Caz suspect în China: un profesor universitar suspectat de spionaj pentru Japonia a dispărut fără urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea din Tokyo, Japonia
Universitatea din Tokyo, Japonia

Un profesor chinez, suspectat de spionaj în favoarea japonezilor, a dispărut în Shanghai, ridicând semne de întrebare în rândul presei japoneze care evocă posibilitatea ca autorităţile de la Beijing să fie implicate.

Zhu Jianrong, în vârstă de 56 de ani, era profesor de relaţii interasiatice la Universitatea Tokyo Gakuen, din capital Japoniei. Colegii săi  s-au declarat îngrijoraţi, după ce de două luni, de când a plecat în oraşul natal Shanghai, nu au mai primit nicio veste de la el.

„Nu avem nicio informaţie, iar soţia sa a pierdut legătura", a explicat joi pentru AFP un purtător de cuvânt al Universităţii Toyo Gakuen.

Zhu făcea obiectul unei anchete a Ministerului chinez al Securităţii de Stat, potrivit publicaţiei japoneze Sankei şi agenţiei de presă nipone Kyodo, care citează surse chineze neidentificate.

Conform săptămânalului nipon Shukan Shincho, Beijingul îl suspecta pe Zhu de spionaj în favoarea Tokyo. Citând o sursă din cadrul Ministerului nipon de Externe, această publicaţie a explicat că, în pofida apartenenţei sale la Partidul Comunist Chinez şi poziţiilor prochineze adoptate, Zhu întreţinea legături strânse cu oficiali japonezi.

Profesorul a fost convocat de serviciile de securitate chineze imediat ce a sosit în această vară la Shanghai, a subliniat săptămânalul.

„China ar putea lansa o campanie antijaponeză, afirmând că Japonia a obţinut informaţii" prin intermediul lui Zhu, a explicat pentru Shukan Shincho sursa din cadrul Ministerului nipon de Externe.

Până în această săptămână, Beijingul nu a formulat vreun comentariu oficial în legătură cu acest caz, dar purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a evocat subiectul miercuri.

„Zhu Jianrong este cetăţean chinez", a subliniat Hong Lei, în cadrul unei conferinţe de presă, răspunzând unei întrebări despre eventuala arestare a profesorului. "Cetăţenii chinezi trebuie să se supună legilor chineze", a adăugat el, fără să ofere alte precizări.

Zhu a sosit în Japonia în 1986 şi a susţinut o teză de doctorat în ştiinţe politice la Universitatea Gakushuin din Tokyo. El este căsătorit cu o japoneză şi locuieşte în Japonia, unde este adeseori intervievat de posturile de televiziune referitor la relaţiile sino-japoneze.

La începutul anului, Zhu a realizat câteva interviuri cu militari chinezi, în cadrul unei cercetări universitare privind Marina chineză, conform agenţiei Kyodo.

El a plecat în Shanghai la mijlocul lunii iulie, însă nu s-a mai întors. Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii Toyo Gakuen, fratele lui Zhu, rezident în Shanghai, a sunat-o pe soţia profesorului, căreia i-a spus că este bolnav şi trebuie să mai rămână puţin în China.

Uneori autorităţile chineze păstrează mai mult timp în secret disidenţi sau alţi suspecţi. Poliţia din Shanghai nu a dorit să se exprime pe marginea acestui caz, în timp ce rudele lui Zhu din acest oraş nu au putut fi contactate.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite