Precizările Televiziunii Române după ce a obţinut sprijinul Guvernului pentru plata datoriilor istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a obţinut sprijinul Guvernului, reprezentanţii Televiziunii Române vin cu precizări şi subliniază că bugetul instituţiei nu va fi suplimentat, iar banii ce vor fi primiţi de la buget vor fi folosiţi pentru plata datoriei pe care postul public o are la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice prin care se creează cadrul legal pentru finanţarea din alocaţia bugetară a obligaţiilor financiare pe care Televiziunea Română le are la European Broadcasting Union (EBU) nu presupune suplimentarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru SRTV, precizează oficialii TVR într-un comunicat de presă.

Mai exact, cuantumul alocaţiei bugetare destinate SRTV pentru anul în curs, stabilit de Guvern în 2015, nu va fi majorat, dar televiziunea publică va avea posibilitatea ca, prin gestionarea riguroasă a banilor alocaţi de la bugetul de stat, să folosească o parte din sumă pentru a plăti obligaţii financiare către EBU.

Aceste obligaţii includ, pe lângă drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment şi de ştiri, contribuţii, taxe, cotizaţii, abonamente, licenţe pentru transmisii şi cheltuieli tehnice, precum şi orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism internaţional.

Lămuririle vin în contextul în care Guvernul va modifica de urgenţă legislaţia actuală pentru a permite ca din buget să fie scoşi banii de care televiziunea publică are nevoie pentru a-şi achita datoriile faţă de EBU. 

Iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice vine după ce, pe fondul situaţiei financiare dificile a televiziunii publice şi a datoriilor istorice pe care instituţia le înregistrează la EBU, TVR nu a reuşit să contracteze drepturile de difuzare pentru EURO 2016, iar reprezentantul României la Eurovision 2016 a fost descalificat din competiţie.

Ministerul Finanţelor Publice a precizat că decizia de creare a cadrului legal nu are impact asupra deficitului bugetar, sumele asigurându-se cu încadrare în bugetul aprobat.

Pe de altă parte, la sfârşitul lunii mai, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV (SPUSTv) a anunţat că dă în judecată Guvernul României pe care îl consideră responsabil pentru „situaţia financiară catastrofală a Televiziunii Române“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite