Moţu Pittiş, comemorat la TVR 2 cu filmul „Nu sunt turnul Eiffel“ şi documentarul „In Memoriam Florian Pittiş“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVR 2 îl comemorează luni, 5 octombrie, de la ora 20.30, pe Florian Pittiş - născut pe 4 octombrie 1943 - cu unul dintre primele teleplay-uri ale TVR, filmul „Nu sunt Turnul Eiffel“, în regia lui Cornel Todea şi Boris Ciobanu. Lungmetrajul este continuat de documentarul „In Memoriam Florian Pittiş“, de la ora 21.30.

Experimentul, vizual sau narativ, a fost întotdeauna pe placul lui Pittiş, un om cu două mari pasiuni – teatrul şi muzica, care se întâlneau prin cuvânt, în spectacolele sale de poezie.

Cornel Todea, regizor al filmului „Adio, dragă Nela“, prieten bun cu Moţu Pittiş, şi-l aminteşte ca pe „un rebel pentru cauza poeziei vieţii. Un rebel care a iubit viaţa prin ce a gândit, prin ce a făptuit, prin ce a dăruit/ O energie contagioasă, pe care o risipea fără grija de a păstra rezerve pentru ziua de mâine, o bucurie de a trăi pentru bucuria celorlalţi. Aşa l-am cunoscut, în 1969, când a acceptat propunerea făcută de mine în calitate de regizor, ca, asociat cu Monica Ghiuţă, să pornim împreună la realizarea unuia dintre primele tele-play-uri ale televiziunii naţionale. Spectacolul-film tv, pornit de la piesa cu acelaşi nume a Ecaterinei Oproiu, se chema «Nu sunt Turnul Eiffel». O aventură pe gustul lui. Porneam cu exuberantă inconştienţă să fabricăm un produs care avea, graţie, prin excelenţă, atmosferei pe care Moţu Pittiş o crea în timpul lucrului, să câştige o bătălie cu produse ale unor televiziuni de renume“.

image

Despre Moţu Pittiş îşi aminteşte şi Mariana Mihuţ, actriţa care i-a dat replica în sute de spctacole, printre care „Valentin şi Valentina“, „Furtuna“ şi „Lungul drum al zilei către noapte“. Actriţa rememorează începuturile prieteniei lor: „Ne-am cunoscut în timpul studenţiei. Era coleg cu Andrei Şerban. A intrat cu un an mai târziu la facultate. După aceea ne-am întâlnit la televiziune. Colabora cu televiziunea. Şi eu colaboram. De studentă aveam o emisiune săptămânală permanentă, şi în cadrul acelei emisiuni care se chema „Joia Tineretului”, şi pe care o prezentam cu Valentin Plătăreanu, am cunoscut foarte mulţi tineri poeţi, Blandiana, Păunescu, Marin Sorescu, care tocmai debutase. Moţu şi colegii lui veneau să recite. Făceam teatru, pe viu, în studioul din strada în Moliere. În hambarul acela imens făceam de toate, şi teatru, şi dans. Atunci l-am cunoscut. Am jucat împreună în tot soiul de scenete, studenţi fiind. A fost unul dintre partenerii mei de scenă preferaţi pentru că era la fel de pasionat şi de nebun ca mine. Dacă nu chiar mai tare. Foarte concentrat, foarte profesionist, perfecţionist. Şi era o bucurie să joci cu el. Era o foarte, foarte mare bucurie pentru că în acelaşi timp era şi spontan. Şi gusta o glumă bună în timpul unui spectacol, şi gusta faptul că te adaptai la situaţia creată“.

image

„Dar în prima parte a vieţii lui, el era total dedicat teatrului. În anul în care nu a intrat la institut, el a stat la electrică şi a lucrat la lumini, de dimineaţa până noaptea şi de noaptea până dimineaţa. Cunoştea teatrul cu adevărat. Teatrul Bulandra. Era îndrăgostit de Teatrul Bulandra şi era total delicat acestui teatru. După aceea lucrurile s-au mai schimbat. Cu vremea, cu vremurile. Muzica a avut la un moment dat acelaşi regim ca şi teatrul şi după aceea muzica a fost pe primul plan. Dar păcat, pentru că teatrul a pierdut un actor foarte mare“, a mai spus Mariana Mihuţ, care recunoaşte că cel mai mult îi simte lipsa lui Pittiş la repetiţii: „Nu întâlneşti întotdeauna un partener atât de receptiv şi deschis cum era Moţu. Dar aceasta este o foarte mică parte din cât am putea spune. Îi făcea mare plăcere să împărtăşească celorlalţi din noutăţile pe care le aflase. Am fost în 79 în turneu în America şi Rod Stewart tocmai lansase un disc  şi avea concert. Biletele erau foarte scumpe, erau diurna pe câteva zile. Nu s-au găsit prea mulţi amatori să meargă cu el la concert., dar eu am vrut să-l văd pe Rod Stewart şi am fost împreună cu Moţu, în 79, la concert la Rod Stewart. Şi într-adevăr m-a marcat pe viaţă pentru că a fost un eveniment în care am fost mai vie ca niciodată. O amintire de la Moţu. Era un om foarte bun. Un prieten bun şi un om care făcea bine celor din jur“, a completat  Mihuţ.


„Nu sunt turnul Eiffel“

De Ecaterina Oproiu

In distribuţie: Monica Ghiuţă, Florian Pittiş.

Scenografia Doina Levinţa

Un film de Cornel Todea şi Boris Ciobanu

„In Memoriam Florian Pittiş“

Documentar

Producator: Cătălin Mireuţă

Realizator: Daniela Ciolan

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite