în locul turelei tunului antiaerian de 37 mm -, alături de care se află trei containere. 

Asemănător cu prototipul american

Ţeava tunului are o lungime de 9-10 metri şi un diametru de 300-500 mm. Este un diametru de 2-3 ori mai mare decât cel obişnuit, ceea ce indică prezenţa unui tun EM, dat fiind că un tun naval convenţional de un asemenea calibru ar fi ineficient din cauza greutăţii obuzelor. 

Lucrurile se schimbă în cazul unui tun EM, pentru care o parte din acest diametru ar fi ocupată de şinele conductoare proiectate pentru a lansa un proiectil la viteze hipersonice. Containerele aflate în apropierea turelei constituie un alt indiciu: ele ar putea adăposti instalaţiile electrice necesare funcţionării tunului, ca de pildă generatoare şi condensatori.

În ceea ce priveşte lungimea ţevii, ea corespunde cu cea a ţevii de la prototipul american de tun EM conceput de BAE Systems. Arma americană, cu o energie de 32 de megajouli, e proiectată să trimită proiectile de 10 kilograme, cu viteza Mach 7, la distanţe de până la 350 de kilometri.

Calcule strategice

Marina SUA intenţiona să instaleze prototipul tunului EM de la BAE pe nava USNS Trenton în 2016, dar proiectul a fost amânat din raţiuni bugetare şi iată că, aparent, chinezii au luat-o înainte. 

Spunem „aparent“ fiindcă analiştii militari, citaţi de Popular Science, sunt de părere că simpla apariţie a tunului electromagnetic pe o navă chineză nu înseamnă că el şi funcţionează. 

Însă dacă inginerii militari chinezi reuşesc să rezolve problemele tehnice complicate ridicate de durabilitatea materialelor, stocarea de energie şi ghidarea proiectilelor, pe scurt, dacă tunul EM devine funcţional, China s-ar afla în posesia unui arme capabile să schimbe regulile jocului şi echilibrul de forţe, în plan naval şi geostrategic.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite