Comuniştii chinezi, prinşi în urzeala tronurilor INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beijingul, capitala Chinei, s-a pregătit intens pentru al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC), care începe miercuri şi va dura o săptămână, un eveniment crucial pentru viaţa politică din China, ce are loc o dată la cinci ani.

Metropola abundă în panouri cu sloganuri patriotice şi bannere roşii ce fac apel la o „primire călduroasă“ pentru Congresul Partidului. Totodată, au fost desfăşurate dispozitive impresionante de securitate, controalele s-au înmulţit, meciurile de fotbal s-au amânat, iar cenzura la nivelul internetului a devenit mai aspră ca oricând, relatează „Le Figaro“.

Autorităţile au vrut să-şi ia toate măsurile de precauţie pentru ca nimic să nu perturbe această întâlnire vitală pentru viitorul ţării, un conclav politic în care jocurile de putere şi interesele sunt foarte mari. 

Este de aşteptat ca pe parcursul acestei reuniuni strategice mandatul lui Xi Jinping, liderul Chinei, să fie reînnoit pentru cinci ani. Însă se aşteaptă şi o primenire a conducerii Partidului, care are 89 de miloane de membri şi care monopolizează puterea din 1949. În plus, vor fi dezvăluite şi liniile directoare pentru viitor.

Terenul a fost pregătit

Miza pentru Xi Jinping, care încearcă să-şi consolideze puterea şi face manevre de culise de câteva luni în acest sens, va consta în a-şi plasa apropiaţii în majoritatea organelor de partid.

În total, 2.287 de delegaţi, aleşi de diverse adunări ale Partidului, se vor reuni în Palatul Poporului din Beijing. Ei vor desemna Comitetul Central (205 membri cu drepturi depline), elita organizaţiei, care va alege apoi cei 25 de membri ai Biroului Politic, printre care secretarul general, Xi Jinping ocupând această funcţie din 2012. 

Alcătuirea acestei echipe de conducere şi a Comitetului Permanent - care dispune de adevărata putere - nu va fi cunoscută decât la sfârşitul Congresului.

Însă multe jocuri sunt deja făcute. „Xi îşi va instala loialiştii şi aliaţii de încredere în Biroul Politic chiar dacă aceştia nu sunt oficiali de rang înalt ai partidului“, a afirmat pentru Deutsche Welle expertul în teme legate de China Zhang Lifan, adăugând că „deciziile în acest sens au fost luate“.

Tot cu această ocazie, se va reînnoi Comisia Militară Centrală, formată din 11 membri, care controlează armata, dar şi Comisia centrală pentru inspecţie militară, care conduce de cinci ani o vastă campanie anticorupţie.

Xi Jinping, în vârstă de 64 de ani, secretar general al PCC, preşedinte al Republicii Populare Chineze şi şef al armatei, ar putea încerca să pună bazele pentru un al treilea mandat în fruntea Partidului, care l-ar menţine la putere până în 2027.

Însă pentru aceasta ar trebui acceptată abolirea unei reguli tacite care fixează limita maximă de vârstă la 68 de ani. Totodată, funcţia de preşedinte este limitată de Constituţie la două mandate. 

În acest context, scrie „Le Figaro“, specialişti în politicile Chinei spun că trebuie urmărită cu atenţie situaţia lui Wang Qishan, puternicul şef al luptei anticorupţie, care are 69 de ani. Menţinerea sa în rândul celor „şapte nemuritori“ din cadrul Comitetului Central ar deschide calea pentru ca Xi Jinping să-şi prelungească şederea în funcţie. Importante vor fi şi mişcările liderilor născuţi în anii ’60 şi ajunşi în Comitetul Central.

Deşi este puţin probabil ca Xi Jinping să-şi desemneze un succesor, având în vedere că pare să-şi dorească să se menţină la putere, planurile sale de viitor vor depinde foarte mult de aliaţii pe care îi va avea.

INFOGRAFIE Congres PCC
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite