„România, te iubesc!“ revine cu un nou sezon la Pro TV: ce reportaj vedem în prima ediţie
0Duminica aceasta, de la ora 18.00, „România te iubesc!“ începe cel de-al 20-lea sezon, cu un reportaj semnat de Rareş Năstase, corespondent special Ştirile PRO TV, despre distrugerea Jiului pe bani mulţi.
România are peste 3.500 de râuri şi pârâuri, o reţea admisitrată de stat şi valorificată pentru obţinerea de energie electrică, prin hidrocentrale mai noi şi mai vechi. Mare parte dintre aceste râuri se găsesc în parcuri şi rezervaţii naturale, zone protejate prin legislaţie strictă la nivel European, pe care tot statul le gestionează. Astfel, în acest punct se ciocnesc două interese importante: cel energetic şi cel de protejare a mediului. Guvernanţii au misiunea de a crea un echilibru între cele două, însă autorităţile demonstrează că dau cu stângul în dreptul, îşi bat joc de ambele domenii, pe sume importante de bani.
„E vorba despre Jiul tras prin ţeavă, o practică tot mai des întâlnită pe apele din munţii României. Fie că vorbim de microhidrocentrale sau de hidrocentrale de capacitate mai mare, mai toate proiectele care se fac de la Revoluţie încoace, presupun această tubulatură care să preia un debit mare, şi care, implicit, perturbă iremediabil ecosisteme întregi. Înainte de Revoluţie au fost luate în calcul doar albiile late de râu, unde se făceau baraje mari, adică obţinere de curent prin căderea apei, la lacul de acumulare. Azi se apelează tot mai des la debit preluat prin conducte lungi, pentru că râurile care găzduiesc noile proiecte nu permit altfel de hidrocentrale. Problema e că nu se fac studii de impact asupra mediului, nu ştim cât şi cum se distruge, (de multe ori chiar asta se urmăreşte, să nu se vadă). ONG-urile, societatea civilă acţioneză în instanţă, judecătorii opresc barajele, dar adesea, după ce se construiesc, după ce investiţiile înghit milioane şi milioane de euro, bani de la bugetul de stat. Plătim facturi enorme pentru şantiere care zac, într-o ţară în care ne lipsesc spitale, şcoli, infrastructură elementară“, a declarat Rareş Năstase.
Cum afecetează concret aceste demersuri mediul înconjurător, flora şi fauna? Ce răspund autorităţile, dar şi cum se implică ONG-urile în oprirea unor astfel de construcţii rămâne de văzut duminică, la PRO TV.