INFOGRAFIE Cele mai influente showuri TV din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Audienţele serialului „Dallas“ au scăzut după moartea lui J.R.
Audienţele serialului „Dallas“ au scăzut după moartea lui J.R.

În ultima jumătate de secol au fost lansate seriale, emisiuni şi producţii TV care au fascinat generaţii întregi de telespectatori. De-a lungul anilor, divertismentul TV a îmbrăcat diverse forme şi a atras telespectatorii în faţa micilor ecrane.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de Mip TV - Marché International des Programmes de Télévision (Târgul Internaţional de programe TV - n.r.), eveniment anual desfăşurat la Cannes, compania elveţiană WIT, care se ocupă de măsurarea audienţelor, a alcătuit o listă a celor ma influente programe TV. Printre aceastea se află showuri de divertisment, seriale, reality showuri şi concursuri de cultură generală.

Potrivit „Daily Mail“, WIT a făcut selecţia în funcţie de popularitate şi de impactul emoţional pe care programele l-au avut în ţările de origine, cât şi la nivel global.

„În primul rând, am inclus showurile care au avut un impact global imens, fiind distribuite în mai multe ţări, dar am ales şi showuri mai puţin cunoscute pe plan internaţional, dar care au avut un impact mare în ţara de provenienţă“, a explicat Virginia Mouseler, membră WIT.

„Adevărul“ a selectat programele TV cu cel mai mare impact în România. Multe dintre emisiunile prezentate („Românii au Talent“, „Vocea României“), au creat un adevărat fenomen şi au înregistrat recorduri de audienţă.

„Rişti şi câştigi“ (1964, SUA) a fost adaptat în peste 30 de ţări. În România emisiunea a fost populară în anii ’90, oferind publicului autohton o alternativă la programele TV şi aşa puţine. În SUA continuă şi astăzi, după 9.000 de episoade difuzate.

„Roata Norocului“ (1975, SUA) este un game-show simplu, dar de efect, care încă are succes, atât în SUA, cât şi în România (Kanal D). 

„Pasărea Spin“ (1983, SUA) este o miniserie inspirată de celebrul roman cu acelaşi nume, în care un preot (interpretat de Richard Chamberlain) trebuie să aleagă între iubire şi credinţă. Multe telespectatoare din România şi din întreaga lume şi-au dorit să trăiască o poveste de dragoste de o asemenea intensitate.

Serialul „Prietenii tăi/Friends“ (1994, SUA) spune povestea a şase prieteni, care au amuzat publicul timp de 10 sezoane şi 236 de episoade. Producţia a fost foarte îndrăgită în România şi a fost o rampă de lansare pentru vedete precum Jennifer Aniston şi Courtney Cox.

image

„Big Brother“ (1999, Olanda) a fost un show-fenomen, care a atras publicul ca un magnet datorită intrigilor şi scandalurilor dintre concurenţi. În România, a fost unul dintre primele reality-showuri, fiind urmărit de telespectatorii avizi de senzaţional. 

„Clona“ (2001, Brazilia) este prima telenovelă care şi-a depăşit statutul, ajungând un adevărat fenomen. Serialul aborda probleme precum dependenţa de droguri, religia şi clonarea umană. 

„Neveste Disperate“ (2004, SUA) este un serial-fenomen, care a cucerit audienţa prin poveştile întortocheate şi adeseori întunecate ale nevestelor din Wisteria Lane, însoţite de o doză bună de umor negru. Serialul a „catapultat“ spre celebritate actriţe precum Eva Longoria şi Teri Hatcher.

image

„MasterChef“ (2009, Australia) este un format adaptat în 35 de ţări. În România febra „MasterChef“ a „lovit“ în 2011, când Pro TV a fost lider de audienţă. Al doilea sezon s-a bucurat de un succes moderat.

image

„Vocea“ (2010, Olanda) este formatul care s-a vândut cel mai repede. În doar trei ani, emisiunea a ajuns în peste 50 de ţări din întreaga lume. Showul a avut două sezoane şi în România, fiind lider detaşat de audienţă în serile de difuzare.

image
image
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite