China acuză SUA că orchestrează din umbră protestele pro-democraţie de la Hong Kong

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la 80.000 de oameni au protestat paşnic în centrul Hong Kong-ului
Până la 80.000 de oameni au protestat paşnic în centrul Hong Kong-ului

Un editorial apărut pe prima pagină a ziarului oficial al Partidului Comunist Chinez acuză deschis Statele Unite ale Americii că „încearcă să instige la o revoluţie” în Hong Kong, adăugând că sub imaginea de promovare a democraţiei, Washingtonul nu face altceva decât să-şi urmărească propriile „interese strategice”.

Puterea de la Beijing a acuzat pentru prima dată deschis SUA pentru protestele pro-democraţie de la Hong Kong, unde de trei săptămâni mii de oameni blochează centrul oraşului. 

Într-un editorial cu titlul „De ce sunt SUA atât de dornice de Revoluţii Colorate?” publicat pe prima pagină a cotidianului „People`s Daily”, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, guvernarea de la Beijing transmite că Washingtonul „consideră o ţară democratică doar în măsura în care politica externă a aceasta este în linie cu interesele americane”. 

Sintagma „Revoluţii Colorate” a fost folosită de presa internaţională pentru a relata despre mişcări sociale apărute în mai multe state şi entităţi ex-sovietice, dar şi în Balcani la începutul anilor 2000 şi chiar şi în Orientul Mijlociu. 

Editorialul transmite că este „inevitabil” ca acţiunile SUA care vizează Hong Kong-ul „vor fi asociate cu implicarea SUA în Revoluţiile Colorate din Comunitatea Statelor Independente (CSI), Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi oriunde”. 

„SUA poate că se bucură de gustul dulce al intervenţiilor în problemele interne ale altor ţări, însă în ceea ce priveşte Hong Kong-ul există puţine şanse de a deturna determinarea guvernului chinez de a menţine stabilitatea şi prosperitatea”, conchide articolul de opinie. 

Până acum, guvernarea comunistă de la Beijing a sugerat că mişcarea pro-democraţie din Hong Kong este orchestrată de străini, însă nu a numit SUA drept puterea implicată. 

O ţară, două sisteme, toţi liderii – comunişti

Timp de 155, din 1842, Hong Kong-ul a fost colonie britanică – excepţie fac doar anii 1941-1945, când insula a fost ocupată de japonezi în timpul al Doilea Război Mondial. Apoi, în 1997, Hong Kong-ul s-a întors sub guvernare chineză, drept „regiune administrativă specială”, în cadrul unei formule cunoscută drept „o ţară, două sisteme”, care garanta Hong Kong-ului un grad sporit de autonomie şi libertăţi de care restul Chinei nu se bucură. 

Votul universal pentru alegerea liderilor a fost stabilit atunci drept un eventual scop final al acestei formule de autonomie. Însă Beijingul a respins în august cererile ca populaţia să aleagă liber şi direct următorul lider al oraşului, conducător al guvernului regional, limitând lista candidaţilor la o mână de politicieni, toţi loiali Partidului Comunist.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/proteste-prodemocra-ie-la-hong-kong" target="_blank">View the story "Proteste prodemocraţie la Hong Kong" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite