Show funebru fără jenă la televiziunile-hienă: înmormântarea Ilenei Ciuculete, deturnată pentru audienţă. Etno TV, în direct cu melodia „Deschide, gropare, mormântul“

Show funebru fără jenă la televiziunile-hienă: înmormântarea Ilenei Ciuculete, deturnată pentru audienţă. Etno TV, în direct cu melodia „Deschide, gropare, mormântul“

Antena Stars a transmis cadre apropiate cu familia şi sicriul Ilenei Ciuculete FOTO Captură paginademedia.ro

O parte dintre televiziunile de ştiri din România, între care România TV şi Antena 3, au năvălit în sânul unui eveniment tragic, înmormântarea Ilenei Ciuculete, difuzând imagini neadecvate intervalului orar şi „muşcând“ din senzaţional pentru audienţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un eveniment intim, pretext pentru audienţe mai bune 

În timp ce Europa era zguduită de un nou posibil atac islamist, aeroportul Orly din Franţa fiind evacuat după ce un bărbat a atacat femei militar, fiind ulterior ucis, în România evinimentele de maximă importanţă erau altele. Cel puţin în cazul unora dintre posturile de ştiri, care au preferat să acopere subiectul înmormântării cântăreţei Ileana Ciuculete, în loc să se concentreze asupra adevăratelor ştiri.

Aşa se face că, sâmbătă, de la primele ore, postul România TV transmitea pe larg imagini de la înmormântarea artistei, dând cadre din biserică, prim-planuri cu mama îndurerată, melodii de jale din studio, corespondenţe dintre crucile Cimitirilului Străuleşti 2 şi ipostaze cu alţi artişti cu ochii în lacrimi care îşi aduceau ultimele omagii, scrie paginademedia.ro, care a făcut o cronologiile materialelor şi burtierelor difuzate de posturile TV.

Funeraliile au fost subiectul zilei la România TV, care, la ora 11.40, anunţa că „Vom difuza, din oră în oră, imagini de la înmormântarea artistei“. La acelaşi post, Elenea Merişoreanu a intrat în direct, de lângă capelă, pentru a relata evenimentul cu ochii în lacrimi, iar reporterul RTV lua declaraţii oamenilor de lângă crucea artistei. 

FOTO Captură paginademedia.ro 

Funeraliile artistei erau difuzate şi de Antena Stars şi de Etno TV. Postul de muzică populară şi-a avertizat publicul că „Urmează imagini care pot afecta emoţional telespectatorii“, după care a dat cadre apropiate cu mama artistei, plângând lângă sicriu.

Etno TV, înmormântare pe piesa „Deschide, gropare, mormântul“ 

România TV a continuat să anunţe, şi după ora 14.00, „momente impresionante din cimitir“. Pe muzică de jale, postul a transmis imagini din cimitir, cu maşina funerară şi prim-planuri cu chipul mamei cântăreţei. Tot în acest interval, Antena Stars a transmis în direct cadre foarte apropiate de lângă maşina mortuară, arată aceeaşi sursă citată. Reporterul postului a transmis chiar de lângă mormântul unde a fost depus trupul Ilenei Ciuculete, iar în timpul slujbei camera de luat vederi era lângă preoţii care oficiau. 

RTV a difuzat imagini cu chipul mamei cântăreţei FOTO Captură paginademedia.ro 

La Etno TV înmormântarea cântăreţei este difuzată în timp ce se auzea o melodie cu titlu sugestiv, „Deschide, gropare, mormântul“, iar pe burtiere se titra că se difuzează „Imagini cutremurătoare de la funerallile Ilenei Ciuculete“. 

La Antena 3 s-a putut vedea cum un reporter s-a urcat pe un mormânt FOTO Captură paginademedia.ro 

În jurul orei 16.00, cortegiul ajunge la cimitir, iar Antena 3 începe să difuzeze imagini cu sicriul. Pe imagini se distinge o jurnalistă cu microfonul în mână, urcată pe unul dintre morminte pentru a vedea mai bine. Imagini cu mama îndurerată sunt difuzate de Antena 3, România TV şi Etno TV. Camerele de luat vederi sunt foarte aproape de mormânt, printre membrii familiei. Într-un cadru, se vede o ziaristă care ţine microfonul printre un preot şi un membru îndurerat al familiei, mai scrie paginademedia.ro. Antena 3 şi România TV dau, la final, imagini cu sicriul coborât în mormânt, dar şi cadre cu mama artistei. Pe Etno TV se văd imagini cu groparii din mormânt. 

Etno TV nu s-a sfiit să arate cum groparii intră în mormântul Ilenei Ciuculete FOTO Captură paginademedia.ro 

Posturile de ştiri nu au respectat legea 

În contextul în care posturile de ştiri au difuzat cadre cu membrii îndureraţi ai familie, dar şi imagini inadecvate pentru micul ecran, Codul de reglementare în audiovizual arată că „Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire“. Mai mult, conform aceleiaşi reglementări, posturile TV ar fi trebuit să ştie că „În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii“. Dar acest lucru nu s-a respectat. 

citeste totul despre: