Patronatele din presă, apel la Guvernul Grindeanu pentru a scoate industria din colaps: ce măsuri presupune proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatul Difuzorilor de Presă a trimis un memoriu Guvernului Grindeanu prin care solicită adoptarea unui program de susţinere şi de difuzare a presei scrise, asemănător celor existente deja în alte ţări europene, cu scopul de a scoate industria din colaps.

Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP) a depus la Guvern un proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce are ca scop salvarea presei scrise prin măsuri fiscale şi administrative similare celor existente deja în Europa.

Semnatarii memoriului atrag atenţia că prin falimentarea firmelor de distribuţie presă se va ajunge la îngrădirea dreptului la informare, iar România riscă să devină prima ţară din Uniunea Europeană în care presa scrisă îşi va înceta activitatea. 

Printre propunerile PDP pentru susţinerea societăţilor comerciale care deţin Reţele de difuzare presă se numără scutirea de plata a impozitului pe clădiri, teren şi mijloace de transport şi acordarea de vouchere pentru acoperirea unei cote din costurile lunare de administrare (combustibil, energie electrică şi gaze naturale).

Acestui demers i s-au alăturat şi editurile de presă, care cer noului Guvern, printre altele, subvenţionarea preţului unor abonamente anuale la cotidianele şi săptămânalele centrale şi locale, corespunzător unei cote de 10% din tirajul mediu lunar înregistrat în anul anterior; abonamentele subvenţionate să fie distribuite către şcoli, spitale, cămine de bătrâni, biblioteci şi penitenciare; din preţul abonamentelor anuale subvenţionate 60% revine editurilor de presă şi 40% revine societăţilor comerciale de distribuţie presă.

De asemenea, memoriul conţine solicitarea înfiinţări unui fond special pentru mass-media scrisă, care se va constitui prin plata lunară de la Bugetul de stat a unei cote de 10% din adaosul comercial utilizat de către fiecare persoană care comercializează ţigarete în România. 

Totodată, PDP solicită o întrevedere cu membrii Cabinetului Grindeanu, ministrul Finanţelor Publice şi ministrul Administraţiei şi Internelor, pentru „a putea expune în detaliu problemele cu care se confruntă presa şi pentru a fi găsite soluţii viabile, care să salveze distribuţia presei în România.“

Program guvernamental de susţinere a presei scrise şi a difuzării presei

Potrivit unui raport al difuzorilor de presă, industria de profil este, în acest moment, la pământ. În urmă cu zece ani, în România existau aproximativ 8.000 de puncte de difuzare a presei, iar acum mai sunt doar 3.500. De asemenea, firmele de distribuţie s-au înjumătăţit în numai trei ani, iar din cealaltă jumătate care încă mai funcţionează 50% merg pe pierdere, cauzele fiind multiple, precum majorarea impozitelor şi taxelor locale, creşterea cheltuielilor cu utilităţile publice, cu transportul şi cu mentenanţa parcurilor auto. Ziarele şi revistele n-o duc nici ele mai bine, tirajele scăzând drastic în ultimii ani. Din cauza problemelor financiare, publicaţii precum „Gândul“ au renunţat la varianta tipărită şi se concentrează pe online.

Internetul şi evoluţia tehnologiei au afectat presa scrisă din întreaga lume. În unele ţări mai mult, în altele mai puţin, iar cele mai puţin suferinde la acest capitol sunt acelea unde autorităţile au luat măsuri similare cu cele cerute de difuzorii şi editurile de presă din România. În Uniunea Europeană sunt multe state care protejează editarea şi difuzarea publicaţiilor prin subvenţii şi scutiri de taxe.

Austria, de exemplu, a adoptat o lege a subvenţiilor pentru presă încă din 2004 şi alocă anual peste 12,8 milioane de euro. În Danemarca, subvenţiile indirecte sunt acordate de stat prin reducerea TVA pentru toate tipurile de publicaţii printr-un sistem de subvenţionare parţială (maximum 60%) a costurilor de distribuţie. Şi în Franţa a fost redusă TVA pentru distribuţia presei, la fel şi în Finlanda şi Suedia.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite