VIDEO Dezertor din Coreea de Nord: „Baţi din palme ca să rămâi în viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coreea de Nord a sărbătorit 70 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist
Coreea de Nord a sărbătorit 70 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist

Forţat să fie martor la execuţii publice şi bătut timp de 15 zile după prima încercare de evadare, un fost soldat nord-coreean care a fugit în Coreea de Sud îşi spune povestea despre ororile îndurate sub conducerea lui Kim Jong-un.

Anul trecut, după peste două decenii în care a fost soldat în armata Coreei de Nord, un bărbat care a rugat reporterii să rămână anonim de frica repercusiunilor asupra familiei sale a fugit şi a ajuns în Coreea de Sud. În urmă lui a rămas soţia şi două fete. Acum se teme că vieţile lor ar putea fi în pericol dacă este recunoscut, notează jurnaliştii „Sky News“ care i-au luat interviu fostului soldat pe străzile din Seul.

Dacă nu-l aplauzi pe lider, dacă te pierzi, eşti însemnat ca suspect, că nu urmezi doctrina lui Kim Jong-un. Baţi din palme ca să rămâi în viaţă“, spune dezertorul.

În ciuda tuturor afişărilor de adorare a liderului suprem nord-coreean, realitatea de acolo este viaţa sub o dictatură brutală. Fostul soldat a asistat la execuţii publice şi a trebuit să urmeze comenzile unui regim care vrea o loialitate totală. „În unitatea noastră, pe când eram locotenent, am văzut unul dintre soldaţi executat cu focuri de armă. Am văzut multe execuţii publice“, spune el.

Când Kim Jong-un face ceva greşit dă vina pe alţii. Aşa că oamenii sunt pedepsiţi sau executaţi, cu toate că nu ei au greşit“, povesteşte fostul soldat.

Dezertorul spune povestea sărăciei din familia sa, cum a trebuit să poarte haine peticite la şcoală, dar îşi aminteşte şi câte o pereche de pantofi noi pe care îi primea fiecare copil la vreuna din zilele de naştere ale lui Kim Il-sung.

Dezertarea de anul trecut a soldatului a fost, pur şi simplu, din disperare. Familia sa se chinuia să aibă ce să mănânce şi singurul lucru pe care îl putea face el să nu moară de foame era să treacă graniţa în China, să câştige acolo, şi să trimită bani acasă.

În timpul primei încercări de a ajunge în China a fost prins, dar norocul a fost că nu a fost prins atunci când era clar că vrea să treacă graniţa. El spune că a fost bătut timp de 15 zile, că familia sa a fost ridicată şi interogată. Prietenul cu care călătorea a fost luat şi nu ştie unde a ajuns.

A scăpat şi a încercat să fugă din nou, de data asta ştiind că e ultima lui şansă. Şi-a instruit familia să spună că a fost doar vina lui şi să nege că ar şti ceva. A plecat în cursul nopţii, trecând peste o stâncă de 150 de metri şi înotând într-un râu adânc, în întuneric.

Unde era apa adâncă, supravegherea nu era atât de strictă. După ce am ajuns la mal, în întunericul nopţii, mi-am dat seama că nu mai pot să trec râul Amnok din nou. Am început să plâng, gândindu-mă la soţia şi la copiii mei, la faptul că ar putea fi în închisoare“, povesteşte el.

În apartamentul din Coreea de Sud are câte un lucru din fiecare: o ceaşcă, un castron, o farfurie. „Vremea cinei e cea mai tristă, mănânc singur“, spune el. Nu a reuşit să mai vorbească cu copiii lui de când a plecat. Cu soţia a vorbit o dată, foarte puţin, la telefon. Lucrează foarte mult şi încearcă să câştige bani să-şi scoată şi familia de acolo. Ştie că sunt în viaţă şi chiar a reuşit să le trimită nişte bani.

„Măcar am scăpat, iar păcatul lor e mai mic. Le voi aduce la mine“, spune el plin de speranţă, imaginându-şi viaţa împreună. În Coreea de Nord n-a avut maşină, iar acum visează să-şi ia soţia la o plimbare cu maşina prin Seul.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite