25 de ani de la protestele pro-democraţie din Piaţa Tiananmen. Misterul ultimului deţinut implicat în mişcarea anticomunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce armata a înecat în sânge protestele pentru democraţie din Piaţa Tiananmen, pe 3 şi 4 iunie, cei care rămăseseră în picioare au fost arestaţi - câteva mii. Unii au fost eliberaţi. Alţii, peste 1.600, au fost condamnaţi oficial la închisoare. Astăzi, doar unul dintre ei s-ar mai afla încă în spatele gratiilor.

Nu ştim cum arată, dar îi ştim numele: Miao Deshun, încept jurnaliştii BBC un reportaj despre ultimul disident condamnat pentru protestele din Piaţa Tiananmen. Se împlinesc acum, pe 3 şi 4 iunie, 25 de ani de când armata a intrat cu tancurile în mulţimea care cerea democraţie. 

Miao Deshun muncea într-o fabrică din Beijing şi a fost condamnat pentru că, atunci când armata a intervenit pentru a dispersa mulţimea din Piaţa Tiananmen, a aruncat un coş spre un tanc care deja ardea. A fost condamnat pentru incendiere şi a primit pedeapsa cu moartea, comutată la închisoare pe viaţă câţiva ani mai târziu. 

„Era o persoană tăcută, deseori era foarte deprimat”, îşi aminteşte Dong Shengkun, fost coleg de celulă cu Deshun. Şi Shengkun a fost condamnat tot pentru protestele din primavara lui 1989 din Tianamen. 

Toate persoanele intervievate de BBC spun că bărbatul era foarte slab, aproape subnutrit. „Amândoi am primit sentinţe cu moartea şi trebuia să avem picioarele în lanţuri. Eu eram legat, dar el nu. Spunea că probabil gardienii s-au gândit că era prea slab ca să poate duce lanţurile. Nu s-ar fi putut mişca, l-ar fi ţinut în loc”, continuă fostul deţinut. 

Jurnaliştii BBC au cerut informaţii Biroului pentru Închisori de la Beijing despre Miao Deshun, însă solicitarea a fost refuzată, autorităţile de la Beijing accentuând faptul că Biroul nu oferă niciodată informaţii jurnaliştilor străini. Cu toate acestea, Dui Hua, o organizaţie pentru drepturile prizonierilor chinezi cu sediul în SUA, susţine că este foarte probabil ca Miao Deshun să fie ultimul deţinut chinez condamnat pentru protestele din 1989. 

La fel de bine, el ar putea să fie mort: Biroul nu confirmă decât rudelor directe statutul deţinutului. Chiar şi aşa, de ce a fost ţinut Miao în închisoare după ce, rând pe rând, ceilalţi au fost eliberaţi, pe rând, după ce au îmbătrânit?

Cei mai mulţi dintre foştii deţinuţi condamnaţi pentru protestele din Piaţa Tiananmen sunt de acord că, spre deosebire de ceilalţi, Miao a refuzat să semneze scrisori prin care transmitea că regretă participarea la mişcărea anticomunistă. Totodată, el a refuzat şi să participe la activităţile din închisoare sau să muncească, preferând să rămână în celula lui şi să citească ziarul. 

Este ultimul deţinut pentru că nu a recunoscut niciodată că a greţit, a refuzat să se supună regulilor şi a refuzat să participe în programele de reeducare prin muncă. Sun Lyiong, fost deţinut

Lyiong s-a stabilit acum în Australia şi a înfiinţat o organizaţie pentru asistarea victimelor iscate de protestele din Tiananmen, printre care şi cei care au fost închişi pentru participare. 

„Ţin legătura cu foşti deţinuţi şi de fiecare dată când vorbesc cu ei îi întreb dacă au auzit ceva de Miao. Ultima dată când cineva mi-a spus ceva despre el era acum 10 ani”, continuă fostul deţinut. 

Însă şi lipsa de legături cu partidul se pare că i-au adus lui Miao pedeapsa mai lungă. „Atunci când s-au dat sentinţele, oameni obişnuiţi au primit pedepse mai grele. Cei cu relaţiile potrivite, sau cei care erau protejaţi de asocierea cu anumite persoane, au primit pedepse mai scurte”, spune Zhang Baoqun, un alt fost deţinut. 

Nici familia nu are mai multe detalii despre Miao. „La începutul anilor 1990, familia a mers să-l viziteze, dar el a refuzat să-i vadă. Nu voia ca părinţii lui bătrâni să călătorească atât de mult pentru a-l vedea. De atunci, nimeni n-a mai mers să-l vadă. Uneori, Miao şi cu mine eram încuiaţi în celule despărţite doar de-un culoar. Gardienii se purtau cu el de parcă era nebun. Am auzit că l-au mutat la Yanqing”, spune Dong. 

infografie tiananmen
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite