China cere Coreei de Nord să-şi suspende programul nuclear şi testele cu rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test cu rachete realizat de Coreea de Nord FOTO AFP
Test cu rachete realizat de Coreea de Nord FOTO AFP

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a cerut încetarea escaladării tensiunilor în peninsula coreeană, îndemnând Coreea de Nord să-şi suspende programul nuclear şi testarea de rachete, în schimbul renunţării la exerciţiile militare comune ale SUA şi Coreei de Sud. Pe de altă parte, China a avertizat că va lua „măsuri“ împotriva sistemului antirachetă american din Coreea de Sud.

Wang Yi şi-a lansat propunerea „suspendării în schimbul suspendării” în marginea sesiunii anuale a parlamentului Chinei, miercuri, 8 martie, pentru „dezamorsarea crizei ce se prefigurează”. „Cele două părţi sunt ca două trenuri care îşi vin în întâmpinare şi nici una nu vrea să cedeze”, a spus el. 

„Întrebarea este dacă cele două părţi sunt cu adevărat gata pentru o coliziune frontală? Prioritatea noastră acum este să se dea undă roşie şi să fie pusă frâna în ambele trenuri”. 

Declaraţia ministrului chinez de externe vine a doua zi după ce Phenianul a lansat patru rachete în direcţia bazelor americane din Japonia, în semn de protest faţă de exerciţiile militare anuale ale SUA şi Coreei de Sud şi faţă de anunţul privind începutul desfăşurării unui nou sistem antirachetă care a trezit nu doar îngrijorarea Coreei de Nord, dar şi a Chinei şi Rusiei. 

Wang Yi a declarat că este necesară o „pauză” în escaladarea militară, pentru a ieşi din „dilema securităţii şi a readuce părţile la masa de negocieri”.

Pe de altă parte, Beijingul a anunţat marţi că va lua "măsurile necesare pentru a proteja interesele de securitate" ale Chinei şi a avertizat că Washingtonul şi Seulul vor suporta consecinţele pentru efectele negative ale instalării unui sistem antibalistic american în Coreea de Sud. 

 Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că Beijingul a indicat de mai multe ori că se opune instalării sistemului terestru mobil de mare altitudine (THADD) în Coreea de Sud.

"Cerem din nou tuturor părţilor implicate să renunţe la instalarea (sistemului) şi să evite să meargă mai departe pe o cale greşită", a completat Geng.

Statele Unite au anunţat că au început instalarea sistemului antibalistic THAAD în Coreea de Sud, la o zi după ce regimul de la Phenian a lansat patru rachete balistice care au căzut în mare, în largul coastelor de nord-vest ale Japoniei.

Consiliul de Securitate al ONU condamnă  tirurile de rachetă nord-coreene

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat cu putere, marţi, tiruri recente de rachete ale Coreei de Nord, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un ”comportament tot mai destabilizator” al Phenianului, relatează AFP.

Această condamnare are loc în baza unui text iniţiat de Statele Unite, aprobat în unanimitate de cei 15 membri ai Consiliului, în pofida unor tensiuni între Washington şi Beijing legate de anunţul desfăşurării scutului antirachetă american THAAD în Coreea de Sud.

Consiliul de Securitate, care urmează să se reunească miercuri cu privire la Coreea de Nord, cataloghează tirurile de rachete drept o ”încălcare gravă” a rezoluţiilor ONU şi se angajează să ”adopte alte măsuri semnificative” cu scopul de a sancţiona Phenianul.

Cele 15 ţări membre ale Consiliului urmează să se reunească miercuri la solicitarea Statelor Unite şi Japoniei pentru a discuta despre lansarea luni a patru rachete balistice care făceau parte, potrivit Phenianului, dintr-un exerciţiu în vederea atingerii bazelor americane din Japonia.

Trei dintre rachetele trase luni au căzut în mare, în apropiere de Japonia.

Activităţile Coreei de Nord ”sporesc tensiunile în regiune şi dincolo de ea, şi riscul unei curse regionale a înarmării”, afirmă Consiliul în declaraţia sa.

Statele Unite s-au consultat cu alte ţări din cadrul Consiliului, în contextul în care tensiunile s-au reaprins cu China în urma anunţării desfăşurării scutului antirachetă american THAAD în Coreea de Sud, menit să protejeze Seulul de atacuri din Nord.

China, principalul aliat al Coreei de Nord, a anunţat că se ”opune ferm” desfăşurării THAAD şi că-şi  va apăra ”hotărât” securitatea, avertizând că ”Statele Unite şi Coreea de Sud vor suporta toate consecinţele”.

Rezoluţiile ONU interzic Phenianului orice program nuclear sau balistic. Însă şase rânduri de sancţiuni nu au convins regimul lui Kim Jong-un să-şi abandoneze ambiţiile militare.

Un raport ONU publicat la sfârşitul lui februarie a arătat că Nordul ocoleşte sancţiunile cele mai dure impuse de ONU folosind intermediari sau societăţi paravan pentru a face comerţ cu Malaysia şi China.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite